Hattan terima tawaran ‘Gadis J0l0bu’ demi semangat anak n0g0ri… Harap sambutan setanding filem dialek utara Mami Jarum

TERTARIK dengan penggunaan dialek Negeri Sembilan, penyanyi Datuk Hattan mengakui t1dak menunggu lama untuk bersetuju membintangi filem k0medi terbaharu berjudul Gadis Jol0bu The Movie.

Hattan, 57, berkata dia menerima tawaran f1lem berkenaan kerana jalan ceritanya mengangkat budaya masyarakat Negeri Sembilan yang juga merupakan tempat kelahirannya.

“Kali terakhir saya berlak0n filem di bawah arahan Allahy4rham Mamat Khalid, R0ck Bro. Sebenarnya saya dah tak nak berlak0n lagi, ada beberapa kali saya t0lak tawaran yang datang sebab ia sangat memen4tkan tapi untuk Gadis Jolobu The Movie, saya tak boleh t0lak.

“Saya setuju sebab f1lem ini angkat budaya Negeri Sembilan. Kalau bukan orang Negeri Sembilan sendiri yang perlu memartabatkan bahasa mereka, siapa lagi?

“Kalau Mami Jarum filem yang guna dialek Pulau Pinang dan H4ntu Kak Limah (Perak) boleh mendapat sambutan tinggi, mengapa tidak Gadis Jolobu?” katanya kepada mStar.

hattan 2

Hattan setuju terima tawaran berlak0n filem Gadis Jolobu kerana penggunaan dialek Negeri Sembilan.

Hattan ditemui di sidang media f1lem berkenaan yang diadakan di KL Jazz and Arts Centre, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Filem kerjasama Zebra Studi0 Sdn Bd dan Tremendous Entertainment yang diarahkan oleh CL Hor itu memulakan penggambaran di Kampung Lonek, Negeri Sembilan.

Saya yakin f1lem ini b0leh mendapat sambutan yang baik

HATTAN

PENYANYI

Dalam pada itu, penyanyi lagu Bis0 B0nar ini berharap f1lem berkenaan mendapat sambutan pen0nton apabila ditayangkan meskipun negara kini sedang berdepan p4ndem1k c0vld-19.

“Sekarang ini ada pr0sedur 0perasi standard (S0P) yang ditetapkan untuk men0nton di wayang tapi kita tak tahulah 0rang berani atau t1dak pergi teng0k wayang.

hattan 3

Hattan (kanan sekali) bersama barisan pelak0n filem berkenaan.

“Saya berharap apabila filem ini ditayangkan kelak, semua dapat memberikan sok0ngan demi industri hiburan tanah air. Saya yakin filem ini b0leh mendapat sambutan yang baik,” ujarnya

Gadis Jol0bu The M0vie mengisahkan tentang tiga bujang terlajak dalam usaha untuk mencari jod0h masing-masing di kampung halaman mereka.

Selain Hattan, filem ini turut dibintangi pelak0n seperti J0ey Rahman, anak Hattan, Adam, Khir Rahman, Nizam Laksamana dan Ahirine Ahirudin.

Filem ini turut mengetengahkan beberapa elemen Adat Perpatih dan keun1kan budaya Minangkabau di Negeri Sembilan.

Sumber : mStar

Leave a Comment