BermuIa rasa ingin cuba, akhirnya jadi ket4gih minuman tenaga… pernah habis 4 tin sehari! Gad1s akui payah nak berhenti tapi ingat nasihat ibu ayah

“HATI-HATI… k4ndungan gula tinggi tu. Pergi check gula dalam dar4h sekali”

Itu antara k0men yang dil0ntarkan netizen kepada gad1s ini selepas dia mended4hkan tab1atnya yang gemar mengambil minuman tenaga dalam kuant1ti yang banyak.

Bukan satu tin, sebaliknya gad1s ini pernah meminum sehingga empat tin dalam sehari!

Berk0ngsi cerita dengan mStar, gad1s yang hanya mahu dikenali sebagai Wan Nor Zahraa Farzana berkata, segala-galanya bermula daripada sifat ingin tahu dan mahu mencuba sebelum akhirnya dia ‘j4tuh minat’ terhadap minuman tenaga tersebut.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Seingat saya, mula bel1 pada awal 2021. Saya tertarik jadi saja nak cuba rasa. Bila cuba, rasanya n0t b4d. Pel1k tapi sedap dan rasa manis. Tapi lama-lama, rasa manis itu kita dah biasa.

“Tak ada dor0ngan atau pengaruh sesiapa pun… ia daripada diri saya sendiri. Kemudian daripada rasa nak cuba, terus j4tuh suka dan akhirnya pada hujung 2021, saya seperti ketag1h.

“Pernah ada hari yang saya minum empat bot0l atau empat tin. Bukan sekali hadap, tapi empat tin minum termasuk siang dan malam. Tapi bukan hari-hari saya teguk empat b0tol tu, jangan salah faham. Saya minum berselang juga,” ujar gad1s berusia 16 tahun ini.

Senang disapa sebagai Zahraa, gadis ini berkata dia gemar mengambil minuman tersebut sekadar untuk mengh1langkan rasa mengantuk dan juga mendapatkan tenaga.

REDBULL 1

‘K0leksi’ tin minuman tenaga ketika dia ketag1h, beberapa bulan lalu.

“Saya juga selalu bantu keluarga di kedai makan. Kedai makan keluarga saya ber0perasi dari petang hingga malam. Jadi saya rasa minuman ini buatkan saya cergas sikit,” kata anak keenam daripada tujuh adik beradik ini lagi.

Bukan keluarga atau rakan-rakan terdekat tidak melar4ng tab1atnya itu, namun tambah Zahraa, dia tidak dapat menyembunyikan keinginan sehingga pernah membel1 dan meny0rokkan minuman berkenaan kerana b1mbang dim4rahi.

“Keluarga dan kawan akan mar4h sebab membah4yakan kesihatan… iyalah, minuman tu manis. Yang paling mar4h, umi dan ayah. Saya sendiri tahu ia boleh membahay4kan kesihatan kalau ambil kerap dan kuantiti yang banya.

“Namun masa ketag1h dulu, saya amalkan minum air suam yang banyak untuk seimbangkannya,” ujarnya yang berasal dari Besut, Terengganu ini.

Bagaimanapun gad1s ini menambah, dia kini perlahan-lahan sudah mula mengurangkan tab1atnya yang kurang sihat itu namun masih mengambil masa untuk ‘berhenti’ sepenuhnya.

“Itu cerita tahun lepas. Sekarang saya dah perlahan-lahan kurangkan pengambilan minuman itu. Dalam seminggu tu, ada dua atau tiga tin saja minum.

“Nak berhenti terus memang pay4h. Sama seperti orang lain yang ada makanan akan minuman kegemaran masing-masing, jadi ia suk4r bila berhenti tiba-tiba.

“Kalau rasa itu membuak-buak, saya beli satu saja untuk hilangkan ke1nginan. Saya akan teringat nasihat umi dan ayah, terus tersedar,” katanya.

Tidak menyangka perk0ngsian vide0nya di aplikasi TikT0k meraih sehingga melebihi 1.9 juta jumlah tontonan, Zahraa berkata dia hanya mahu berk0ngsi kisahnya secara suka-suka kerana mengikut satu trend yang sedang p0pular di media sos1al itu.

KOMEN REDULL

Antara k0men netizen pada perk0ngsian videonya.

“Ada 0rang kata saya buat untuk c0ntent. Saya bukan nak kejar v1ral. Saya buat sebab ada satu video yang serupa masuk di FYP TikT0k, dan kebetulan punya habit yang sama.

“Tak sangka langsung views hingga nak dekat 2 jut4. Tapi ramai yang beri nasihat mengenai kesihatan kepada saya. Yang tegur el0k-elok dan lemah lembut, saya terima dengan hati terbuka.

“Tapi ada yang kec4m. Saya engg4n layan. Apa yang boleh saya katakan, jangan menilai daripada luaran atau buat anggapan sendiri jika tak tahu cerita sebenar.

“Buat mereka di luar sana terutama yang sama situasi macam saya, seeloknya berhenti sebab ia membah4yakan kesihatan,” katanya lagi.

Menerusi perk0ngsian di laman Faceb00k Public Health Malaysia (PHM), minuman tenaga mengandungi kafien, taur1n, vitamin dan bahan bahan tambahan lain.

Kandungan kafien yang terlalu t1nggi dalam minuman ini dan pengambilannya secara berlebihan mengakibatkan j4ntung berdegup dengan pantas, tekanan d4rah tinggi, kekurangan kalsium dalam badan, metab0lic asid0sis, s4wan dan kem4tian.

Selain itu, seperti mana minuman ringan lain, ‘minuman tenaga’ mengandungi gula yang cukup tinggi dan boleh mengakibatkan mas4lah kenc1ng manis.

Sumber : mStar

Leave a Comment