Keputusan tetap p0sitif waIau dah sembuh, [VIDEO] saintis perjeIas kenapa tak perlu buat uji4n PCR selepas 2 bulan dij4ngkiti C0vld-19

KES c0vld-19 kian mel0njak sekali gus menunjukkan angka m4ngsa yang p0sitif kembali mencecah puluhan r1bu.

Bagi mereka bergejala atau r4gu-r4gu sama ada dij4ngkiti c0vld-19 atau tidak, anda mungkin boleh mengetahuinya melalui uj1an RT-PCR (Reverse transcription p0lymerase chain reaction) atau RTK-Ant1gen.

Sebaik sahaja dis4hkan bahawa anda memang dij4ngkiti v1rus itu, langkah seterusnya ialah kuar4ntin kendiri.

Namun, kaj1an menunjukkan setelah beberapa hari atau minggu dij4ngkiti, kebarangkalian untuk anda mendapat v1rus itu adalah kecil dan risik0 menyebarkan wab4k itu kepada orang lain juga berkurangan.

Ujian PCR dilakukan untuk menguji jika individu tersebut memiliki j4ngkitan c0vld-19.

Uj1an PCR dilakukan untuk menguj1 jika individu mendapat j4ngk1tan c0vld-19.

Walau bagaimanapun, terdapat juga k3s di mana apabila dilakukan uj1an RT-PCR, ia masih akan menyatakan bahawa anda p0sitif.

Seorang sa1ntis makmal perub4tan dan c0ntent creator di TikT0k, Pak Cik Bakar Baharom berk0ngsi vide0 mengenai perkara itu.

“Selepas kita sudah p0sitif c0vld-19, tak perlu lagi buat PCR. Saya nak terangkan lagi sekali, jangan buat uj1an tu selepas dua bulan.

“Tapi untuk bagi anda faham, saya kena terangkan asas kepada PCR terlebih dahulu. Untuk pengetahuan anda, semasa proses sw4b test, bukan seketul v1rus yang dikeluarkan daripada dalam hidung atau mulut.

“Kita buat uj1an ini hanyalah untuk kesan genet1k atau mater1al yang lebih dikenali sebagai RNA (ribonucleic acid) bermaksud kita boleh semak kehadiran melalui uj1an ini,” jelasnya yang menggel4rkan dirinya Mat Noor.

Mat Noor menjelaskan mengenai PCR melalui rakaman video yang dimuat naik di media sos1al.

Dia seterusnya memberikan penjelasan sebab-sebabnya secara anal0gi supaya lebih mudah difahami khalayak.

Dia meletakkan dirinya sebagai c0vld-19 yang memasuki sebuah bilik yang merupakan tubvh manusia yang dij4ngkiti v1rus tersebut.

Namun, jika individu yang dij4ngkiti melakukan uj1an menggunakan alatan calitan (sw4b), hanya sebahagian v1rus saja yang terkena pada alatan tersebut menyebabkan hasil uj1an tetap p0sitif.

“Jika seseorang melakukan uj1an DNA di dalam bilik tempat saya duduk, mereka akan menemui DNA saya. Apabila saya akhirnya meningg4lkan bilik, masih ada kesan di dalam bilik jadi jika mereka melakukan uj1an DNA, keputusannya akan tetap sama iaitu p0sitif.

“Tetapi ini tidak bermakna saya sebagai v1rus ini masih berada di dalam bilik. Itulah sebabnya kita tidak perlu melakukan uj1an PCR lagi jika sudah p0sitif, kerana keputusan akan tetap sama,” jelasnya.

pcr corona

Ilustrasi uj1an PCR v1rus k0r0na yang dilakukan di sebuah makmal.

Sesetengah orang kemudian memilih untuk menjalani uj1an selang beberapa hari hanya untuk memer1ksa keadaan diri masing-masing.

Jelas Mat Noor, keputusan uj1an yang dibuat selama dua bulan tersebut akan tetap sama kerana terdapat lagi lebihan DN A atau kesan v1rus daripada j4ngkitan lepas.

“Selepas dua minggu, saya dah tak ada dalam bilik tu. Tapi saya masih tinggalkan rambut, sel-sel kul1t dan D NA pada bilik tersebut.

“Jadi kalau anda tetap lakukan uj1an, hasil keputusan akan masih ditul1s sebagai “detected” walaupun v1rus tersebut sudah tiada,” tambahnya lagi.

pcr test

Seorang lelaki sedang melakukan uj1an PCR dan RTK.

Videonya yang tul4r dengan kapsyen ‘Kenapa jangan buat PCR banyak kali lepas recently p0sitif! Jangan’ telah meraih lebih 1.5 jut4 jumlah t0ntonan.

Jadi jangan r1sau! Jika anda dij4ngkiti v1rus c0vld-19, apabila v1rus tidak lagi aktif, anda hanya perlu terus mengamalkan S0P dan anda boleh meneruskan kehidupan seharian anda seperti biasa!

Tonton Video :

@dodosentoso Jangan noya buat PCR byk byk kali lepas dah positive recently. Ingat ni sampaii mati. Tolong mdno share info ni boleh.?? #covid19 #rtpcr #medicallabscientist #fyp ♬ original sound – Pak Cik Bakar Baharo

Sumber : mStar

Leave a Comment