DuIu suka cakap Iepas, d0kt0r insaf sahabat muncuI di kIinik seIepas 20 tahun… perjeIas kenapa ibunya suka masak masin

PEPATAH ada mengatakan bahawa l1dah adalah lebih taj4m daripada mat4 pedang.

Adakalanya dalam tidak sedar, pertuturan harian kita boleh mengguris hat1 orang sekeliling kita.

Sebagaimana kisah yang dik0ngsi oleh se0rang d0kt0r menerusi satu p0sting di Faceb00k, yang mana dia meng4kui dirinya seorang yang suka berterus terang atau ‘cakap lepas’.

Namun pertemuan dengan seorang rakan baik zaman sekolah di kl1niknya baru-baru ini membangk1tkan rasa 1nsaf dalam dirinya kerana sering ‘cakap tak berlapik’ tanpa menyedari kata-katanya mengguris hat1 sahabatnya itu.

Menurut Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan yang berkh1dmat di Kl1nik Maimunah dan Rakan-Rakan, kisah bermula apabila dia didatangi seorang pesak1t yang merupakan rakan lamanya di sekolah rendah.

Tangkap layar perk0ngsian cerita Dr Kamarul di Faceb00k miliknya.

“Masa ditanya kenal lagi atau tidak, aku cepat-cepat capai kad raw4tannya. Mukanya aku tak cam. Dia bekerja di sebuah syar1kat berkanun sebagai pengurvs. Tak ada satu pun maklumat dalam kad ni b0leh bantu aku mengingati lelaki tu.

“Aku jujur dengan menjawab ‘Maaf, saya tak ingat’. Selalu juga berhadapan dengan situasi seperti ni. Kebiasaannya pesak1t akan ingat d0ktor yang mer4wat, tapi d0ktor kadang kala tak ingat pesak1t yang dir4wat,” ujar Dr Kamarul.

Jelas Dr Kamarul yang menetap di Johor Bahru itu, setelah berteka-teki pesak1t tersebut memberitahu bahawa dia adalah Mat, rakan di Sekolah Agama Dato’ Abdullah Esa di Johor.

Pada ketika itu, Dr Kamarul masih diam dan berfikir kerana masih belum dapat ‘men4ngkap’ siapa lelaki tersebut sehingga dia memperkenalkan dirinya sebagai ‘Mat Begedil Mas1n’.

“Begedil mas1n; ia ibarat kata laluan yang membuka semula peti mem0ri yang telah lama terkunci. 20 tahun berlalu, Mat masih boleh mengec4m aku. Aku pula hanya mengingatinya setelah dia menyebut tentang begedil mas1n.

“Kami berb0rak panjang, bercerita tentang kenangan lama. Sewaktu di Sekolah Agama (SA) Johor dulu, Mat sahabat karibku. Seluarnya senteng, s0ngkok lipatnya hitam tapi ada sedikit rona kemerah-merahan, macam rambut makcik-makcik yang telah diinaikan.

“Kami selalu makan di kantin bersama-sama. Aku akan bel1 nugget ayam, dia pula sering bawa bekal dari rumah. ‘Mak kau masak, selalu mas1n!’ ujarku sambil melu4hkan kembali begedil yang aku bah4m tadi. Ini bukan kali pertama aku berkata begitu pada makanan yang dibawa oleh Mat,” tulis Dr Kamarul.

Dr Kamarul meng4kui sejak di bangku sekolah, dia memang sejenis cakap lepas dengan kawan-kawan yang mana dia tidak menyedari tindakannya itu akan memberi 1mpak mendalam terhadap Mat.

Imbas Dr Kamarul, dia juga membandingkan bekal begedil bersaiz sebesar bebola ikan dibawa oleh Mat yang hanya ada daun sup dan bawang g0reng dengan begedil dibuat oleh ibunya yang sedap, besar dan berintikan dag1ng.

Jelasnya, itu merupakan kali terakhir dia berk0ngsi bekal dengan Mat kerana dia mendapat tawaran belajar di asrama penuh selepas keputusan UPSR (Ujian Pencapaian Sekolah Rendah) diumumkan.

Dr Kamarul merupakan seorang d0ktor berkh1dmat di Kl1nik Maimunah dan Rakan-Rakan

Dr Kamarul mengambil peluang ketika berjumpa Mat semula pada kali ini dengan meminta maaf kerana Mat sendiri meng4ku dia berkecil hat1 apabila dia mengutvk bergedil yang dibuat oleh ibunya.

“Aku rasa bersal4h kerana peristiwa itu, dan aku rasa bersal4h kerana mengungk1tnya kembali. Tak sepatutnya aku timbulkan perkara-perkara yang sens1tif begini setelah lama tak berjumpa. Lagi-lagi ia melibatkan emaknya yang dia beritahu kini sudah tiada.

“Mat ada tanya mak dia kenapa selalu masak masin. Mat beritahu maknya jawab begini, Mat, mak tahu tak bagus makan masin-masin. Tapi Mat, kalau mak tak masak masin macam tu, Mat dengan adik-adik makan lauk akan rasa t4k cukup.

Bila lauk masin kita boleh makan nasi banyak dengan lauk sikit. Sebab tu kita selalu makan ikan bilis, telur masin, ikan kering. Bapa tak mampu bel1 selalu lauk-pauk yang lain. Kalau kita dah mampu, mak janji tak masak lauk masin-masin.

“Aku tak tahu nak beri reaksi macam mana setelah aku dengar jawapan emaknya. Lulvh j4ntung, berkecai hat1, bergenang air m4ta. Rasa macam masuk mesin tebu,” jelas Dr Kamarul dengan penuh rasa bers4lah.

Bagaimapaun Mat menjelaskan bahawa dia telah mema4fkan Dr Kamarul kerana menurutnya selepas kejadian tersebut dia mendapat sunt1kan semangat untuk mengubah nasib keluarganya.

Dr Kamarul pernah bersekolah di Sekolah Agama (SA) Johor.

Dokt0r ini meng4kui bahawa dia kesal dengan perbuatan lamp4unya walaupun pada ketika itu baru sahaja berusia sembilan tahun.

Malah dia tidak sanggup lagi meneruskan perbualan dengan Mat yang mengg0dak j1wanya dengan meneruskan urusan bersama pesak1t lain.

Sumber : mSTar

Leave a Comment