[VIDEO] Ters0nd0l H0nda Acc0rd, wanita ini baca bermacam d0a terbayang s4mseng bawa par4ng… saspens saat bahunya dipegang

SIAPA yang tidak pan1k apabila terl4nggar kereta milik individu lain?

Begitulah juga situasi yang dialami oleh wanita ini apabila dia tanpa sengaja terl4nggar kereta di hadapannya gara-gara pad brek kenderaannya ‘haus’.

Mungkin bagi sesetengah k3s yang kurang bernasib baik, si pemandu pasti akan dim4ki oleh pemilik kereta yang dil4nggar kerana dianggap cua1.

Namun mungkin ‘rezeki’ wanita ini, pemilik kenderaan tersebut sama sekali tidak menengk1ng malah cuba menenangkannya yang jelas pan1k dan rasa bersal4h kerana menjadi punca kemal4ngan.

Berk0ngsi cerita dengan mStar, Shuhada Mohamad berkata, ins1den tersebut berlaku pada pagi Rabu lalu ketika dia sedang melalui Lebuhraya Persekutuan untuk ke tempat kerjanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Waktu itu sekitar pukul 10 lebih, jalan ses4k dan semua kereta bergerak perlahan.

“Kebanyakan pemandu perempuan termasuk saya kurang tahu sangat bab ma1ntenance kereta. Entah macam mana, bila dalam jem tu, saya tekan brek tapi entah kenapa tak ‘makan’… maka ters0nd0l kereta depan m0del H0nda Acc0rd.

“Dalam perjalanan sebelum ini, saya tekan brek macam biasa okay saja. Cuma ketika itu, brek kurang ‘makan’ sebab brek em3rgency… kalau tekan lambat memang tak ‘pick-up’. Saya tak sedar pad brek kereta dah haus,” ceritanya mengimbas kembali ins1den tersebut.

Mengakui itu pengalaman pertama terl4nggar kereta milik individu lain, Shuhada berkata dia agak pan1k dan perasaan b1mbang menyelubungi dirinya.

langgar 1

Pemandu wanita berbangsa C1na berkenaan menenangkan Shuhada yang agak pan1k kerana tidak sengaja ‘ters0nd0l’ kereta miliknya.

“Saya cuba bertenang dengan berist1ghfar, baca d0a m0ga semuanya dipermudahkan sebelum turun dari kereta. T4kut juga yang keluar tu s4mseng atau bawa par4ng. Tengok-tengok, pemandunya adalah seorang wanita C1na berusia dalam lingkungan 40an.

“Sebaik saya keluar, terus saya moh0n maaf berkali-kali. Dia tengok keretanya dan tanya apa yang perlu dilakukan. Saya cakap ‘j0m kita pergi bengkel’. Tapi dia kata tak free masa tu.

“Jadi kami bertukar nomb0r telefon dahulu dan sebaik saya tiba di pejabat, terus saya WhatsApp untuk bincang perkara seterusnya,” ujar wanita dalam lingkungan usia 20an ini.

Shuhada berkata, disebabkan ins1den tersebut, kereta milik wanita berkenaan tertanggal klip pada bumper manakala keadaan bonet keretanya pula kemek dan tidak boleh ditutup rapat.

Dia tak mar4h dan tak tengk1ng langsung. Lebih terharu, dia kemudian mesej saya dan beritahu, saya tak perlu bay4r apa-apa.

SHUHADA MOHAMAD

“Waktu dia tengok kereta saya, dia terus pegang bahu dan tenangkan saya. Waktu dia pegang bahu untuk tenangkan saya tu buat saya terharu. Katanya, ‘kita manusia memang tak lari dari kes1lapan’.

“Dia tak mar4h dan tak tengk1ng langsung. Kalau kena tengk1ng, memang ke laut mood nak bekerja hari itu. Lebih terharu, dia kemudian mesej saya dan beritahu, saya tak perlu b4yar apa-apa sebab bengkel hanya betulkan klip saja.

“Alhamdulillah, memang rezeki saya dipertemukan dengan orang yang baik,” katanya yang bekerja sebagai perancang kew4ngan di sebuah syar1kat pengurusan aset di Damansara.

Menurut Shuhada, perk0ngsiannya di aplikasi TikT0k bertujuan untuk mengingatkan betapa pentingnya pemandu untuk kerap memer1ksa kenderaan masing-masing, dan dalam masa yang sama menunjukkan betapa harmoninya hubvngan sesama masyarakat jika tidak berlandaskan em0si.

komen langgar

Antara k0men netizen pada perk0ngsian vide0 Shuhada.

“M0ralnya, maintenance kereta kena jaga. Bukan itu saja, bagi saya, maintenance diri sendiri kena jaga dari segi kesihatan dan kew4ngan. Bayangkan kalau kemal4ngan terjadi sebab kita tak s1hat, tak cukup tidur.

“Dalam pada itu, kena sentiasa menjaga em0si. Bila jadi macam ini, banyakkan istighfar.

“Dan, d0a itu memang penting sama ada doa ibu dan doa sekeliling. Saya memang selalu amalkan, kalau langkah kaki nak keluar, baca doa dan minta Allah jumpakan saya dengan orang yang baik-baik.

“Tak sangka pula jadi v1ral dan Alhamdulillah, banyak sangat k0men yang p0sitif. Tapi terselit juga k0men yang tudvh saya main telefon bimbit. Untuk pengetahuan, saya tak main atau pegang telefon pun masa memandu ketika itu.

“Tapi mungkin sebab tak terkena pada batang hidung sendiri, ada yang sewenang-wenangnya buat andaian,” ujarnya lagi.

Sehingga kini perk0ngsian vide0 tersebut di aplikasi TikT0k meraih lebih 510,000 jumlah t0ntonan.

Sumber : mStar

Leave a Comment