Wartawan Meny4mar Jadi Pengem1s, Ini JumIah Yg Dia Dapat Dalam Masa 2 jam

Lap0ran ini adalah bahagian terakhir dalam kupasan mengenai keg1atan pengem1s di Lembah Klang dan berdasarkan pengalaman wartawan Bernama yang menyam4r sebagai peminta sedekah di Bukit Bintang.

RM147 hanya dalam masa dua jam. Itu hasil yang diper0leh oleh penulis ketika menyam4r sebagai pengem1s di kawasan tumpuan pelanc0ng Bukit Bintang di Kuala Lumpur pada Sabtu lepas.

Berm0dalkan RM9 bagi pembel1an tisu, penulis sama sekali tidak meny4ngka mampu meraih “pendapatan” lum4yan dalam masa yang singkat – 11.30 pagi hingga 1.30 tengah hari. Bayangkan hasil yang dikaut jika keg1atan itu dilakukan selama 12 jam, mungkin mencecah RM700 dan sebulan RM15,000.

Memang jauh lebih lum4yan jika dibandingkan dengan gaj1 pekerja k0lar biru yang bertungkus-lumus di kilang, rest0ran makanan segera dan lain-lain. Malah, mereka yang bekerja di pejabat juga tidak mampu meraih pendapatan sebesar itu termasuklah penulis.

Hanya ubah penampilan

M1si dilakukan pada hari Sabtu kerana lazimnya pada hari berkenaan kawasan itu akan dipenuhi pengunjung sama ada untuk membel1-belah atau sekadar menghabiskan cuti hujung minggu bersantai di kafe dan restoran.

Berpakaian c0mpang-camp1ng dengan kemeja T lusuh serta bertudung r0ny0k, seluruh pakaian penulis dik0t0rkan dengan pengilat kasut.

Melengkapkan penyam4ran, bakul berisi tisu yang diikat dengan tali rafia dig4ntung di leher penulis yang turut bert0ngkat.

Tongkat itu sebenarnya adalah ‘stand h0lder’ penyedut h4mpagas tanpa kabel yang mempunyai dua peranan pada hari tersebut – sebagai ump4n memanc1ng s1mpati masyarakat dan juga perisai untuk penulis mempertahankan diri jika berdepan situasi tidak diingini.

Ditemani dari jauh oleh Edit0r Eksekutif Bernama Harlina Samson dan Ketua Jurufoto Zid Omar serta jurufoto Muhammad Amirul Azmi yang menyam4r sebagai orang awam, penulis memulakan m1si yang turut mendapat kerjasama Bahagian D3, Ant1pemerdagangan 0rang dan Penyelvdupan M1gran Jabatan S1as4tan Jen4yah Bukit Aman.

Menyedari ada risik0 yang menunggu, penulis diingatkan oleh p1hak berwajib agar segera meminta b4ntuan sekiranya dig4nggu oleh pengem1s lain atau individu yang berkepent1ngan.

Namun sepanjang dua jam berada di situ, penulis yang menggunakan nama “Siti”, wanita da1f dari utara Semenanjung, tidak dig4nggu oleh pengem1s lain mahupun “ditegur” oleh individu yang mungkin ahli s1nd1ket mengem1s, sekali gus menaf1kan d4kwaan bahawa keg1atan tersebut didalangi sind1ket.

Bernama dalam lap0ran khas pada Rabu mended4hkan aktiviti mengem1s, khususnya di Lembah Klang, tidak melibatkan keg1atan sind1ket, sebaliknya dilakukan secara sukarela oleh individu bagi meraih pendapatan dengan cara mudah.

Mudah simpati

M1si dimulakan di hadapan sebuah kedai kopi terkenal, dan sepanjang berada di situ boleh dianggap temp0h yang paling mencabar bagi penulis, terutama dalam menarik perhatian orang ramai agar “membel1” tisu yang dijaja.

Memang perlu tebal muka kerana ada yang memandang penulis dari atas ke bawah, selain turut diusir oleh pengusaha pern1agaan yang tidak membenarkan “Siti” mengem1s berdekatan premis mereka.

Di sebalik cabaran itu, tidak sampai 15 minit berada di kaki lima kawasan berkenaan, “Siti” didekati oleh seorang warga as1ng yang menghulurkan wang kertas RM10, dan bagaikan m4gnet, seorang demi seorang datang memberikan sumbangan.

Tidak sampai setengah jam, beberapa keping not RM10 dan RM5 sudah berada di dalam bakul t1su “Siti” dengan kebanyakan penyumbang langsung tidak mahu menerima tisu yang dijaja.

Penampilan “Siti” yang berpakaian lusuh dan c0mot serta bert0ngkat sambil mengher3t kaki nyata berjaya menimbulkan rasa s1mpati orang ramai termasuk pekerja di kedai serbaneka yang keluar dari kedai semata-mata untuk bersedekah. Wang yang diberi bukan seringgit dua atau lima ringgit, sebaliknya RM10!

“Siti” kemudian beredar ke l0kasi lain dan semasa terk1al-k1al mengher3t kaki untuk melintas jalan, seorang lelaki warga as1ng datang menegur. Disangkakan ahli s1nd1ket, namun telahan penulis nyata s1lap sama sekali kerana lelaki itu hanya mahu menghulurkan sumbangan.

Begitulah pemurahnya masyarakat di negara ini, baik warga tempatan mahupun rakyat as1ng. Justeru, tidak mengha1rankan jika ada individu mengambil kesempatan dan menjadi pengem1s p4lsu demi meraih pendapatan lumayan dengan cara mudah.

Takt1k

Semasa melakukan penyam4ran itu, penulis juga mendapati aktiviti mengem1s sebenarnya memerlukan takt1k tertentu bagi menimbulkan rasa bel4s orang ramai. Ketika memulakan m1si, penulis hanya berdiri, namun takt1k itu gag4l membuahkan hasil dan selepas beberapa ketika, penulis mengubah strategi dengan menghampiri mereka yang lalu-lalang sebelum duduk melvnjurkan kaki yang “sak1t”.

Takt1k berkenaan juga kurang berkesan kerana “hasil” yang diperoleh t1dak sampai RM5, membuatkan penulis memutvskan untuk beralih ke lokasi di hadapan sebuah restoran makanan segera terkenal. Di situ, penulis mengher3t kaki dan mendekati orang ramai sambil menjaja tisu yang dibawa.

Ternyata strategi itu menjadi kerana “w4ng sedekah” yang diterima agak memberangsangkan. Malah lak0nan penulis mengesat pelvh dan menunjukkan isyarat hendak makan atau menju4l tisu juga berjaya mervntun simpati orang ramai yang tidak teragak-agak menghulurkan wang.

Selain itu, lak0nan penulis yang menundvkkan muka seolah-olah kecew4 apabila ada yang tidak mahu “bersedek4h” turut berjaya “melembutkan hat1” sesetengah mereka yang berpat4h balik dan menghulurkan beberapa keping not RM1.

Boleh dikatakan ‘p0rt’ itu sangat strategik. Selain itu, pemerhatian penulis juga mendapati kebanyakan penyumbang adalah warga as1ng dan yang paling memer4njatkan penulis, berdasarkan penampilan mereka, warga as1ng terbabit bukanlah ekspatriat ataupun pelanc0ng, sebaliknya hanya pekerja k0lar biru yang datang mencari rezeki di negara ini .

Ketag1h?

M1si itu sepatutnya hanya berlangsung selama satu jam, namun penulis t1dak menyedari masa yang berlalu kerana terlalu “f0kus” kepada usaha mendapatkan laba yang lebih banyak.

Malah, rasa teruja kerana begitu mudah mendapat w4ng menyebabkan penulis mahu berada dalam karakter “Siti” dengan lebih lama. Ringkasnya keg1atan tersebut begitu mengasyikkan seolah satu ketag1han, seperti yang dilap0rkan oleh Bernama sebelum ini bahawa kegiatan mengem1s berp0tensi mended4hkan individu kepada keser0nokan mengem1s yang boleh berubah menjadi ketag1han.

Dalam lap0ran itu, Pakar Perunding Kanan Ps1k1atri Universiti Malaya Prof Madya Dr Muhammad Muhsin Ahmad Zahari berkata bermula dengan keseron0kan, namun akhirnya membentuk ketag1han kelakuan dalam kalangan pengem1s sehingga mereka sukar menghent1kan kegiatan biarpun sudah beberapa kali menjalani sesi pemul1han.

Buktinya, ada yang kembali mengem1s walaupun beberapa jam sebelum itu mereka “ditah4n dan dis1asat” oleh pihak berku4sa yang melakukan 0perasi memb4nteras pengem1s.

Walhal mereka memiliki kediaman dan keluarga, selain ada juga yang merupakan penerima b4ntuan zakat, baitulmal atau Jabatan Kebaj1kan Masyarakat.

Melihat pada keseluruhan 1su, Bernama berpendapat 1su pengem1s perlu ditangani secara h0listik kerana masalah ini bukan lagi sekadar s0al kesemp1tan hidup tetapi turut membabitkan ment4l mereka yang terlibat sehingga menjadi ketag1h dan perlu dir4wat.

Mengenai sumbangan yang diperoleh oleh “Siti” pada hari berkenaan, w4ng terbabit akan disedekahkan kepada masjid dan surau bagi menyampaikan niat beramal mereka yang menyumbang.

Penulis yang meny4mar sebagai peminta sedekah menaiki sistem pengangkutan awam sebelum memulakan penyam4ran dengan menju4l tisu muka kepada orang awam di sekitar kawasan tumpuan pelancong di Bukit Bintang baru-baru ini. –fotoBERNAMA (2022)

– Bernama

Sumber : Trending Sangat

Leave a Comment