Entah biIa selesai lsu beg sek0lah berat! Meriah k0men mak ayah lihat inisiatif sek0lah dik0ngsi guru… ada risau buku hiIang, bvntu sek0lah 2 sesi

BUDAK-BUDAK sekarang terl4mpau manja atau generasi milenia ini dil4mbakkan dengan buku teks yang t1dak relevan?

Itu antara pers0alan yang sering timbul apabila 1su beg sekolah berat diutarakan di mana-mana platf0rm waima dalam perdeb4tan antara ibu, bapa dan guru.

Sebagai ibu, semestinya dia tidak sanggup melihat anak yang dilahir dan ditatang bagai minyak yang penuh mem1kul beg berat walaupun untuk tujuan belajar.

Malah, k0ndisi itu mungkin sahaja mengakibatkan anak-anak berhadapan mas4lah kesihatan ser1us seperti tul4ng belakang bengk0k dan kemurvngan.

Menyedari perihal itu, seorang cikgu memuat naik vide0 berdurasi 27 saat yang men0njolkan salah satu inisiatif bagi mengelakkan murid sekolah rendah membawa buku yang berat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Menggunakan caption ‘ini yang sekolah aku buat untuk atasi beg sekolah yang berat’, pemilik ak4un itu mengajak p1hak sekolah serta ibu bapa dan penjaga mengikut cara yang diamalkan di sek0lahnya.

Video tersebut memaparkan buku-buku murid diletakkan di dalam sebuah k0tak plastik dan ditinggalkan di bahagian belakang kelas.

Dikenali sebagai cikgu Faizal Faiz, katanya setiap murid mendapat satu k0tak plastik yang mana gambar dan nama akan ditampal pada bahagian sisinya bagi mengelakkan ia tertuk4r.

Buku-buku murid ditinggalkan di dalam kotak plastik yang diletakkan di belakang kelas.

Buku-buku murid ditinggalkan di dalam k0tak plastik yang diletakkan di belakang kelas.

“Sekarang terp4ksa letak di sebelah murid kerana minima pergerakan dalam kelas.

“Murid hanya bawa pulang buku yang berka1tan sahaja,” katanya yang juga guru bagi mata pelajaran Matem4tik dan Bahasa Inggeris.

Inisiatifnya itu mendapat pelbagai reaksi dan dit0nton lebih 435,000 pelayar media sos1al serta mendapat 45,800 tanda suka (likes).

Hanya buku yang perlu sahaja dibawa pulang ke rumah.

Hanya buku yang perlu sahaja dibawa pulang ke rumah.

Kebanyakan netizen yang terdiri daripada kumpulan ibu bapa bersetuju dengan langkah yang ditunjukkan itu.

“Sok0ng, sepatutnya dah lama buku teks tak pay4h bawa balik rumah. Buku kerja dan latihan saja yang bawa balik,” tambah Tun Teja.

“Bagus idea ni, kalau balik sekolah kena hujan pun tak ada k3s buku r0sak sebab kena hujan,” luah Bibie Ana.

Jangan hanya guna untuk beli pokok bunga untuk cantikkan sekolah saja.

MAZINZIZA

“Bagus cikgu. Ini sebenarnya atas sek0lah ja untuk selesaikan, setiap sekolah kut1p du1t PIBG (Persatuan Ibu Bapa dan Guru) kan?.

“Jangan hanya guna untuk bel1 pok0k bunga untuk cantikkan sekolah saja,” komen Mazinziza

Turut menyok0ng, Fieza yang menyifatkan langkah tersebut sebagai tindakan terbaik kerana buku teks pada masa ini sangat tebal dan tidak sanggup melihat anak bawa beg ke sekolah.

Antara reaksi warga netizen yang memenuhi ruangan komen

Antara reaksi warga netizen yang memenuhi ruangan k0men.

Namun, terdapat juga k0men-k0men nak4l daripada netizen antaranya, ‘kalau tak siap kerja sekolah, tiada alasan buku tertinggal’ dan ‘nanti habis kena remb4t dengan kawan’.

Ada juga menyatakan ia hanya sesuai di sekolah yang mempunyai bilangan murid sedikit.

“Kalau murid sikit okay la cikgu… ni macam kelas anak saya 40 orang satu kelas, mana nak susun tu,” luaj Shazie.

“Kalau tak k0ngsi kelas tak apa la, tiada masalah buku h1lang. Masalahnya bila sekolah yang dua sesi ni, nak buat macam mana,” aju Alynn.

Sumber : mStar

Leave a Comment