Graduan terharu pensyarah bertindak ‘sweet’ jadi pengganti keIuarga di majlis k0nv0… sanggup berpanas, tunggu sejak pagi

HANYA sekadar berk0ngsi resepi masakan, seorang pelajar tak meny4ngka akan menjadi ‘bestie‘ pensyarahnya.

Malah, keakraban mereka mendor0ng pensyarah berkenaan hadir dan menemaninya pada Hari Konv0kesyen Universiti Sains Malaysia (USM), 20 Disember 2021 sekali gus sebagai pengganti keluarga pelajar itu yang tiada di sisi.

Bercerita kepada mStar, Nik Nur Anis Izzaty Nik Azman, 26, berkata, dia sudah merancang perjalanan dan persiapan keluarga untuk menghadiri majlis graduasi sebaik mengetahui tentang tarikh hari bersejarah itu.

Namun, katanya, segala yang dirancang tidak dapat dilaksanakan kerana banj1r tiba-tiba melanda Selangor.

“Selepas tarikh k0nvo diumumkan setelah beberapa kali ditangguhkan memang saya 100 peratus yang uruskan perjalanan dan semua persiapan untuk keluarga datang ke USM.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Lagipun kita kena ikut S0P yang ditetapkan sebab c0vld-19. Seperti yang dirancang saya mengambil keputusan untuk bawa ibu bersama empat lagi adik-beradik dari Bach0k, Kelantan ke rumah adik di Puchong, Selangor. Kami tiba tiga hari lebih awal dari tarikh k0nvo untuk ambil gambar kenangan.

“Saya pilih untuk phot0shoot awal sebab kebanyakan studi0 kat Pulau Pinang dah penuh. Jadi saya buat keputusan untuk bergambar bersama keluarga di Putrajaya sebelum saya gerak dulu ke Pulau Pinang pada 18 Disember untuk pre-c0nvo bersama kawan.

“Ikut perancangan, keluarga akan datang sehari sebelum saya k0nvo memandangkan saya dah berada di sana bersama kawan-kawan,” ceritanya.

Anis semasa mengikuti pengajian di USM

Anis semasa mengikuti pengajian di USM.

Menurut graduan jurusan pendidikan itu lagi, ketika dalam perjalanan ke Pulau Pinang bersama kawan-kawan, dia mendapati banyak jalan yang ditutup disebabkan banj1r.

Malah katanya, perjalanan yang memakan masa selama empat jam, telah bertukar menjadi lapan jam.

“Masa tu hujan tak berhenti dan ada jalan yang dah tutup sebab banj1r tapi kami teruskan juga perjalanan yang sepatutnya empat jam.

“Semasa sampai di Pulau Pinang, saya terima panggilan dari keluarga di Selangor. Mereka cakap kawasan rumah dah banjir dan air dah masuk ke dalam rumah.

“Saya dah tak fikir yang lain dan hanya berd0a agar keluarga saya selamat. Sepanjang masa memang saya akan hubungi keluarga untuk memastikan mereka selamat.

Rata-rata netizen mendoakan Anis dan memuji tindakan pensyarahnya.

Rata-rata netizen mend0akan Anis dan memuji tindakan pensyarahnya.

“Perasaan gembira pun dah berubah sed1h memandangkan saya tak dapat bersama mereka di saat mereka dalam kesus4han,” ujarnya s4yu apabila mengimbau semula kenangan tersebut.

Bercerita lanjut, anak kedua daripada lima adik-beradik ini berkata, sehari sebelum majlis konv0kesyen dia dimaklumkan bahawa par4s air semakin tinggi dan keluarga terp4ksa berpindah ke rumah abangnya pula di Kajang.

“Mak juga beritahu yang mereka mungkin tidak dapat hadir ke majlis graduasi saya. Masa tu saya cakap ‘okay tak apa asal semua selamat’.

“Tapi, malam sebelum hari k0nvo saya masih berharap mereka ada walaupun dah tahu perkara tu tak akan terjadi.

Gambar kenangan konvokesyen Anis bersama keluarga berjaya dirakam di studio sebelum banjir melanda Selangor.

Gambar kenangan konv0kesyen Anis bersama keluarga berjaya dirakam di studi0 sebelum banjir melanda Selangor.

“Sampailah hari k0nvo masa nak masuk dewan banyak kali saya cakap kat kawan yang keluarga tak dapat datang dan mereka hanya dapat teng0k saya naik pentas melalui siaran langsung di p0rtal Faceb00k USM… nanti keluar dewan tiada sesiapa nak sambut,” rintihnya.

Dia yang kini merupakan guru di Sekolah Menengah Kebangsaan La Salle Petaling Jaya bagaimanapun t1dak menyangka pensyarahnya akan setia menunggu di ruang luar dewan.

Bercerita lanjut mengenainya, dia yang lebih mesra disapa Anis memberitahu, kehadiran pensyarah subjek Psik0linguistik (kajian bahasa), Dr Ivy Jong itu bukan hanya mengubah suasana mur4m yang dirasai tetapi berjaya mengembalikan senyumannya.

Rupanya dari pagi Dr tunggu saya sampai pukul 12 tengahari. Masa tu saya memang terharu dan bersyukur. Dr bukan sahaja jadi ibu bapa saya tapi Dr juga teman saya sepanjang majlis tersebut seperti keluarga 0rang lain.

NIK NUR ANIS IZZATY NIK AZMAN

Menceritakan kenapa pensyarahnya b0leh hadir pada majlis graduasi bagi meraikannya, jelas Anis, wanita itu yang dipanggil Dr Ivy sempat bertanyakan sama ada keluarganya b0leh hadir ke majlis graduasi atau tidak kerana mengetahui bahawa mereka terk4ndas banjir.

“Semasa saya dalam dewan Dr WhatsApp saya dan cakap ‘jangan sed1h Dr ganti keluarga awak, nanti dah keluar dewan bagitahu Dr pergi’.

“Rupanya dari pagi Dr tunggu saya sampai pukul 12 tengahari. Masa tu saya memang terharu dan bersyukur. Dr bukan sahaja jadi ibu bapa saya tapi Dr juga teman saya sepanjang majlis tersebut seperti keluarga orang lain.

“Dia tol0ng ambilkan gambar saya, sediakan bunga dan masa tu saya tahu dia cuba bahagiakan pelajarnya. Dia datang teman saya sampai selesai padahal masa tu cuaca sangat p4nas,” katanya.

Kehadiran Dr Ivy kembalikan keceriaan Anis pada majlis graduasinya

Kehadiran Dr Ivy mengembalikan keceriaan Anis pada majlis graduasinya

Menurut Anis lagi, keakraban dia dan Dr Ivy bermula daripada perk0ngsian resepi masak lemak udang cara Kelantan.

Katanya, pada masa itu, Dr Ivy teringin untuk belajar cara memasak hidangan berkenaan.

“Selepas hari tu memang kami mula rapat dan kami rapat dalam dua watak dan situasi yang berbeza. Bila kat kelas saya sebagai seorang pelajar dan dia sebagai guru.

“Saya seperti pelajarnya yang lain bila kat kelas t1ada berat sebelah atau layanan yang berbeza dengan pelajar lain. Kami sangat pr0fesional dan saya juga tidak melebihi batas sebagai seorang pelajar walaupun saya rapat dengan Dr Ivy.

Dr Ivy sanggup menunggu Anis sehingga majlis graduasi selesai.

Dr Ivy sanggup menunggu Anis sehingga majlis graduasi selesai.

“Berbeza jika kami kat luar kelas, kami lebih akrab seperti keluarga. Watak sebagai pelajar dan pensyarah pun berubah,” katanya.

Menurutnya, dia juga rapat dengan keluarga Dr Ivy di Sarawak dan mereka semua mend0akan saya menjadi guru di sana supaya lebih dekat.

Kehadiran pensyarahnya itu menyebabkan vide0 majlis konvokesyen yang dimuat naik di TikT0k menjadi tular sehingga ditont0n lebih 331,000 pelayar selain mendapat hampir 48,000 tanda suka.

Sumber : mStar

Leave a Comment