R0mb0ngan pakai sari iringi pengantin leIaki, rupa-rupanya ada kaitan dar4h campur… pemuda ini k0ngsi kisah di suatu pagi ke masjid cari t0k imam

PALUAN k0mpang mengiringi pengantin lelaki yang segak berbaju Melayu s0ngket, sarat dengan elemen tradisi0nal yang enak mata memandang.

Menerusi vide0 yang tular di media sos1al, pengantin persis pahlawan apabila lengkap dengan tengkolok dan keris.

Turut mencuri tumpuan tentunya romb0ngan yang mengiringi pengantin lelaki, dengan rata-ratanya dalam persalinan k4um India, memakai sari. Begitulah indahnya Keluarga Malaysia!

Bercakap kepada mStar, pengantin lelaki, Muhammad Ruhillen Zakhlis Sinnathamby berkata, ia merupakan hari persandingannya di Batu Pahat, Johor pada 11 Disember lalu, selepas bern1kah pada hari sama.

Pemuda berusia 32 tahun itu memberitahu, romb0ngan yang memakai sari yang mengiringinya ketika itu adalah ibunya bersama saudara-maranya yang berb4ngsa India.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Ibu saya berb4ngsa India dan berag4ma Hindu, manakala ayah saya pula berb4ngsa Cina. Ibu dan ayah berp1sah sejak saya masih kecil.

“Jadinya saya berd4rah India-Cina dan bergel4r mualaf setelah memelvk lslam pada 25 November 2020,” katanya ketika dihubungi.

pengantin rombongan india 3

Zakhlis (kiri) dan isteri pada hari persandingan.

Mesra dengan panggilan Zakhlis, katanya, dia mula mengenali isterinya, Adibah Mohd Kadir, 29, ketika bekerja di tempat sama pada 2017.

Bermula hanya sekadar rakan, Zakhlis bagaimanapun memberitahu dirinya berasa cukup selesa dan menyenangi wanita itu yang banyak berk0ngsi ilmu mengenai agama lslam.

“Isteri saya baik dalam s0al agama, didikan daripada keluarganya. Masa berkawan tu, dia banyak bercerita tentang agamanya.

“Saya yang mendengar seperti terbuka hat1 untuk mendalaminya. Saya dari kecil memang rapat dengan kawan-kawan Melayu dan beragama Islam,” ujar anak kelahiran Klang, Selangor itu.

Lama-kelamaan hat1nya semakin ‘jatuh c1nta’ dengan agama lslam sehingga membuatkan anak tunggal itu nekad untuk memelvk Islam.

pengantin rombongan india 1

Zakhlis (dua, kiri) dan isteri (dua, kanan) bersama ibu k4ndung (kiri) dan ibu mentua.

“Suatu pagi saya tergerak ha1i untuk pergi ke masjid nak jumpa t0k imam, juga nak tanya mana-mana pihak yang boleh bantu saya masuk lslam.

“Saya kemudian dipertemukan dengan seorang ustaz yang memb4ntu saya mengucap dua kalimah syahadah beserta saks1 di sebuah restoran,” katanya sambil menambah ustaz berkenaan berpengalaman membimbing saudara baharu dalam Islam.

Masa berkawan tu, dia banyak bercerita tentang agamanya. Saya yang mendengar seperti terbuka hati untuk mendalaminya.

MUHAMMAD RUHILLEN ZAKHLIS SINNATHAMBY

Zakhlis yang baru selesai majlis persandingan bagi keluarganya di Klang pada 12 Februari berkata, keputusannya untuk memelvk lslam pada awalnya tidak diketahui sesiapa termasuk ibu k4ndung dan gadis yang disukainya.

“Pada mulanya saya t4kut ibu sed1h. Selepas seminggu pelvk Islam baru saya beritahu ibu. Tapi syukur Alhamdulillah ibu tak sed1h, sebaliknya dia gembira.

“Dia (kini isteri) juga baru diberitahu. Saya syukur mendapat penerimaan yang baik daripada dia dan keluarganya terutama ayahnya yang sentiasa mengingatkan saya walau apapun, jangan sesekali tinggal s0lat,” tambahnya.

pengantin rombongan india 4

Majlis persandingan bagi keluarga lelaki pada 12 Februari 2022.

Zakhlis yang kini bern1aga berkata, dia kemudian nekad untuk merisik rakannya itu sebelum majlis tersebut bertukar menjadi pertunangan pada 10 April 2021.

“Saya terpikat dengan isteri yang bersederhana dan lemah-lembut. Sebelum masuk lslam, banyak kali juga saya ajak dia kahwin, tapi mungkin dia anggap saya tak ser1us.

“Bila dah enam bulan saya pelvk Islam, barulah dia sudi nak kahwin dengan saya. Mulanya nak merisik dulu, terus bertunang. Alhamdulillah dia kini sah isteri saya!” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment