[VIDEO] Siti N0rdiana s4kit tekak, guru v0kal nak menang1s t0nt0n rakaman AJL36… Cikgu Shafi kesan banyak masaIah ‘pitching’

APA yang berlaku terhadap Siti N0rdiana di pentas Anugerah Juara Lagu ke-36 (AJL36) Ahad lalu agak mengecew4kan peminat yang mengharapkan penyanyi itu memberikan saingan hebat daripada segi v0kal.

Rata-rata tidak percaya penyanyi seni0r seperti Siti Nordiana, 38, gag4l mengawal teknik nyanyian dengan baik ketika menyanyikan lagu Angkara.

Kegag4lan mengawal 1su teknikal itu turut diakui guru vokal Siti Nordiana sendiri iaitu Syafizawati Sharif atau lebih mesra dipanggil Cikgu Shafi.

Kata Shafi, kesal4han teknikal terutama ‘pitching’ yang dilakukan anak didiknya itu berpunca daripada kegag4lannya mengawal minda.

“Secara teknikal memang banyak kesal4han, sangat ketara. Ada banyak mas4lah pitching. Pitching adalah frekuensi yang harus bersatu dengan diri… ia ada kaitan dengan permainan fikiran.

NANA2

Cikgu Shafi akui Nana gag4l mengawal teknik nyanyian dengan baik ketika persembahan AJL.

“Sayangnya masalah sak1t tekak dan selsem4 telah mempengaruhi minda dia ketika di atas pentas,” katanya ketika ditemui mStar.

Pada AJL36 Ahad lalu, Siti Nordiana yang pertama kali beraksi secara s0lo di pentas berprestij itu menerusi lagu Angkara ciptaan Sharon Paul, Fedtri Yahya dan Nana Alias gag4l memberikan persembahan memuk4u.

Bekas juara Geg4r Vaganza musim kedua itu kelihatan tidak selesa ketika menyampaikan lagu berkenaan.

Sayangnya masalah sak1t tekak dan selsem4 telah mempengaruhi minda dia ketika di atas pentas.

CIKGU SHAFI

GURU VOKAL

Menjelaskan lanjut tentang masalah yang dihadapi anak didiknya, Shafi bagaimanapun berkata Siti Nordiana bukanlah se0rang penyanyi yang sering berdepan masalah sumb4ng.

Namun kegag4lan mengawal tek4nan menyebabkan Siti Nordiana melakukan masalah berkenaan.

“Dia bukan penyanyi yang sikit-sikit sumb4ng… dia tak ada masalah tu. Tapi penyanyi kita lem4h kawal str3ss belakang pentas, lemah kawal anx1ety sebelum naik pentas.

“Kes1an kan? Nak menang1s pun ada… saya rasa apa yang dia rasa.

mstar_nana_220309.00_01_40_13.Still002

Cikgu Shafi memberi penerangan tentang persembahan Siti Nordiana kepada wartawan mStar.

“Muka dia nampak tak best di atas pentas, mood d0wn. Dia nampak kecew4 kerana dia tahu dia sal4h,” katanya lagi.

Tambah Shafi, Siti Nordiana berdepan masalah kes1hatan dipercayai akibat latihan menjelang malam kemuncak AJL36.

“Dia tak minum ais, dia memang jaga suara… jaga tidur dia. Tapi masalah sak1t tekak dan selsem4 itu berlarutan.

“Apabila saya buat kelas dengan dia pada Jumaat dan Sabtu, dia tak nak push sangat. Dia kata sak1t tekak.

“Sebagai guru saya cuba cari s0lusi. Sehinggalah pada Sabtu keadaan dia agak bah4ya untuk menyanyi tambahan pula dengan mindset dia yang t4k stabil.

NANANA4

Siti Nordiana ketika membuat persembahan di atas pentas malam Anugerah Juara Lagu ke 36.

“Sehingga ketika dia tengah makeup pun saya call sebab nak teng0k muka dia. Saya tanya okey ke t1dak, dia jawab dengan int0nasi yang menurun,” katanya.

Dalam pada itu Shafi berharap masalah yang dihadapi Siti Nordiana itu dapat dijadikan pengajaran untuknya pada masa depan.

“Bagus terjadinya benda (masalah) ni, jadi pengalaman dan pengajaran supaya dia upgrade. Jika tidak, tak ada ruang pembentukan diri.

“Saya harap dia sedar dan m0ve on. Sudah pasti dengan semangat nak m0ve on, dia pasti boleh,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment