Nger1 dikejar harimau seIepas C0D, penghantar makanan tidak dapat tidur nyenyak… terbayangkan saiz harimau

TINDAKAN pantas seorang pekerja penghantar makanan memecut mot0sikal yang ditunggang, berjaya menyelam4tkan nyaw4nya daripada menjadi m4ngsa bah4m seek0r harimau belang.

Mohd Shafiq Mamat, 27, berkata, kejadian berlaku sekitar jam 8.30 malam Rabu lalu, semasa dia dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Taman Permint Indah, Dungun Terengganu yang terletak kira-kira tiga kilometer (km) dari l0kasi kejadian.

Menceritakan semula kejadian, ujarnya, dia nyar1s diterk4m harimau selepas menghantar pesanan seorang pelanggan yang tinggal di Taman Bersekutu dekat Kampung Paya Dusun.

“Saya t1dak pasti harimau itu muncul dari mana sebab tiba-tiba sahaja sudah berada di belakang saya dalam anggaran jarak lima meter dan saya terus memecut laju mot0sikal sejauh 100 meter.

“Tak s4ngka haiwan itu sempat kej4r sehingga berada betul-betul di sebelah motosikal saya. Saya sempat menoleh ke arah harimau itu dan nampak seolah-olah haiwan tersebut mahu menerk4m saya,” kata Mohd Shafiq menceritakan detik cem4s itu ketika dihubungi Sinar Harian, pada Khamis.

Mohd Shafiq yang hampir dua tahun bekerja sebagai penghantar makanan berkata, ins1den itu merupakan pengalaman paling nger1 pernah dilaluinya sepanjang bekerja sebagai penghantar makanan.

“Sebelum ini kena kej4r anj1ng adalah perkara biasa. Kali ni dikej4r harimau agak luar biasa dan menger1kan.

Tangkap layar status yang dimuat naik Mohd Shafiq di Facebook berhubung insidennya dikejar harimau.

Tangk4p layar status yang dimuat naik Mohd Shafiq di Faceb00k berhubung ins1dennya dikej4r harimau.

“Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata memikirkan kejadian saya alami. Saya sudah rasa ser1k untuk melalui kawasan itu. Namun, takkan saya hendak men0lak rezeki jika perlu lalu jalan itu lagi,” katanya.

Menurut Mohd Shafiq, saiz harimau belang itu lebih kurang sebesar mot0sikal ditunggangnya.

Katanya, ins1den itu sudah dalam makluman p1hak Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) Taman Bersekutu dan satu lap0ran telah dibuat kepada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Terengganu untuk tindakan lanjut.

Sementara itu, Pengarah Perhilitan Terengganu, Loo Kean Seong berkata, kakitangan jabatan itu telah ke lokasi kejadian untuk menjalankan s1asatan dan membuat pemantauan.

Katanya, pada masa sama orang ramai dinasihati membuat lap0ran kepada Perhilitan sekiranya terserempak dengan haiwan bu4s bagi memudahkan tindakan.

“Saya harap kejadian sebegini akan dilap0rkan segera kepada pihak Perhilitan bukan hanya dik0ngsi di media sos1al. Lebih cepat lap0ran dibuat dapat memudahkan s1asatan,” katanya. – Sinar harian

Sumber : mStar

Leave a Comment