[VIDEO] Sedapnya! Wanita MeIayu-Myanmar buat ramai terIiur masak mi segera daIam hutan salji di Amerika

VIDEO Y0uTube memaparkan se0rang wanita yang sedang memasak dan menikm4ti mi segera jenama Maggi dalam hutan yang dilitupi salji tebal di Amerika Syarikat (AS) ternyata membangk1tkan selera sesiapa sahaja yang menonton.

Menurut Naznin Hakim, 27, yang berdar4h k4cukan Melayu Myanmar, dia aktif menghasilkan vide0 demi berk0ngsi pengalamannya selepas tujuh tahun berkelana di negara itu bersama suami serta dua cahaya mata.

Senang disapa Naz, dia ketika dihubungi mStar sempat memperincikan semula kisah hidupnya yang pernah dibesarkan di Yan, Kedah sehinggalah mendirikan rumah tangga dan mendapat status kew4rganegaraan AS.

“Saya sebenarnya berdar4h campuran. Mak saya merupakan orang Melayu yang berasal dari Kedah. Ayah saya pula merupakan C1na Musl1m dari Myanmar. Saya lahir di Myanmar, tapi pernah membesar di kampung nenek di Yan.

“Masa umur tiga tahun saya datang Malaysia, selepas itu saya balik semula ke Myanmar. Kemudian masa umur 11 tahun datang lagi, t0tal 10 tahun juga saya menetap di Malaysia.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Sekarang dah masuk tahun ketujuh saya kahwin dan berp1ndah ke Amerika. Saya jumpa suami pun di Amerika. Suami saya merupakan seorang Musl1m dari Myanmar. Kini, kami sekeluarga dah jadi warganegara sini,” ujarnya.

Bercerita mengenai dirinya yang sudah bergel4r Y0uTuber sejak setahun lalu, wanita itu mengakui ser0nok dapat berk0ngsi kisah kehidupan hariannya di sana.

naz02

Naz memasak mi segera dalam hutan yang dilitupi salji.

Jelas Naz, dia juga terharu dengan sok0ngan rakan-rakan yang setia menjadi penonton setiap kali dia berk0ngsi video-video baharu menerusi Faceb00k dan Y0uTube.

“Saya mula-mula nak buat video bukanlah sebab nak buat c0ntent pun, niat saya nak kongsi pengalaman dan kehidupan sekeluarga di Amerika dengan kawan-kawan Faceb00k. Mereka suka tengok walaupun saya p0st video simple saja.

Bila teringin makanan kampung kena usaha masak sendiri. Sekarang autom4tik jadi rajin masak macam mak saya.

NAZ

“Jadi saya mula buat vide0 cerita pasal suasana, keadaan, kehidupan, k0muniti lslam di Amerika dan masjid-masjid di sini. Saya juga memang ada h0bi suka buat outdoor activity.

“Berkhemah, daki gunung, memancing, memancing dalam ais dan sebagainya. Bila ada masa saya akan buat video di Y0uTube supaya orang di Asia atau di kampung boleh cuci mata tengok pelbagai pengalaman sini,” ujarnya.

Menurut Naz, dia juga gemar memasak dan segala menu yang dikuasai banyak dipelajari daripada ibunya sendiri.

naz03

Dua cahaya mata yang menjadi penyeri hidup Naz dan suami.

Selain masakan tradisi Melayu, Naz juga berkeb0lehan memasak juadah negara Myanmar, C1na dan sebagainya.

“Mak saya sebenarnya pakar sangat dalam bidang masakan, di kampung, kenduri kahwin atau apa-apa mesti saudara-mara belah mak atau kawan-kawan minta dia tol0ng masak, sebab makanan mak paling sedaplah mereka cakap.

“Sebenarnya sebelum kahwin saya tak reti masak. Lepas kahwin dan duduk di rumah sendiri dengan suami, saya kena masak menu kampung bila timbul rasa teringin. Bila lap4r, saya call mak dan tanya cara masak. Kemudian saya juga ada j0in group masakan, banyak belajar dari situ.

naz05

Naz pernah membesar di Kedah.

“Duduk jauh macam ni la. Bila teringin makanan kampung kena usaha masak sendiri. Sekarang autom4tik jadi rajin masak macam mak saya. InsyaAllah saya boleh masak menu dari pelbagai negara macam Tha1land, Malaysia, Myanmar, C1na dan barat tanpa tengok resipi. Dah jadi h0bi.

“Jadi lepas ni saya akan share lagi dalam Y0uTube cara masak dan resipi, sekali dengan masak dalam hutan sambil berkemah atau dalam salji.

naz04

Suami Naz berasal dari Myanmar.

“Vide0 masak Maggi tu, ramai yang suka teng0k saya lagilah happy. Kadang-kadang kes1an mereka yang menetap di kampung, ada yang teringin sangat nak datang travel sini tapi t4k semua yang mampu.

“Mereka kata teng0k vide0 saya share pun dah seron0k sangat. Kata-kata mereka yang buat saya semangat nak share pelbagai vide0 lepas ni. InsyaAllah,” ujarnya.

Di akhir bicara, Naz turut menyeru orang ramai untuk mengikutinya di platf0rm Y0uTube untuk menikm4ti pelbagai video yang akan dihasilkan nanti.

Selain c0ntent masakan, Naz turut berk0ngsi banyak video lain seperti kunjungan ke tasik beku, aktiviti memetik buah, suasana musim luruh dan sebagainya.

Sumber : mStar

Leave a Comment