Jurugambar mengeIuh ada halangan, gangguan t4k patut wujud ketika rakam detik bersejarah pengantin

WALAUPUN profesi0n jurugambar perkahwinan tidak berbah4ya seperti pasukan kesel4matan, namun mereka juga berdepan dengan pelbagai risik0 yang menggervnkan.

Mana t1daknya, mereka bertanggungjawab penuh untuk merakam mem0ri indah pasangan mempelai yang baru melangsungkan perkahwinan.

Jika ketinggalan, pastinya kenangan manis itu hanya kekal tersemat di hat1.

Maka t1dak hairanlah apabila terdapat jurugambar perkahwinan terp4ksa meminta orang sekeliling untuk berada jauh daripada pengantin pada masa tertentu ketika majlis berlangsung.

Berk0ngsi apa yang dialami ketika menjalankan tugas sebagai jurugambar perkahwinan, pemilik akaun Twitter, Wan Amir (@wanamirazman) meluahkan rasa yang kecew4 dengan sikap koord1nator majlis perkahwinan secara am.

Biasanya dalam sesebuah majlis terutama yang dibuat di dewan, ko0rdinator sentiasa ‘berkepit’ dengan pengantin dan bagi pihak jurugambar, suk4r untuk mereka merakam gambar ‘candid’ pas4ngan pada hari bersejarah.

Menerusi sebuah vide0 berdurasi 42 saat yang dik0ngsi, seorang koordinator dilihat bukan hanya berada di hadapan pasangan mempelai malah memegang kain pengantin perempuan ketika sedang menuruni tangga.

Tindakannya itu menyebabkan jurugambar t1dak dapat merakamkan aks1 pasangan berkenaan sedang meningg4lkan pelamin untuk ke tempat hidangan.

Disebabkan itu, Amir memuat naik status di Twitter miliknya.

Beh1nd the scenes as a wedding videographer. Dear wedding co0rdinator (generally). I kn0w you mean well, but these moments is very imp0rtant to us.

Koordinator majlis itu dilihat melintasi pasangan pengantin yang sedang bergerak ke meja makan

Koord1nator majlis dilihat melintasi pasangan pengantin yang sedang bergerak ke meja makan.

And I am sure the bride and groom are taking extra steps to not tr1p on their wedding day already,” ciapnya.

Menerusi vide0 yang dik0ngsikan, kata-kata Amir ‘jangan berada di situ… bagi dia jalan saja’ ditujukan kepada ko0rdinator majlis berkenaan dalam bentuk dendangan nyanyian.

Ek0ran itu, vide0nya tular dan dit0nton 196,000 pengguna Twitter dan dik0ngsi lebih 3,600 pelayar.

Sengs4ra nak capture that beautiful candid m0ments bila ada orang asyik melilit melingkau berhampiran pengantin.

NETIZEN

Pengalaman yang dik0ngsikannya itu mendapat pelbagai reaksi netizen dan rata-rata mempers0alkan tugas koordinator berkenaan.

“So true! Sengs4ra nak capture that beautiful candid m0ments bila ada orang asyik melilit melingkau berhampiran pengantin. Kac4u!

“Memang betul, memang selalu ada ‘kon0n-kon0n’ jagalah t4kut pengantin jatuhlah. Patutnya awal-awal design la wedding dress atau tangga pelamin yang tak susah sangat turun atau naik,” kata salah seorang netizen.

Antara komen netizen.

Antara k0men netizen.

“Penyibuk! Kon0nnya dialah terpaling function dalam majlis tu… terpaling nak pastikan bride tu selamat, alahai,” ciap seorang lagi pelayar Twitter.

Bagaimanapun, seorang pelayar Twitter mempers0alkan kenapa Amir tidak meminta koordinator majlis itu bergerak ke tepi.

Just w0ndering kenapa tak advice or bagitahu je koordinator tu? At least dia tahu,” ajunya.

Pers0alannya itu kemudian dijawab oleh salah seorang netizen yang menyatakan ‘nak advice time moment gent1ng macam ni dah tak sempat. vide0grapher dengan photographer pula jauh, takkan nak jer1t suruh ke tepi’.

Sumber : mStar

Leave a Comment