S0t0ng ada sijil haIal Jakim, netizen sebar fitn4h bakal disam4n syarikat pengeluar

SYARIKAT pengeluar makanan sejuk beku (frozen) sotong menangk1s dakw4an khabar angin yang mengatakan pr0duknya diperbuat daripada dubvr bab1 seperti tular baru-baru ini.

Malah, Ketua Pegawai Eksekutif Shen Hua Resources, Rodney Soon menegaskan akan mengambil tindakan mahk4mah terhadap warganet yang menyebarkan dakw4an tidak berasas itu.

Berkata mengenainya, ujar beliau, p1haknya mendapati dua netizen menyebarkan khabar angin itu di Faceb00k untuk memburvk-burvkkan pr0duk cincin sot0ng keluaran syar1kat induk mereka, Day0u Gr0up di China.

“Netizen terbabit mend4kwa, cincin sot0ng tersebut tidak halal kerana diperbuat daripada dubvr bab1,” katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

Rodney berkata khabar angin itu menimbulkan pan1k di kalangan orang ramai dan mer0sakkan imej serta menjejaskan ju4lan pr0duk mereka sehingga menyebabkan syar1kat mengalami kerug1an besar.

Turut hadir pada sidang media itu ialah Ketua Wakil Perkhidmatan Pensijilan Halal Shandong di Malaysia, Abd Aziz Jamaluddin; Pengarah Shen Hua Resources, Koh Sing Yee dan Pengurus Khir Beng Tecj & Son Fisheries Sdn Bhd, Alicia Khor.

Difahamkan, Rodney dan Alicia juga membuat lap0ran p0lis berhubung f1tnah yang dilemparkan terhadap pr0duk keluaran syarikat mereka.

Dia menggesa p1hak p0lis dan Kementerian K0munikasi dan Multimedia supaya meny1asat dan membersihkan nama syar1kat itu di bawah Akt4 K0munikasi dan Multimedia 1998 dan membuat pend4kwaan kerana memf1tnah.

Cincin sotong mendapat persijilan halal Jakim dari wakilnya di Shandong China.

Cincin sot0ng mendapat persijilan halal Jakim dari wakilnya di Shandong China.

Selain itu, Rodney berkata pihaknya juga akan menyam4n individu yang menyebarkan khabar angin itu selepas berbincang dengan pegu4m.

Rodney juga menjelaskan mereka juga akan melap0rkan kepada Biro Peng4duan Awam Pejabat Perdana Menteri berhubung perkara itu.

Dalam sidang media itu dia turut menunjukkan kepada media pr0ses penghasilan cincin sotong berkenaan dan sijil halal yang diperoleh untuk pr0duk berkenaan.

Beliau turut menzahirkan rasa kes4l terhadap s1asatan Jakim dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna berikutan tiada lap0ran dikeluarkan walaupun sampel telah diambil di beberapa negeri termasuk Kedah dan Selangor.

Dalam pada itu, berdasarkan d0kumen pensijilan halal yang diberikan, cincin sotong itu disahkan oleh Shandong Halal Certification Services Sdn Bhd (SHC), yang dilantik oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) sebagai badan pensijilan halal as1ng di China.

Bercakap pada sidang akhbar itu, Aziz mempertah4nkan cincin sotong berkenaan dan mengatakan cara terbaik untuk menyelesaikan 1su itu ialah dengan menghantar pr0duk berkenaan untuk menjalani ujian makmal.

“Untuk menyelesaikan masalah ini, ia semudah mengambil semua cincin sot0ng yang diimp0rt ke dalam bekas dan menghantarnya untuk uj1an,” katanya.

Rodney berkata mereka bersedia untuk bekerjasama dengan pihak berku4sa dan menyediakan maklumat mengenai pr0duk tersebut. – Malaysiakini

Sumber : Star

Leave a Comment