[VIDEO] Gara-gara lnternet ‘Sl0w’, Pemuda Sarawak Sanggup Daki Bukit SeIama 2 Jam Untuk Interview

Bila kita sekarang terp4ksa teruskan ‘hidup’ dengan v1rus c0vld-19 ni, kebanyakan perkara hanya dilakukan secara maya sahaja. Bermula dengan 0pen Distance Learning (ODL) dan juga Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR).

Walau bagaimanapun, kadar capaian Internet yang agak perlahan akan mewujudkan pelbagai kesuk4ran yang boleh berlaku seperti lagg1ng dan juga tidak boleh akses kepada website tertentu.

Seperti satu perk0ngsian yang dibuat menerusi akaun Faceb00k milik Mario Sa. Dari posting itu, Mario merakam adiknya iaitu Frank Steward Panting Sa, 19 tahun yang sanggup mendaki Bukit Kelingkang selama dua jam!

Difahamkan, kegigihan Frank itu adalah demi mendapatkan Internet yang kuat untuk menghadiri temudvga bersama Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) secara 0nline. Lengkap pulak tu dengan berkemeja, seluar slack dan juga tali leher!

“Dia membawa bersama tikar sebagai alas tetapi seluarnya bas4h semasa temudug4 kerana hujan lebat tadi” – Mario Sa

Dalam video yang dik0ngsikan bersama dengan beberapa gambar yang disertakan sekali, kelihatan Frank duduk bersila di atas tikar di bawah sebuah p0ndok yang dibina oleh ayahnya iaitu Sa Ujom. Tambah Mario lagi, kaki Frank juga beberapa kali dig1git dengan pacat kerana cuaca lembab ketika itu.

Walaupun kawasan sekitar rumah mereka dibekalkan dengan Wi-Fi, namun atas sebab tertentu capaian Internet tidak berapa kuat menyebabkan mereka membuat keputusan untuk bina p0ndok kecil di atas Bukit Kelinkang itu.

Wah! All the best untuk interview awak… Min harapkan yang terbaik untuk awak ya!

Sumber : Facebook Lobak Merah

Leave a Comment