‘Penyewa dari syurrga’ nak pindah, pemiIik men4ngis sampai nak bagi rumah free… siap ‘w4rning’ ejen ‘cakap baik-baik’

LAZIMNYA kita membaca perk0ngsian di media sos1al yang mana tuan rumah meluahkan rasa ger4m dan kecew4 berdepan dengan individu yang digel4r ‘penyewa dari ner4ka’.

Namun kisah yang dik0ngsikan oleh seorang d0ktor pediatrik mengenai bapanya yang merupakan seorang ejen hartanah, benar-benar menjent1k perasaan.

Menerusi satu hantaran di Faceb00k, Dr Redza Zainol berkongsi kisah yang diceritakan bapanya mengenai seorang tuan rumah sewa dengan penyewanya.

“Dah hampir 25 tahun ayah jadi ejen hartanah. Sampai ke hari ni ayah masih bekerja, cuma lebih santai. Buat sekadar mengisi masa, buat sebab minat.

“Ayah pun mulakan cerita. Semalam ada se0rang pemilik rumah minta ayah pergi ke rumah sewanya. Dia kata penyewa nak keluar dari rumah.

“Sempat pemilik rumah tu pesan pada ayah saya, ‘nanti kalau jumpa dia, tol0ng cakap baik-baik dengan dia. Dia dah 20 tahun sewa rumah saya tu’.

RUMAH SEWA 2

Penyewa berkenaan sudah 20 tahun menetap di flat berkenaan. Gambar hiasan.

“Terkejvt ayah. Rupanya dia dah menyewa flat tu sejak umur 18 tahun. Dari bujang sampai dah beranak pinak. Dia budak bagus, bay4r sewa el0k. Rumah pun dia jaga el0k. Ayah mengangguk,” tulis d0ktor tersebut.

Tiba hari yang dijanjikan, bapa d0ktor tersebut mengunjungi rumah sewa tersebut namun ia sudah tidak berpenghuni.

“Bila ayah hubungi penyewa, dia kata dia dah balik ke kampung. Kunci rumah dia sor0kkan bawah karpet tepi pintu. Ayah masuk rumah dan teng0k semua barang masih ada lagi.

“Peti sejuk, meja, mesin basuh, perab0t semuanya terletak elok. Encik, barang encik semua ada kat sini…

RUMAH SEWA 1

K1sah menyentvh hat1 itu dik0ngsikan Dr Redza menerusi satu hantaran di Faceb00k.

“Belum sempat ayah saya habis cakap, penyewa tu kata yang dia memang biarkan semuanya di situ. Saya sebenarnya tak mampu nak sewa l0ri untuk pindah rumah. Saya baru kena bu4ng kerja.

“Waktu saya dengar, badan terasa sejuk. Hat1 ada bermacam rasa. Sed1hnya alahai,” cerita d0ktor yang bertugas di Hospital Muar itu.

Menurut Dr Redza, bapanya kemudian menghubungi pemilik rumah sewa dan menceritakan segala perbualannya dengan penyewa berkenaan.

Tanpa didug4, reaksi pemilik tersebut benar-benar membuatkan bapanya terkes1ma dan kagum dengan sikap lelaki berkenaan.

Ayah kata, bukan penyewa je yang baik, pemilik rumah tu pun baik. Selama 20 tahun, dia t4k pernah naikkan langsung sewa rumah tu.

DR REDZA ZAINOL

“Waktu ayah ceritakan tu, pemilik rumah tu menang1s. Zainal, you tau tak dia ni sewa rumah saya sampai habis l0an rumah saya. Dialah yang tol0ng bay4rkan rumah saya ni sebenarnya. Sekarang, saya nak dia duduk rumah tu percuma. Selama mana yang dia nak.

“Bukan tu je, apa-apa ker0sakan pada rumah tu, dia (pemilik) akan baiki secara percuma. Ayah kata, bukan penyewa je yang baik, pemilik rumah tu pun baik. Selama 20 tahun, dia tak pernah naikkan langsung sewa rumah tu. Saya terkedv.

REDZA

Dr Redza sering berk0ngsi mengenai 1su kesihatan kanak-kanak dan 1su semasa di Faceb00k.

“Ini satu dari r1buan cerita rakyat Malaysia sekarang. Ada yang rajin bekerja tapi dibu4ng kerja. Ada yang kerja tak kira masa tapi masih tak cukup duit nak bel1 makanan untuk anak.

“Menyewa tapi jaga rumah orang lain macam harta kita sendiri, itu perbuatan mulia. Kebaikan itu akan dibal4s tak di dunia, pasti dibalas di akh1rat,” tulisnya lagi.

Sehingga kini p0sting menyentuh hat1 itu meraih sehingga 731 perk0ngsian di Faceb00k, selain dibanjiri ratusan k0men netizen yang turut sama terkesan dengan kisah berkenaan.

Sumber : mStar

Leave a Comment