Luar kedai hardware, masuk daIam kata-kata hikmah di dinding menusuk kalbu… terbaik cara Uncle Yap pupuk semangat KeIuarga Malaysia!

SEBUAH keda1 hardware di Lanchang, Pahang mungkin biasa-biasa jika dilihat dari luar, dan hanya dikunjungi dengan satu tujuan – membel1 peralatan atau perkakasan.

Namun siapa s4ngka sebaik melangkah masuk ke kedai ini, satu bahagian dindingnya akan membuatkan anda terpes0na.

Bukan kata-kata r0mantis, sebaliknya kata-kata hikmah memberi insp1rasi dan antaranya membawa maksud ke arah perpaduan.

Hanya ditulis menggunakan pen marker warna merah, namun kesannya cukup mendalam sehingga terdetik hat1 betapa b4ngganya dilahirkan sebagai rakyat Malaysia.

uncle yap mainpic 2

Sebuah kedai hardware yang sentiasa menerima kunjungan pel4nggan.

“Kita jadi Melayu bukan kita pilih, dia jadi C1na bukan dia nak, dia jadi India bukan dia minta. Nak tukar Melayu jadi C1na tak boleh, nak tukar C1na jadi Melayu tak boleh. Allah jadikan berbagai kaum bukan untuk berg4duh tapi untuk berbaik.”

“Bersatu kita teguh, bercerrai kita r0b0h,” demikian antara kata-kata menusvk kalbu, dipercayai ditulis 0leh seorang lelaki warga emas berbangsa C1na.

uncle yap 7

Antara kata-kata hikmah mengenai kepelbagaian kaum dan perpaduan.

Berk0ngsi pengalaman kepada mStar, Salmi Ahmad antara pel4nggan di kedai harware di barisan kedai dua tingkat di Lanchang itu.

Wanita berusia 36 tahun itu berkata, dia beberapa kali berkunjung ke kedai itu sejak benc4na banjir yang melanda di beberapa negeri termasuk Pahang, akhir tahun lalu.

“Saya bersama pasukan sukarelawan ke kedai hardware ini untuk membel1 barang-barang dan peralatan bagi membina madrasah yang sebelum ini ditenggel4mi banjir.

“Madrasah tu tak jauh dari kedai ni, hanya kira-kira satu kil0meter. Selain banyak barang keperluan untuk baik pulih madrasah ada di kedai ini, Uncle Yap yang mengusahakan kedai ini begitu peramah dan mudah didekati,” katanya ketika dihubungi.

uncle yap 5

Keadaan sebuah madrasah di Lanchang, Pahang selepas dilanda banjir akhir 2021.

Salmi berkata, dia turut tersentvh melihat kata-kata hikmah yang ditulis Uncle Yap dan bersetuju dengan pandangannya.

“Tiada siapa minta dia lahir jadi kaum apa, dan tiada siapa minta lahir m1skin atau kaya, senang atau ditimpa mus1bah.

“Uncle Yap dibesarkan di Lanchang dan begitu dikenali di kawasan itu dengan sifat pemurahnya. Amat penting perpaduan di antara semua kaum.

“Kata Uncle Yap, apabila orang datang kepada kita untuk meminta b4ntuan, bermakna itu adalah rezeki kita. Memberi b4ntuan kepada orang merupakan rezeki buat kita,” katanya sambil menambah warga emas berusia 80-an itu sentiasa bersikap merendah diri.

uncle yap 4

Kerja-kerja memberi b4ntuan kepada m4ngsa-m4ngsa banjir.

Bercakap mengenai perpaduan, Salmi yang juga pengurus pr0jek teknikal mengagumi semangat patri0tisme dan perpaduan Uncle Yap yang begitu tinggi.

“Bukan Uncle Yap saja, tapi ramai lagi rakyat Malaysia yang mempunyai semangat perpaduan. Contohnya dalam b4ntuan untuk pasca banjir. Dari Disember sampai sekarang team kami bagi b4ntuan banjir dan pasca banjir menggunakan du1t sendiri dan kawan-kawan rapat.

Kata Uncle Yap, apabila 0rang datang kepada kita untuk meminta b4ntuan, bermakna itu adalah rezeki kita. Memberi b4ntuan kepada orang merupakan rezeki buat kita.

SALMI AHMAD

“B4ntuan diberi tak kira kaum apa, asal susah kita bantu. Kami bukan NG0 (badan bukan kerajaan), bukan part1 p0litik, jadi kami bantu dengan ikhlas.

“Antara yang menyumbang untuk m4ngsa banjir termasuk membaiki semula madrasah ini termasuk dalam kalangan bukan Melayu dan bukan Muslim.

uncle yap 6

Pasukan sukarelawan yang disertai Salmi dan rakan-rakan.

“Dari segi b4ntuan-bantuan lain, semua kaum juga sumbangkan keperluan asas, keperluan bay1 dan wang ringgit. Kesimpulannya, rakyat berbilang kaum elok je bersatu-padu membantu antara satu sama lain,” katanya.

Kisah Uncle Yap menjadi tul4r menerusi satu ciapan di laman Twitter @The_UglyOrgan sehingga diulang kicau sebanyak 6,500 kali dan mendapat lebih 11,000 tanda suka.

Sumber : mStar

Leave a Comment