SeIepas ‘berani habis’ jadi Spiderman p4njat apartmen nak ambil kunci, baru lelaki ini menyesaI dan fikir bah4ya

PASTI rata-rata daripada kita pernah mengalami ins1den tertinggal kunci di dalam rumah kerana terlupa ataupun disebabkan pelbagai alasan lain.

Begitu juga dengan k1sah yang dialami oleh pemuda ini gara-gara ‘misc0mmun1cation’ antara dirinya dengan rakan serumah.

Disebabkan masing-masing beranggapan bahawa sal4h seorang daripada mereka membawa bersama kunci ketika keluar, maka kedua-duanya t1dak dapat masuk ke dalam rumah sehingga nekad untuk ‘memec4h masuk’ kediaman sendiri menerusi tandas.

Berk0ngsi cerita dengan mStar, pemuda yang hanya mahu dikenali sebagai Ayien berkata, dia dan rakannya hanya menyedari mereka tertinggal kunci ketika mahu masuk ke dalam rumah selepas masing-masing pulang daripada menikm4ti makan malam bersama-sama.

“Kami balik dalam pukul 11 lebih. Waktu saya dalam kereta, h0usemate yang kebetulan dah naik ke rumah inform kunci tertinggal dekat dalam rumah.

“Dia ingat saya ada bawa kunci tapi sebenarnya kunci rumah saya pun dekat dalam rumah. Ini memang first time terjadi sebab selalunya memang kami berdua bawa kunci masing-masing,” ceritanya yang menyewa di sebuah kond0minium di Shah Alam, Selangor.

panjat 3

Ayien berkata ins1den tersebut berlaku kerana sal4h faham antara dia dan rakan serumahnya.

Pemuda berusia 30 tahun ini berkata, mereka berdua berusaha mengumpil mangga kunci (padl0ck) berkenaan namun gag4l kerana peralatan yang terhad, ditambah pula ia sejenis mangga kunci berkualiti tinggi.

Then saya minta h0usemate inf0rm guard untuk minta tolong pec4hkan mangga, tapi pengawal kesel4matan tak ada peralatan… dan tak boleh nak tolong.

“Masa itu saya perasan tingkap t0ilet saya terbuka, dan saya memang yakin b0leh p4njat grill ikut bahagian dapur tu. Lagipun rumah saya tak tinggi sangat, so agak berani untuk lalu grill tu.

“Rumah saya tingkat 5 tapi lantai dekat tingkat 3, selang satu rumah saja jadi memang tak nampak tinggi sangat. Saya pula memang dah biasa mem4njat.

panjat 1

Ayien bertindak mem4dam videonya mem4njat dan membuat permoh0nan maaf atas kes1lapannya.

“Walaupun boleh lalu grill tu, tapi ada la juga rasa gayat sikit-sikit,” katanya yang merupakan pekerja sekt0r swasta.

Ayien menambah, selepas kira-kira tiga minit berusaha dan berhati-hati melalui grill, dia berjaya masuk menerusi tingkap tandasnya yang terbuka.

Bagaimanapun dia mengakui tindakan tersebut sememangnya membah4yakan ny4wa dan dilakukan dengan fikiran yang terburu-buru.

Saya tak pernah tahu ada serv1s l0cksmith untuk kes seperti ini, bila buka Twitter baru tahu ada orang inf0rm.

AYIEN

“Ramai yang mar4h tengok video saya tapi tak apa, saya tak mar4h semula sebab memang terang-terang salah saya.

“Saya tak pernah tahu ada serv1s l0cksmith untuk kes seperti ini, bila buka Twitter baru tahu ada orang inf0rm.

“Kalau tak, memang saya takkan teruskan untuk p4njat. C0nfirm saya hubungi l0cksmith serv1ce tu saja.

“Apa-apa pun pun memang kes1lapan dari pihak saya sebab berani sangat nak p4njat grill tu. Saya minta maaf upload video tu dalam Twitter dan Instagram Story. Ramai yang terkesan dan ser1au dengan aks1 saya tu,” katanya lagi sambil menambah, dia akhirnya mengambil keputusan untuk memad4mkan video berkenaan di laman sos1al.

panjat 2

Antara k0men netizen pada perk0ngsian Ayien.

Ayien bagaimanapun berharap agar perk0ngsiannya dapat dijadikan pengajaran buat orang lain agar tidak melakukan perkara yang sama sepertinya jika berdepan k3s seumpama itu.

“Pengajaran dari kisah saya, pertama, jangan cuba-cuba p4njat walaupun rasa berani nak panjat.

“Keduanya, maklumkan guard h0use atau resident management dahulu sekiranya pihak mereka boleh tolong. Ketiga, gunakan perkh1dmatan l0cksmith. Bay4r saja daripada nak buat aks1 panjat-panjat macam tu.

“Dan akhir sekali, wajib duplicate kunci banyak-banyak,” katanya sambil bersel0roh.

Sumber : mStar

Leave a Comment