T4k sabar nak disatukan, peIajar sedang hang4t bercinta rancang kawin Iari di Siam – “M0ga ada anak nanti, tak ikut jejak langkah k0rang”

PERKAHWINAN di us1a muda boleh dikatakan menjadi trend masa kini.

Malah kebanyakan generasi m1lenia mahu menamatkan zaman buj4ng dalam lingkungan umur bawah 23 tahun walaupun belum mempunyai pekerjaan yang stabil.

Gara-gara mahu ‘berlumba-lumba’ untuk menam4tkan zaman bujang dan ‘menghalalkan’ hubvngan, TwtWedding menyiarkan satu mesej bergambar yang diterimanya, pada Jumaat.

Mana tidaknya, mesej pas4ngan bercinta yang masih belajar itu adalah berkaitan perancangan mereka untuk berkahw1n di Thailand.

Malah, mereka turut menyatakan, kedua-dua mereka sudah mempunyai kenderaan yang dihad1ahkan ibu bapa masing-masing dan seorang lagi turut mempunyai apartment di sekitar Petaling Jaya Selangor.

Mereka juga menyatakan mendapat du1t bel4nja yang mencukupi daripada ibu bapa dan tujuan mahu berkahwin di Tha1land adalah disebabkan masalah wal1.

Antara reaksi netizen yang tidak bersetuju dengan pernikahan di Thailand.

Antara reaksi netizen yang t1dak bersetuju dengan pernikahan di Tha1land.

Ekoran mesej tersebut, TwtWedding mempers0alkan adakah masalah berkaitan wal1 tidak dapat diselesaikan di Malaysia?

“Hukvm wali dalam s0al nikah kahwin bukan boleh buat main. Risau nanti, berlaku salah faham yang menyebabkan nikah itu tidak s4h.

“Lepas tu hidup berpuluh tahun, tanpa tahu pernikahan tu tidak s4h. Bila anak-anak dah besar nak nikah atau pembahagian harta akan timbul banyak kesul1tan.

“Nak buat apa-apa keputusan tol0nglah fikir sekali k0mplikasi yang mungkin boleh berlaku akan datang. Kalau ada masalah wal1, contoh wali engg4n ke apa… tolong rujuk dengan pejab4t agama, untuk nasihat dan pandangan,” ciapnya di Twitter bersama mesej bergambar itu.

Tweet TwtWedding yang tul4r itu dihujani pelbagai k0men dan reaksi netizen.

Kebanyakannya menyatakan, ibu bapa pasangan tersebut mungkin akan bersed1h dengan apa yang telah dirancang itu.

Nak kawin tapi duit bel4nja pun parent bagi… kereta pun parent bel1.. rumah pun parent punya. Sp0iled brat kids.. baik habiskan belajar, kumpul duit dulu… jangan nanti bila kemudian hari cakap menyes4l la kawin awal

HANI

“Kalau saya di tempat parents korang berdua, h4ncur hat1. Dah la membesarkan korang semua bagai, semua benda diberi, tapi bila tiba urusan perkahwinan urusan paling besar dalam hidup, kami dibelakangkan. N4uzuubillah. Moga ada anak nanti, tak ikut jejak langkah korang. Kecew4,” ciap Razi Mujah.

“Saya pun fikir macam tu… jangan ikut sangat dar4h muda. Kalau betul ser1us nak kawin, bincang elok-elok dengan parents bukannya lar1 Siam,” komen Azzura.

Terdapat juga beberapa warga maya yang menemplak keinginan pas4ngan berkenaan kerana ingin berkahwin tetapi masih mengharapkan duit bel4nja daripada ibu bapa.

“Nak kaw1n tapi duit bel4nja pun parents bagi… kereta pun parents bel1.. rumah pun parents punya. Sp0iled brat kids.. baik habiskan belajar, kumpul duit dulu… jangan nanti bila kemudian hari cakap menyes4l la kawin awal,” ciap Hani.

K0mennya itu mendapat reaksi daripada Mohd Aziqq yang menulis ‘sejujurnya saya pun macam ni, tapi tak pernah pula fikir nak kahwin selagi tak stabil. Dia ingat svsu, pampers b4by ni murah ka? Tengok h4rga str0ller b4by pun dah ket4r tangan nak bay4r’.

Seorang lagi netizen menyatakan tindakan itu adalah sal4h kerana niat pasangan itu yang mahu berkahwin di Tha1land dan merahs1akannya daripada keluarga.

Nayli Nadhilah juga melemp4rkan pandangan sama dan mencadangkan kedua-dua pasangan tersebut untuk menamatkan pengajian terlebih dahulu sebelum berkahwin.

Please think about resp0nsibility after married, not 0nly s3x. Such a sh4me,” ciapnya.

Ustaz Azhar Idrus ketika mengulas tentang topik nikah Siam.

Ustaz Azhar Idrus ketika mengulas tentang t0pik nikah di Siam.

Memetik penjelasan Ustaz Azhar Idrus berkenaan perkahwinan di Tha1land, ujar penceramah ters0hor itu, pernikahan yang dilangsungkan di lu4r negara perlu didaftar dan dibicarakan di Malaysia terlebih dahulu bagi mengetahui status pernikahan tersebut.

“Kita tidak dapat jawab kerana ada kalanya sah dan ada yang t1dak sah. Untuk mendapatkan keputusan yang tepat perlu per0lehnya di Mahk4mah Syariah.

“Mahk4mah akan tanya dapat izin wal1 atau tidak… berapa jauh daripada wali dan sebagainya, baru keputusan pernikahan dapat diputvskan.

“Kalau wal1 tidak izin, dapat maklumat pada mahk4mah baru berp1ndah wali… Tapi kalau meningg4lkan wali dengan sengaja, hukvmnya adalah tidak sah,” jelasnya.

Mengulas tentang hukvm pasangan yang nikah ‘lar1’ di Tha1land pula, tegas beliau, ia adalah har4m kerana perbuatan tersebut menga1bkan ibu dan bapa.

“Kita ambil anak dar4 orang bawa pergi nikah di Siam, tapi sah lepas bicara di sini… hukvmnya tetap har4m kerana menga1bkan ibu bapa.

“Anak d4ra kita, 0rang bawa lar1… m4lu tak kita yang jadi ayah, m4lu tak dengan orang kampung? Mak kita kena sind1r… ibu bapa kita sak1t hati, hukvmnya d0sa,” ujarnya.

Sumber : mStar

Leave a Comment