Asyik terserempak, Iama-Iama terpikat! Wanita akui ris4u nak beritahu mak ayah mahu nikah jejaka Mesir, guna cara vide0 call

KALAU dah jod0h, pasti tak ke mana.

Begitulah k1sah pertemuan wanita Malaysia ini dengan jejaka Mesir sehingga mereka mendirikan rumah tangga pada tanggal 26 Disember 2021.

Menurut Faziha Yunos, dia sudah lama berkenalan dengan pemuda itu, namun mereka hanya mula berkawan rapat sejak setahun lalu.

“Sebenarnya dia (suami) dah lama duduk Malaysia, dalam tujuh tahun macam tu. Dia sambung belajar di sini. Kebetulan kami berjiran dan menetap di k0nd0minium yang sama di Cyberjaya.

“Banyak kali juga terserempak, termasuk di gim. Kiranya dah beberapa tahun kami kenal, tapi mula berkawan tahun lepas dan buat keputusan kahwin pada 26 Disember 2021,” imbasnya yang senang disapa Aggie.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Menurut c0ntent creat0r yang juga pengusaha b1snes k0smetik itu, dia bersyukur apabila kedua-dua belah keluarga menerima keputusan mereka untuk mendirikan rumah tangga.

“Awal-awal dulu, memang tak b0leh elak perseps1 orang. Ada juga kenalan yang tanya, dah fikir masak-masak ke nak kahwin dengan 0rang luar? Tapi saya terima jod0h ketentuan Allah.

agiie 4

Aggie kini turut mendalami bahasa Arab untuk memudahkan k0munikasi dengan keluarga suaminya.

“Bab keluarga pun saya r1sau juga. Kemudian kami sama-sama berbincang, bagaimana kami nak maklumkan hasrat untuk berkahwin kepada keluarga masing-masing.

“Jadi kami buat vide0 call. Mula-mula dia vide0 call kepada keluarganya maklumkan mengenai hal itu. Kemudian saya pun buat benda sama. Alhamdulillah, kedua-dua belah p1hak boleh terima.

Dari segi bahasa, suami nak sangat belajar bahasa Melayu. Dia siap tulis n0ta. Saya pun ada belajar bahasa Arab sebab selalu vide0 call dengan keluarganya.

AGGIE

“Sebenarnya pada Ogos tahun lepas dia dah balik ke Mesir. Kemudian dia datang semula ke Malaysia pada November untuk perkahw1nan kami.

“Dengan kek4ngan p4ndem1k, memang mencabar, banyak pr0ses dia kena lalui untuk masuk ke sini. Namun, Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar, pr0ses perkahwinan kami dipermudahkan,” ujar Aggie.

Selain perbezaan bahasa, aspek budaya juga menjadi cabaran utama dalam perkahwinan pasangan ini.

Kata Aggie, dia dan suami ser0nok mendalami budaya baharu dan tidak menganggap ia sebagai penghalang untuk menjalani kehidupan bahagia.

aggie 5

Aggie dan suami merancang untuk beraya di Sarawak tahun ini.

“Budaya Malaysia dan Mesir sangat berbeza. Mereka tak ada budaya bersalam, mereka berpelvk dan c1um pipi.

“Tapi kami sama-sama belajar budaya masing-masing. Dari segi bahasa, suami nak sangat belajar bahasa Melayu. Dia siap tulis n0ta. Saya pun ada belajar bahasa Arab sebab selalu vide0 call dengan keluarganya.

“Makanan Melayu pun dia OK, cuma suami tak suka makanan berminyak. Dia pula buat part time sebagai jurulatih kecergasan, makanan memang kena jaga,” ujar Aggie lagi.

Bakal meraikan kedatangan Ramadan dan Aidilfitri buat pertama kali sebagai suami isteri, Aggie akui teruja dan merancang untuk pulang beraya ke kampung halamannya di Sarawak.

aggie 3

Pas4ngan ini saling mendalami budaya masing-masing selepas mendirikan rumah tangga.

“Risau sebab sekarang k3s c0vld-19 tengah naik. Tapi kalau ikut rancangan, saya nak bawa suami balik meraikan Aidilfitri di Sarawak.

“Dulu zaman bujang, saya tak fikir sangat s0al makanan. Sekarang, semua kena uruskan. Esok nak makan apa pun kena fikir. Saya teruja nak raya tahun ini.

“Jika tiada halangan, saya juga merancang untuk melawat keluarga suami di Mesir tidak lama lagi,” kata Aggie.

Dalam pada itu, video-video sweet memaparkan Aggie dan suaminya yang dik0ngsi ke aplikasi TikT0k turut meraih perhatian ramai.

Ded4h Aggie, dia turut dihujani s0alan-s0alan berkaitan pr0ses perkahwinan campur dan sebagainya.

Sumber : mStar

Leave a Comment