[VIDE0] Agak ‘Rare’ Di MaIaysia! Datuk Aar0n Aziz BeIi Kereta Mewah Baru, lni Keunikannya

Pernah dengar kereta berjenama Tesla? Kereta jenama ini memang sus4h untuk dilihat di jalan raya, ini kerana  Tesla t1dak diju4l di Malaysia secara rasmi.

Namun pelak0n Datuk Aaron Aziz akhirnya berjaya memiliki kereta idamannya ini. Tidak dapat dipastikan m0del Tesla yang dimiliki oleh Aaron, namun kemungkinan besar jenis m0del S jika dilihat pada bentuknya.

Jom tengok vide0 Aaron melaram bersama dengan kereta mewah terbarunya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aaron Aziz (@aarondwiaziz)

Menurut Aaron, setelah pen4t bekerja keras mengusahakan pern1agaan,  dia akhirnya dapat memiliki sebuah kereta berasal dari Amerika Syarikat ini.

“Alhamdulilah, akhirnya dapat juga sebiji kereta Tesla. Bukan senang nak dapatkan kereta ini dekat Malaysia.

Kerja keras, d0a, InsyaAllah siapa pun boleh dapat apa yang mereka idamkan”- tulisnya di Instagram sambil memuatnaik vide0 dia membuat uji pandu kereta tersebut.

Suka untuk kami k0ngsikan beberapa fakta tentang kereta jenama ini Tesla ini,  ia merupakan pengeluar m0del kenderaan elektrik (EV) dan boleh dikatakan antara sal4h satu syarikat pengeluar kenderaan elektrik yang terbaik di dunia. Difahamkan h4rga untuk sebiji boleh mencecah sehingan RM500k, boleh tahan mah4l kan?

Memiliki Skrin kawalan dan sistem inf0tainmen terbesar

Foto: Stuff Singapore

Antara paling un1k yang tidak ada pada kereta lain, Tesla dilengkapi dengan panel skrin kawalan dan sistem inf0tainmen terbesar di bahagian dashb0ard kereta. Untuk Tesla Model S,  dilengkapi dengan skrin sentuh bersaiz 17 inci.

Panel skrin kawalan yang bersaiz besar ini berfungsi sebagai panel kawalan tunggal untuk pemanduan, navigasi, muzik dan sebagainya. Selain panel skrin kawalan terbesar, m0del Tesla juga turut menawarkan perlindungan daripada bi0warfare atau kum4n.

Foto: Paultan

Dipetik dari Paultan, m0del elektrik Tesla diiktiraf sebagai kenderaan EV paling selamat untuk digunakan. Tesla M0del 3 misalnya, merupakan salah satu m0del kereta elektrik Tesla paling selamat. M0del ini diiktiraf oleh Pentadbiran Kesel4matan Lalu Lintas Lebuhraya Nasional atau National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA).

Pr0sedur uj1an yang dilakukan terhadap Tesla M0del 3 mencatatkan kebarangkalian risik0 keceder4an akibat kem4langan paling rendah.

Sumber : Murai

Leave a Comment