Ditudvh ‘bahan’ negara sendiri buat m0dal lawak… Harith Iskander anggap ‘stand up c0medy’ seperti melihat diri dalam cermin

SELEPAS ditegur kerana menjadikan perkh1dmatan Jabatan Im1gresen Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) sebagai bahan jenaka, pelawak Harith Iskander tetap mempertah4nkan tindakannya itu.

Menurut Harith, 56, stand up k0medi adalah cerminan kepada diri sendiri dan ia berku4sa mencetuskan perbincangan tentang 1su sos1al dalam masyarakat.

“Marvel Avengers juga kurang tepat (m1sleading) sehingga anda sedar ia hanya f1lem dan bukannya d0kumentari. Ini resp0ns yang saya terima daripada net1zen daripada klip video Netflix “I T0ld You So” yang dimuat naik baru-baru ini.

“Persembahan stand up k0medi boleh menjadi senj4ta yang sangat berku4sa dalam membincangkan mengenai 1su sos1al.

“Netizen sentiasa bertanyakan sama ada jenaka saya betul, namun akhirnya stand up k0medi ialah melihat diri kita melalui cermin dan masyarakat tert4wa. Dan kita j4ngan pernah hilang keupayaan untuk ketawa, terutamanya pada diri sendiri,” katanya di Instagram.

Status Harith

Status Harith ditegvr Ketua Pengar4h jabatan Im1gresen, Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud.

Sebelum ini, gara-gara jenaka mengenai perkh1dmatan Jabatan Im1gresen Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Harith menerima tegvran Ketua Pengarah jabatan itu, Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud di Tw1tter.

Menurut Khairul Dzaimee, jenaka membandingkan perkh1dmatan im1gresen di Lapangan Terbang Changi, Singapura dan KLIA adalah t1dak tepat dan mengel1rukan.

“Ini mengel1rukan, Harith,” kata Khairul Dzaimee di Twitter secara ringkas.

Persembahan stand up k0medi boleh menjadi senj4ta yang sangat berku4sa dalam membincangkan mengenai 1su sos1al

HARITH ISKANDER

PELAWAK

Khairul Dzaimee menegur t1ndakan Harith berk0ngsi rakaman video lama yang dilihat seolah-olah cuba memberi gambaran tentang kelem4han sistem perkh1dmatan Jabatan Im1gresen di KLIA.

Kelem4han berkenaan merujuk kepada kaunter jabatan tersebut yang tidak ber0perasi sepenuhnya.

kenyataan harith di ig

Harith mengulas kenyataannya di IG.

Bagaimanapun Harith membal4s twit Khairul Dzaimee dengan mengatakan bahawa rakaman berkenaan adalah bahan stand up k0medi dan bukannya persidangan Parlimen.

Isu berkenaan mendapat reaksi pelbagai daripada netizen dengan ada antara mereka yang menyok0ng jenaka yang dilakukan Harith.

Kata mereka bahan jenaka itu pernah terjadi ketika berurusan dengan Jabatan Im1gresen di KLIA.

Namun ada juga yang mempert1kaikan perbuatan Harith kerana menurut mereka ia seperti ‘memb4han’ atau mempersend4kan negara sendiri demi stand up k0medi.

Sumber : mStar

Leave a Comment