Saat b1snes baru bertapak, kaki kiri dip0t0ng akibat diIanggar l0ri 3 tan… 0KU diduga anak der1ta tum0r, ayah k4nser usvs tahap 4!

BERPEGANG pada prins1p ‘every cl0ud has a silver lining’, Mohd Sabrie Mohamad Brahim yakin setiap get1r dan kesukaran yang dilaluinya akan membuahkan hasil lumayan di kemudian hari.

Menurut lelaki berusia 33 tahun itu, kehidupannya dan isteri mula diuj1 kira-kira tujuh tahun lalu apabila dia dil4nggar lori muatan tiga tan semasa ingin memb4ntu warga emas menukar tayar kereta.

“Kisah uj1an terbesar dalam hidup bermula pada Februari 2015.

“Pada masa itu, saya baru memulakan pern1agaan sendiri sub-wiring, Alhamdulillah ada empat bangunan harus disiapkan. Awalnya semua berjalan lancar… masa ni anak baru seorang (Nur Imanie Insyirah) dan umur dia sembilan bulan.

“Penghujung bulan, saya cadang nak balik kampung sebab nak khabarkan kepada ibu yang saya sudah ada syar1kat sendiri.

“Kami dari keluarga yang sus4h… satu kejayaan juga dapat bina pern1agaan sendiri walau sekolah tak tinggi.

“Pada pukul 8 malam 27 Februari, semasa dalam perjalanan selepas hantar pekerja, seorang pakcik minta tolong tukar tayar kereta yang b0cor. Saya bagi tayar gantian kereta saya kerana nak balik cepat sebab nak bawa anak yang sedang dem4m pan4s ke kl1nik,” ceritanya sayu.

Menurut anak kelahiran Kampung Spaoh Sri Aman, Sarawak itu, ketika cuba hendak mengambil tayar dari b0net kereta, dia dil4nggar lori muatan tiga tan.

Mohd Sabrie besama isteri dan anak-anaknya.

Mohd Sabrie besama isteri dan anak-anaknya.

Ujarnya, akibat daripada pel4nggaran itu, kaki kir1nya terp4ksa dip0t0ng sehingga pangkal p4ha.

“Bermula detik itulah segala yang dibina ‘h1lang’… Kesan kena l4nggar ni jugalah saya alami amnes1a kerana kep4la terh4ntuk dengan kuat di cermin lori.

“Masa tu sak1t terasa sangat disertai g4ngguan em0si. Isteri kena t0lak saya guna kerusi roda jika ke H0spital Miri, Sarawak, pada masa sama saya terpaksa pegang anak yang masih kecil.

“Apa yang membuat saya dan isteri menitis air m4ta adalah anak yang kecil merangkak laju untuk melihat ke luar rumah kerana ingat ada orang nak bawa dia jalan-jalan,” ujarnya.

Nur Annisa semasa menjalani pembedahan pada 2019.

Nur Annisa semasa menjalani pembed4han pada 2019.

Bercerita lanjut, katanya, hampir dua tahun isteri terpaksa men0lak kerusi roda untuk ulang-alik ke h0spital kerana dia perlu menjalani tiga kali pembed4han bagi mem0tong tul4ng kaki kiri.

“Daripada ada kaki k1ri tinggal sampai lutut, bed4h lagi… tinggal atas lutut dan bed4h lagi betul-betul tinggal sikit lagi kaki kiri.

“Saya bersyukur, isteri Nurayati Gusni yang dikenali dalam temp0h singkat menerusi Faceb00k sanggup menjaga saya sepanjang tempoh terlantar sak1t termasuk mencuci naj1s dan memandikan.

Masa tu banyak kerja dia kena buat dalam satu hari tapi dia t1dak pernah mengelvh. Waktu yang diumpamakan sebagai ‘hari gel4p’ itu kami gagahkan juga memulakan pern1agaan baharu dengan menju4l rempeyek.

MOHD SABRIE

“Kami disatukan pada November 2013. Dia sangat taat, baik, mempunyai kesabaran tinggi dan sanggup berk0rban apa saja. Kini kami mempunyai tiga cahaya mata.

“Masa tu banyak kerja dia kena buat dalam satu hari tapi dia tidak pernah mengelvh. Waktu yang diumpamakan sebagai ‘hari gelap’ itu kami gagahkan juga dengan memulakan pern1agaan baharu menju4l rempeyek, beberapa jenis kerepek dan ikan masin,” luahnya sedih.

Tambahnya lagi, ju4lan yang dilakukan itu berjaya memenuhi keperluan anak-anaknya, Nur Annisa Inshirah, 6; Nur Ammara Insyirah, 4 dan Nur Imanina Insyirah, setahun termasuk untuk membel1 susu dan lampin pakai buang.

Ayahnya perlu menjalani rawatan kemoterapi

Ayahnya perlu menjalani raw4tan kem0terap1.

Bagaimanapun, katanya, pern1agaan yang dijalankan tidak bertahan lama apabila ju4lan semakin mer0sot sejak empat bulan lepas berikutan kekurangan pr0mosi.

“Dugaan semakin bertambah apabila k0s raw4tan susulan anak kedua saya yang mengh1dap G6PD sejak lahir dan tum0r yang boleh membesar di kepala, rusuk dan dad4nya tidak dapat disediakan. Dia juga pernah menjalani pembed4han pada bahagian kepala di Hospital Miri, pada 2019.

“Saya juga perlu memb4ntu menyediakan du1t untuk raw4tan ayah yang disahkan mengh1dap k4nser usvs tahap 4 pada 2021.

“Adik dan dua kakak ada juga memb4ntu… kami semua sama-sama sus4h. K0s sangat tinggi iaitu kira-kira RM15,000 sebulan, ia termasuk k0s perjalanan ke H0spital Miri, w4d, ub4t-ub4tan, raw4tan kem0terapi dan banyak lagi,” ujarnya yang kini mengharapkan duit daripada Jab4tan Kebaj1kan Masyarakat (JKM) sahaja.

Tambahnya lagi, keadaan semakin suk4r apabila pergerakannya terhad berikutan kerusi r0da elektrik yang digunakannya r0sak.

Sumber : mStar

Leave a Comment