Jejaka tinggi Iampai tebal muka berkali-kali terIanggar chandelier di rest0ran… paIing win ada nak upah pasang Iangsir raya tapi kalau jadi m0del b0leh je!

LAPORAN satu kajian yang menyatakan individu pendek mempunyai jangka hay4t hidup lebih lama berbanding orang tinggi lampai pernah menjadi t0pik perbualan netizen, suatu masa lalu.

Bagi Zahareen Hamzah, 22, yang berketinggian 189 sentimeter (sm), dia hanya ketawa saat ditanya mengenai dapatan kajian tersebut.

Senang disapa Zaym, jejaka tinggi lampai dari Subang, Selangor itu meng4kui kelebihan fizikalnya kadang-kala membuatkan dia sak1t kepala.

Mana t1daknya, dia kini suk4r untuk mencari pakaian normal sehingga terp4ksa mengupah tukang jahit untuk menghasilkan baju buatnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Baju dan kemeja memang terpaksa tempah. Seluar tak ada mas4lah sangat. Bila dah macam ni, saya terpaksa ada tukang jahit tetap, apa-apa baju saya akan tempah dengan dia. Harg4nya pun tinggi sikit, sebab ditempah khas.

“Bila nak bel1 pakaian di kedai, saya tiada pilihan sangat. Kena ambil saiz besar, kemudian kena alter semula. Kalau tidak, baju yang dibel1 akan kelihatan senteng, dah macam cr0p top,” ujarnya berselor0h.

Imbas Zaym, dia hanya memiliki ketinggian biasa sepanjang membesar, namun segalanya berubah ketika dia menginjak ke tingkatan empat.

zaym4

Video dik0ngsi Zaym meraih perhatian netizen.

“Sejak kecil sampailah tingkatan tiga, saya se0rang yang pendek. Ketika masuk tingkatan empat, tinggi saya bertambah sampai sekarang.

“Pernah sekali, saya tak jumpa kawan dalam sebulan. Masa kali terakhir jumpa, kami sama tinggi. Sebulan kemudian, dia dah berada pada paras bahu saya.

Ada yang nak tempah saya untuk b4ntu pasang langsir masa malam raya, ada juga yang suruh saya jadi m0del.

ZAYM

“Kali terakhir saya ukur pada bulan lepas, tinggi semasa saya 1.89 meter. Abang saya pun tinggi, mencecah dua meter,” ujar Zaym yang bekerja dalam syar1kat pembekalan mesin perub4tan.

Gara-gara ketinggian yang dimiliki, Zaym juga berhadapan cabaran lain yang kadang-kala mengganggu kehidupan sehariannya.

“Kalau naik kereta, saya tak b0leh duduk di bahagian belakang. Kalau kereta macam Per0dua Myvi atau Viva, memang rapat kepala dengan bumbung. Jadi ada sesetengah kereta saya tak b0leh bawa.

zaym3

Ketinggian Zaym meningkat ketika dia berusia 16 tahun.

“Pernah juga bila ke rest0ran, kepala saya terh4ntuk chandelier. Satu kedai tengok, memang m4lu pada waktu itu. Ia bukan berlaku sekali, tapi dah banyak kali,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu, video Zaym berkaitan ketinggiannya turut meraih perhatian ramai sehingga menerima lebih 300,000 tont0nan di TikT0k.

Dalam video itu, Zaym berada di dalam bilik mandi sambil menunjukkan kepalanya yang hampir sama tinggi dengan pancuran air.

zaym2

Zaym bersama kedua ibu bapanya.

“Awalnya, ada 0rang tak percaya ketinggian saya. Jadi saya buat vide0 itu. Tak sangka tiba-tiba bl0w up. Macam-macam k0men saya terima.

“Ada yang nak tempah saya untuk bantu pasang langsir masa malam raya, ada juga yang suruh saya jadi m0del. Kalau ada rezeki dan peluang, InsyaAllah saya terima,” ujarnya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment