BermuIa sebagai ‘bidan terjun’, kini vide0grapher manis berbaju kurung sedia ambiI j0b seIuruh Malaysia… ada bakat menjahit juga!

BARU berusia 22 tahun, gad1s dari Kuala Pilah, Negeri Sembilan ini gigih melakukan dua kerja dalam satu masa.

Graduan bidang fesyen itu aktif menerima tempahan menjah1t dan pada masa yang sama, dia turut menawarkan khidmat kreatifnya sebagai juruvide0 perkahwinan.

Bercerita kepada mStar, Ainur Adreena Zamri mended4hkan perjalanannya sebagai juruvideo bermula sebagai bidan terjun, ketika majlis pertunangan kakaknya yang berlangsung pada penghujung tahun 2020.

Vide0grapher majlis kakak saya tak dapat datang kerana Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP) sedang dilaksanakan. Jadi saya tawarkan diri untuk hasilkan vide0.

“Ketika itu, saya hasilkan vide0 majlis pertunangan kakak menggunakan iPh0ne X. Tak sangka ramai yang suka hasilnya. Sejak itu, saya mula menerima j0b sebagai vide0grapher,” ujarnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Gad1s yang senang disapa Adreena itu mended4hkan dia tidak memiliki sebarang latar belakang dalam bidang video, sebaliknya ia dipelajari secara dalam talian sahaja.

Namun, Adreena meng4kui dia kini yakin untuk bergerak sebagai juruvide0 sepenuh masa dan bersedia menerima permintaan pel4nggan dari seluruh Malaysia.

adreena4

Adreena merupakan graduan dalam bidang Fesyen.

“Sebelum ini saya buat vide0 guna iPh0ne, sekarang saya dah bel1 kamera. Saya memang c0ver satu Malaysia sebab saya buat kerja ini secara full time.

“Sejujurnya saya tak pernah ikuti kelas atau kursus vide0. Saya hanya belajar 0nline melalui Y0uTube. Pada masa sama, saya banyak rujuk video-video 0tai dalam bidang ini.

Ramai juga yang nak hantar baju untuk raya tahun ini, tapi saya tak berani nak terima, t4kut tak sempat nak siapkan.

ADREENA

“Saya memang nak belajar lagi untuk dalami ilmu dan asah kemahiran vide0. Banyak lagi yang saya kena belajar dengan 0tai-0tai semua.

“Saya juga memasang impian untuk jadi vide0grapher dalam mana-mana award sh0w suatu hari nanti,” ujarnya.

Dalam pada itu, satu rakaman memaparkan Adreena yang sedang bekerja sambil memakai baju kurung turut meraih perhatian netizen di aplikasi TikT0k.

Menurut Adreena, dia selesa menggayakan baju kurung ketika bertug4s sebagai juruvide0 dan tidak menyangka rakaman tersebut akan menjadi perhatian netizen.

adreena

Adreena terjun ke dunia vide0grafi secara bidan terjun pada tahun 2020.

“Kejadian itu pada 1 Februari lalu. Saya dalam keadaan urgent sebelum berangkat ke l0kasi pengantin, saya tak tahu nak pilih baju yang mana. Jadi, saya capai baju kurung dan terus pakai.

“Tapi sejujurnya saya rasa selesa pakai baju kurung walaupun kena bekerja dan sh00t vide0. Saya pun tak jangka video saya berbaju kurung akan v1ral,” ujarnya lagi.

Bercerita mengenai kerjanya sebagai tukang jah1t, Adreena akui dia turut menerima banyak tempahan pakaian menjelang Hari Raya Aidilfitri yang akan disambut pertengahan tahun ini.

adreena3

Antara busana dan beg yang dihasilkan Adreena.

Namun kata Adreena, dia t1dak berani menerima tempahan pakaian memandangkan dirinya s1buk dengan k0ntrak jah1tan yang diikat dengan seorang pengusaha fesyen sejak empat bulan lalu.

“Sebelum ini saya sering ambil up4h menjahit memandangkan saya lepasan bidang Fesyen. Tapi sejak empat bulan lalu, saya ada ambil k0ntrak untuk jahit dress dan beg. Jadi memang agak sibuk.

“Ramai juga yang nak hantar baju untuk raya tahun ini, tapi saya tak berani nak terima, t4kut tak sempat nak siapkan,” ujar Adreena lagi.

Biarpun menghadapi kekangan masa, Adreena akui sayang akan b1dang fesyen serta video dan berhasrat meneruskan kedua-duanya secara sepenuh masa.

Sumber : mStar

Leave a Comment