Tak kisah beg berat! LeIaki ini sanggup bawa bungkusan khas dari MaIaysia demi beri makan kucing di Makkah, Madinah

KUNJUNGAN kali pertama lelaki ini ke tanah suci Makkah pada Januari lalu ternyata meningg4lkan mem0ri cukup bermakna.

Lebih istimewa, Mohd Izamal Mohd Noor, 37, turut membawa sebungkus makanan kucing seberat 1.8 kil0gram (kg) untuk diagihkan kepada haiwan c0mel itu di sekitar Makkah dan Madinah.

Bercerita kepada mStar, bapa kepada dua cahaya mata itu mended4hkan dia sudah lama memasang niat berkenaan memandangkan dirinya juga merupakan pencinta kucing.

“Keluarga saya dan keluarga mentua, kedua-duanya memang keluarga pencinta kucing. Kami selalu bagi makan kepada kucing-kucing di kedai, mahupun kucing jal4nan.

“Alang-alang nak pergi umrah bersama isteri dan ibu, saya pun bawa makanan kucing dari Malaysia. Sebelum ini, ada kenalan pernah buat juga. Saya bawa satu beg saja, memang dari awal dah niat nak sedekah untuk kucing-kucing di sana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Sepanjang berada di tanah suci, saya temui banyak kucing-kucing jal4nan. Ada kucing yang cukup sifat, ada juga kucing but4 dan sebagainya. Ketika bagi makan, ada juga orang yang pandang pel1k, tapi saya tak kisah sebab memang suka kucing,” ujarnya berselor0h.

Senang disapa Izamal, dia yang berangkat ke Makkah pada 4 Januari lalu telah kembali ke tanah air pada 16 Januari.

izamal3

Izamal menunaikan umrah bersama ibu dan isterinya.

Menurut Izamal, isterinya Lubaina Muha, 37, turut berk0ngsi rakaman video ketika dia menyantuni kucing-kucing di Madinah menerusi aplikasi TikT0k.

Tanpa disangka-sangka, video itu sehingga kini meraih hampir 80,000 tontonan dan dibanjiri dengan pelbagai k0men netizen.

Hiba hat1 ini dapat teng0k Kaabah, dapat ziarah makam Rasulullah dan berkunjung ke tempat sirah nabi.

IZAMAL

“Isteri saya yang k0ngsi video ke TikT0k. Tiba-tiba ia dapat perhatian ramai. Alhamdulillah, mungkin rezeki kucing. Kami pun tiada niat nak r1yak, cuma nak tunjukkan kebaikan yang kita b0leh lakukan.

“InsyaAllah murah rezeki kalau kita beri makan pada haiwan. Haiwan ini seperti pok0k, mereka sentiasa berzikir. Mungkin dalam secebis rezeki yang kita k0ngsi, ia akan doakan kita juga,” ujar Izamal yang mengusahakan b1snes tudung bersama isterinya.

Menurut Izamal, dia dulu pernah membela kucing, namun sudah berhent1 kerana tidak sampai hat1 melihat haiwan-haiwa peliharannya m4ti dil4nggar kereta dan dimakan anj1ng.

“Dulu memang saya bela, tapi banyak m4ti kena l4nggar, ada yang kena makan dengan anj1ng. Saya jadi kes1an. Jadi sekarang saya hanya main dengan kucing-kucing di rumah ibu saya dan rumah mentua.

izamal2

Izamal kembali ke tanah air pada 16 Januari lalu.

“Walaupun dah tak bel4, saya memang sentiasa sediakan makanan kucing. Memang ada kucing-kucing jal4nan yang selalu datang ke rumah saya,” ujarnya.

Bercerita mengenai pengalaman pertama kali mengerjakan umrah, Izamal akui bersyukur dapat menjadi tetamu Allah biarpun dalam kunjungan yang singkat.

“Ini kali pertama ke sana. Awalnya saya fikir isteri main-main saja. Memang kelam k4but, persiapan dibuat dua minggu sebelum berangkat.

“Dalam hat1 rasa t4kut, t4kut tersalah rukun dan sebagainya, maklumlah kali pertama nak buat umrah. Tapi Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar walaupun ada S0P (Pr0sedur 0perasi Standard) di sana.

“Hiba hat1 ini dapat tengok Kaabah, dapat ziarah makam Rasulullah dan berkunjung ke tempat sirah nabi. Dulu saya belajar dan teng0k di TV, akhirnya dapat lihat dan rasai sendiri,” ujarnya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment