PeIajar TinggaI Barang Berjenama Masa PKP Tapi Tuan Rumah Sewa Tak Meng4ku ‘Remb4t’ Dalam Diam

Pelajar-pelajar di 1nstitut pengajian tinggi (IPT) sekarang ni ada yang dah mula masuk ke kampus balik. Tak kurang juga yang mencari rumah sewa yang terdekat untuk mudahkan urusan ulang alik.

Pun begitu, ada juga yang terp4ksa mengemas semula barang-barang di rumah sewa tanpa pernah tinggal di sana walaupun satu malam kerana Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dibuat pada tahun 2020.

Seperti satu perk0ngsian dibuat oleh pelajar IPTA dari Perak yang dikenali sebagai Mandy menerusi ak4un Twitternya @M4NDYYYY tentang kejadian yang melanda dirinya semasa mahu mendapatkan semula barang miliknya dari rumah sewa.

Difahamkan Mandy telah menyew4 rumah atas nama se0rang pemandu kereta prebet untuk temp0h 4 bulan tetapi tidak dapat menetap di sana walaupun sekali, sebaliknya hanya sempat untuk meningg4lkan barang sebelum PKP dilaksanakan.

Ek0ran itu, dia buat keputusan untuk hanya tinggal di k0lej untuk kemasukan semester akhir pada Januari lalu. Disebabkan itu, dia menghubungi tuan rumahnya untuk mengambil semula barang miliknya kerana difahamkan tuan rumah itu juga menyediakan serv1s penyimpanan barang pelajar.

“Barang yang dia hantar k0t0r g1la”

Namun, sebaik saja tuan rumahnya itu menghantar barang-barang miliknya, ia berada dalam keadaan yang k0t0r dipenuhi dengan habuk, naj1s cicak dan juga naj1s tikus. Tambah pula, barang-barang yang h1lang itu merupakan barangan berjenama.

“Tapi i tak mar4h, sebab dah berbulan kan barang i di situ, so 0f course takkan dalam keadaan bersih seperti hari i pindah barang tu masuk” – Pelajar IPTA

Tak lama lepas itu, gad1s ini mula rasa cur1ga selepas mendapati beberapa kotak barangan miliknya telahpun h1lang dan dia segera menghubvngi semula tuan rumah menerusi Whatsapp tetapi perbualan mereka mula menjadi teg4ng.

Bercakap pada L0bak Merah, tuan rumah itu t1dak memberi apa-apa maklumat terkini selama sebulan dan dipercayai dia telah menyek4t nomb0r pelajar tersebut. Akhirnya, tuan rumah itu berjaya dihubungi selepas menggunakan n0mbor telefon ibunya.

Selepas tidak meng4ku dan mengelak dari berurusan dengan pelajar ini, tuan rumah tersebut difahamkan akan membuat gant1 rug1 jumlah kerug1an barang yang hilang dan difahamkan tuan rumah itu telah bay4r dengan sebanyak RM400.

Mandy kata, dia bukan saja-saja nak v1ralkan tapi ini sebagai perk0ngsian untuk pelajar-pelajar lebih berhati-hati untuk menyewa rumah…

Sumber : Lobak Merah

Leave a Comment