Pantai Timur Kembali Di L4nda Banjir, Tindakan Abg Viva Tarik Perhatian Ramai

Kuala Lumpur : Hujan lebat berterusan di negeri di Pantai Timur sejak dua hari lalu menyebabkan beberapa daerah di Terengganu, Pahang dan Kelantan kembali dil4nda banjir.

Di Terengganu, lapan pusat pem1ndahan sementara (PPS) dibuka sejak pagi tadi iaitu tujuh di Kemaman dan satu di Setiu membabitkan 383 orang daripada 114 keluarga.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Benc4na Negeri dalam satu kenyataan memaklumkan 191 individu daripada 55 keluarga ditempatkan di PPS Dewan Orang Ramai Kampung Teladas, diikuti Balai Raya Padang Kubu (79 orang, 26 keluarga),

Dewan Sivik Air Putih (50 orang, 12 keluarga), Masjid Kampung Dadong (tujuh orang, dua keluarga), Sekolah Kebangsaan Lembah Jabor (tujuh orang, dua keluarga), SK Air Putih (tujuh orang, dua keluarga) dan Balairaya Padang Kemunting (empat sekeluarga).

“Di Setiu pula, 38 individu daripada 14 keluarga ditempatkan di Balairaya Kampung Hulu Seladang,” menurut kenyataan itu.

Di Kelantan, tiga PPS dibuka iaitu dua di Tanah Merah dan satu di Kuala Krai membab1tkan 52 orang daripada 17 keluarga setakat 4 petang tadi.

Dalam pada itu, Abang Viva yang terken4l dengan semangat memb4ntu m4ngsa banjir di lihat sedang bersiap siaga bersama kereta pacuan 4 roda Triton untuk bergerak ke pantai timur bagi memberikan b4ntuan kepada m4ngsa-m4ngsa banjir di sana.

Banjir Terengganu: Penduduk panj4t bumbung rumah selam4tkan diri

HULU TERENGGANU – Situasi banjir di daerah Hulu Terengganu semakin burvk sejak awal pagi Ahad berikutan paras air sungai yang naik mendadak menyebabkan kebanyakan daripada penduduk terk4ndas dan tidak sempat menyel4matkan diri.

Penduduk di kawasan terjej4s hanya sempat keluar sehelai sepinggang untuk menyel4matkan diri dengan mem4njat bumbung rumah serta menuju ke kawasan lebih tinggi di bukit berhampiran kampung sementara menunggu b4ntuan tiba.

Difahamkan, pasukan penyel4mat sedang berusaha menyel4matkan penduduk yang terk4ndas dan terper4ngkap kerana paras air dengan arus deras kini naik sehingga menghampiri bumbung rumah.

Bagaimanapun, usaha menyel4mat kini berdepan cabaran berikutan situasi berb4haya kerana banjir arus deras mel4nda kawasan tersebut.

Dilap0rkan juga bekalan elektrik di kawasan terjejas terpvtus sejak pagi tadi.

Pegawai Angkatan Pertahanan Awam Hulu Terengganu, Kepten Mohd Zabri Abd Razak ketika dihubungi berkata, pihaknya turut bergabung tenaga dengan agens1 lain untuk menyel4matkan m4ngsa.

Katanya, pasukan penyelamat turut memberi maklum balas terhadap situasi benc4na yang disalurkan menerusi semua platform media sos1al.

Ujarnya, pr0ses mengeluarkan m4ngsa ke pusat pemindahan sementara (PPS) Sekolah Kebangsaan (SK) Mengkawang masih dilakukan walaupun berdepan kesuk4ran kerana arus begitu deras.

Antara penduduk yang terper4ngkap mem4njat bumbung rumah di Kampung Lubuk Pait, Hulu Terengganu.- Foto ihsan pembaca.

Pengamal media turut berdepan kesukaran ke kawasan banjir kerana terputvs hubungan ke lokasi berkenaan dan masalah pengangkutan.

Sehingga jam 12 tengah hari tadi, sebanyak 15 buah PPS dibuka di daerah itu dan kini menempatkan 772 m4ngsa banjir yang dijangka semakin bertambah sehingga lewat petang Ahad.

Sementara itu, P0lis Daerah Hulu Terengganu turut menasihati m4ngsa banjir agar segera berpindah bagi mengelak kejadian tidak diingini.

Antara kawasan paling tervk terjejas ialah sekitar Kampung Sekayu, Kampung Kemat, Kampung Tapah, Felcra Bukit Kepah, Kampung Lubuk Periuk, Kampung Sungai Berua dan beberapa lagi kawasan berhampiran.

Apa kata anda? K0ngsikan bersama kami.

Sumber : Trending Sangat

Leave a Comment