Kawan ‘masuk air’ tanpa segan siIu usung kadb0d gergasi sampai peIamin, tuan badan akui maIu tapi reda demi pengantin

HASRAT se0rang pemuda untuk menghadiri majlis perkahwinan sahabatnya t1dak kesampaian apabila dia terp4ksa menjal4ni kuar4ntin kendiri di rumah.

Namun, majlis tetap berlangsung dengan meriah apabila sekeping kadb0d bersaiz manusia yang memaparkan wajah rakannya itu dibawa sehingga ke pelamin untuk sesi fot0grafi.

Berk0ngsi pengalaman, pengantin lelaki, Muhammad Nadzmi Mohmad Sakarnor berkata, rakan baiknya, Syafiq Shaharizal t1dak dapat menghadirkan diri pada majlis persandingannya di Dewan Armada, Marina Putrajaya di Putrajaya pada Ahad lalu.

Pemuda berusia 28 tahun itu yang bernikah pada 4 Mac lalu memberitahu, dia mengenali Syafiq sejak 2012 sewaktu sama-sama belajar di Universiti Teknol0gi Petronas (UTP).

“Sepatutnya Syafiq hadir waktu saya nikah 4 Mac, dan majlis sanding di sebelah perempuan 5 Mac dan majlis saya pada 6 Mac. Baju dia untuk kesemua majlis dah siap.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Tapi beberapa hari sebelum majlis, dia dem4m dan kemudian disahkan p0sitif c0vld-19. Jadi, dia tak dapat nak datang sebab kena kuar4ntin,” katanya kepada mStar.

kadbod member kuarantin 5

Kiri fot0 sebenar, kanan kadbod berskala besar.

Menerusi grup WhatsApp rakan-rakan, Nadzmi yang berasal dari Bangi, Selang0r berkata, dia mencadangkan supaya gambar sahabatnya itu dicetak bersaiz A3.

“Saya nak juga dia ‘ada’ kat majlis saya. Jadi, saya minta seorang rakan untuk pr1nt gambar dia. Asalnya nak saiz A3 je untuk saya pegang masa bergambar nanti.

“Tapi kawan saya tu pr1nt besar sebab nak kasi lagi ‘nampak’ Syafiq di dalam gambar. Memang terkejvt juga mula-mula tengok p0ster sebesar itu,” kata jurutera itu yang mendirikan rumah tangga dengan Nur Syakerin Bahanuddin berusia 27 tahun.

kadbod member kuarantin 4

Pengantin (tengah) bersama rakan-rakan serta kadb0d ‘Syafiq’.

Sementara itu, Syafiq meng4kui berasa terk1lan tidak dapat hadir ke majlis perkahwinan sahabatnya berikutan disahkan p0sitif c0vld-19 pada Rabu minggu lalu.

“Memang frust dan d0wn sangat. Dalam banyak-banyak minggu, minggu member nak kahwin itulah saya p0sitif c0vld-19.

Saya nak juga dia ‘ada’ kat majlis saya. Jadi, saya minta seorang rakan untuk print gambar dia. Asalnya nak saiz A3 je.

MUHAMMAD NADZMI MOHMAD SAKARNOR

“Dah la kawan baik sendiri, siap plan nak nyanyi dua, tiga lagu kat majlis dia. Tapi nak buat macam mana. Saya reda,” katanya yang berusia 28 tahun.

Syafiq yang bertug4s sebagai jurutera elektrik berkata, dia mengetahui mengenai kadb0d yang tertera wajahnya pada malam sebelum majlis.

kadbod member kuarantin 6

Rakan-rakan mengabadikan kenangan bersama kadb0d ‘Syafiq’.

“Masa tahu tu rasa m4lu dan tak tahu nak cakap apa. ‘Masuk air’ betul member ni. Ingatkan mereka m4lu-m4lu nak bawa kadb0d besar tu.

“Tapi semua bersemangat, mereka siap ‘b0rak-borak’ dengan kadb0d tu macam saya pula ada kat situ,” tambahnya.

Sementara itu, se0rang lagi rakan, Mohamed Yassin Roslan berkata, dia mencetak kadbod berukuran 180 sentimeter (sm) x 60 sm itu bagi menampilkan kelainan.

“Kalau print saiz A3 dan frame macam nampak ‘0rang meningg4l’. Saya survey dan jumpa kedai buat standee (kadb0d) bersaiz besar tu, sekurang-kurangnya rasa kehadiran dia.” katanya.

kadbod member kuarantin 2

Kehadiran Syafiq ‘dirasai’ dengan kadb0d memaparkan wajahnya.

Jurutera berusia 28 tahun itu bagaimanapun terlebih dahulu mendapatkan pandangan rakan-rakan termasuk kebenaran Syafiq yang menjalani kuar4ntin akibat p0sitif c0vld-19.

“Nasib baik Syafiq okay, jadi saya edit gambar dia sebelum hantar ke kedai untuk print dengan h4rga RM70. Ringan je kadbod tu, saya angkat se0rang ke majlis.

“Cumanya payah s1kit sebab masa tu hujan, jadi saya kena redah sambil bawa kadb0d tu,” ujarnya secara berselor0h.

Sumber : mStar

Leave a Comment