Sampai sekarang anak pasangan 0KU harap mak ayahnya b0leh bercakap! Minta 0rang ramai tak anggap Ieteran mereka ann0ying

BENARLAH kata pepatah, jod0h pertemuan aj4l m4ut semuanya di tangan tuhan.

Begitulah k1sah pasangan pek4k dan b1su ini, Zailani Selamat, 52, dan Nor Hayati Abd Halim, 50, yang telah mendirikan rumah tangga sejak 30 April 2000.

Rakaman vide0 dimuat naik oleh anak sulung mereka, Zulhaikal Zailani meraih perhatian warganet apabila menceritakan bagaimana pertemuan ibu dan bapanya, 22 tahun lalu.

“Mak dan ayah saya satu sek0lah dulu di SM Vokasi0nal Pendidikan Khas Shah Alam. Ayah saya seni0r dah masa satu sekolah dengan mak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Waktu tu mak dah ayah tak pernah bertegur sapa lagi. Sampai dah kerja pun mereka bawa haluan masing-masing saja. Tapi ayah saya kerja mekan1k sampai sekarang cuma ibu dah jadi suri rumah saja.

“Ada satu hari tu, mak dengan kawan dia terjumpa ayah di lu4r. Kawan mak tegur ayah sebab mereka memang saling kenal.

“Mula daripada situ ayah dengan mak berkawan dan lama-kelamaan semakin rapat. Ada satu hari tu, nenek (ibu kepada ayah) terjumpa gambar mak, ayah simpan. Dari situlah nenek boleh kenal mak,” jelas pemuda yang mesra disapa Zul.

Perk0ngsian gambar lama ibu dan ayah jejaka ini.

Jelas pemuda berusia 21 tahun yang menetap di Shah Alam, Selang0r, ini ibu dan bapanya disatukan sebagai suami isteri setelah perbincangan kedua-dua belah p1hak diadakan semasa cuti umum perayaan Deepaval1 pada tahun 2000.

Tambah Zul, lebih menarik lagi apabila nenek kedua-dua belah keluarga sebenarnya saling mengenali dan merupakan sahabat baik sejak dulu lagi.

Saya cuma nak beritahu semua 0rang yang walaupun ada ibu dan ayah kurang upaya tapi kami b0leh bahagia macam 0rang lain.

ZULHAIKAL

Setelah ikatan perkahwinan pasangan 0KU (0rang Kurang Upaya) ini dibina 22 tahun lalu, mereka dikurniakan tiga cahaya mata yang dilah1rkan sempurna.

“Mak cerita pada saya rupa-rupanya mak ayah dan mak ibu memang kawan baik. Cuma mereka dah lama t4k berhubung.

“Nenek pun t4k tahu yang mak dan ayah saya sebenarnya satu sek0lah dulu. Jadi lepas berbincang kedua-dua pihak setuju untuk melangsungkan pernikahan pada tahun sama.

“Alhamdulillah, saya dan dua orang adik lagi semuanya tak ada masalah pek4k atau b1su. Kedua-dua orang adik perempuan saya berusia 17 dan 18 tahun,” ujar Zul.

Menerusi perk0ngsian vide0-video yang dimuat naik di TikT0k, Zul yang sedang menyambung pengajian di Politeknik Nilai, Negeri Sembilan ini turut menceritakan pengalaman menjalani kehidupan harian mereka sekeluarga.

Gambar ibu dan bapa Zul semasa hari persandingan mereka.

Pemuda yang sedang mencari tempat latihan industri dalam bidang jurutera jurusan mekatr0nik ini turut mengakui sed1h menerima kec4man menerusi video yang dik0ngsikan, namun memilih untuk tidak mempedul1kan segala kec4man.

“Saya belajar bahasa 1syarat ni sejak umur lima tahun. Saya dan adik-adik belajar satu-satu perkataan melalui buku cerita untuk orang pek4k dan b1su. Kadang-kadang ada perkataan saya tak tahu, saya akan belajar daripada makcik saya. Dari situlah saya dan adik-adik mahir untuk berk0munikasi dengan mak ayah.

“Ada satu hari tu saya buat live di TikT0k, ada yang mempers0alkan kenapa saya buat c0ntent macam ni. Mula-mula sed1h juga sebab niat saya nak berk0ngsi di platf0rm tu tapi bila tengok ramai yang bagi kata-kata semangat, saya teruskan je dan tak pedul1kan kec4man tu semua.

Zul yang merupakan anak sulung dalam keluarga bersama ibunya.

“Saya cuma nak beritahu semua 0rang yang walaupun ada ibu dan ayah kurang upaya tapi kami b0leh bahagia macam 0rang lain. Saya nak semua orang hargai mak ayah mereka dan jangan m4lu ada mak ayah macam saya.

“Mungkin ada sesetengah orang rasa bebelan mak atau ayah mereka tu ann0ying, jadi mereka akan rasa bersyukur lepas teng0k video saya. Saya harap suatu hari nanti mak ayah saya b0leh bercakap, saya nak mereka panggil nama saya setiap hari,” ujar Zul.

Sumber : mStar

Leave a Comment