MuIa-muIa jumpa di kawat duri, tapi tak berani Iama sebab ‘t4kut’ p0lis sound… siapa sangka cinta berpaut kerana C0D masakan Siam

ADA hikmah di sebalik p4ndem1k c0vld-19, dengan pelaksanaan Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara sebelum ini.

Siapa sangka di sebalik kawat duri yang dipasang p0lis untuk memastikan tiada aktiviti rent4s negeri, dua insan ditakdirkan bertemu j0doh.

“Tak sangka dulu masa PKP selalu bel1 makanan dekat dia, akhirnya dia jadi isteri aku,” menurut keterangan video yang dik0ngsi seorang pemuda, tular di media sos1al.

Berk0ngsi pengalaman, pemuda berkenaan, Muhammad Hafiz Mohd Yusof berkata, dia bertemu isterinya buat pertama kali di satu majlis perkahwinan pada 2019.

Ketika itu, katanya, dia bertug4s sebagai jurugambar perkahwinan, manakala isterinya merupakan salah seorang pengapit kepada pasangan pengantin yang juga kliennya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Majlis kahwin tu sebelum PK P lagi. Kami hanya kenal-kenal macam tu je, tak ada c0ntact pun.

“Hanya selepas dua tahun barulah kami berhubung menerusi Faceb00k, ketika pelaksanaan PKP 2.0 pada awal Januari 2021,” katanya yang berusia 31 tahun kepada mStar.

jodoh makanan siam 2

Sajian m1ang pla pao merupakan kesukaan Hafiz.

Hafiz yang baru mendirikan rumah tangga pada 31 Disember lalu berkata, isterinya cuti bergaj1 disebabkan PKP, dan mengambil peluang bern1aga makanan secara dalam talian.

“Waktu PKP banyak p0sting promosi macam-macam makanan di Faceb00k. Jadi dia pun buat b1snes makanan di Faceb00k.

“Dia ju4l makanan Siam, miang pla pao iaitu hidangan ikan siakap bersama salad serta suun yang dicicah bersama sos cili Thai,” katanya yang berasal dari Parit Buntar, Perak.

jodoh makanan siam 3

Hafiz (kiri) kini bergel4r suami kepada wanita pilihannya.

Mengakui makanan Siam itu kegemarannya namun suk4r didapati, dia berhubung dengan penju4l berkenaan untuk membuat tempahan beberapa kali.

“Sepanjang PKP ketika itu, seminggu sekali atau dua kali saya bel1 daripadanya untuk saya dan keluarga. Miang pla pao yang dia buat memang sedap.

“Kami jumpa dekat Sungai Kerian di sempadan Pulau Pinang-Perak yang ada kawat duri menutup laluan, untuk dia buat C0D (bay4ran tunai sewaktu penghantaran)” tambahnya.

Dulu bay4r untuk C0D, sekarang bay4r untuk bel1 barang dapur bagi isteri masak pula.

MUHAMMAD HAFIZ MOHD YUSOF

Namun, jurugambar yang berpengalaman selama sembilan tahun itu memberitahu pertemuan mereka cukup singkat kerana b1mbang ditegur pihak p0lis kerana berada di sempadan negeri.

“Setiap kali kami jumpa memang tak sampai lima minit pun, nak b0rak lama-lama t4kut sebab p0lis datang walaupun siang. Dia datang hanya untuk pass makanan je,” katanya.

jodoh makanan siam 4

Begitu r0mantis pasangan ini.

Hubungan mereka semakin rapat sebelum berjumpa dengan lebih ser1us di Pulau Pinang buat pertama kali ketika mempunyai urusan kerja dengan surat kebenaran pada Mei 2021.

Dia menyifatkan isterinya, Khalisa Faroladras yang merupakan perunding ju4lan kereta berusia 23 tahun itu bukan sahaja cantik dan pandai memasak, malah lemah-lembut.

“Saya pula suka makan. Mula-mula C0D setakat di kawat berduri, lama-kelamaan bercinta sebelum merisik dan akhirnya berkahwin. Alhamdulillah.

“Dah kahwin, saya banyak makan m1ang pla pao masakan isteri sampai dah tak larat makan. Tapi tetap sedap air tangan isteri. Dulu bay4r untuk COD, sekarang bay4r untuk beli barang dapur bagi isteri masak pula,” ujarnya secara bersel0roh.

Video mengenai kisah perkenalkan Hafiz dan isterinya yang dik0ngsi di aplikasi TikT0k meraih lebih 730,000 tontonan.

Sumber : mStar

Leave a Comment