“BuangIah minyak masak dengan betuI!” – Netizen Puji LeIaki Bersihkan S1sa Minyak Dalam Pembentung

Setiap pemilik pern1agaan makanan atau rest0ran mesti tahu apa itu grease trap kan?

Grease trap atau per4ngkap minyak ialah sebuah alat yang digunakan untuk men4ngkap atau menapis minyak yang dibuang ke dalam singki. Ia digunakan untuk menahan minyak daripada masuk ke l0ngkang atau pembentung.

Minyak yang dibuang secara terus ke dalam singki biasanya akan mengakibatkan l0ngkang atau pembentung tersumb4t sehingga b0leh mendatangkan mas4lah seperti bau busvk dan juga ker0sakan besar pada paip saliran.

Baru-baru ini, Ng Sze Han yang merupakan Exc0 Negeri Selangor telah memuat naik sebuah Tweet dimana kelihatan se0rang lelaki masuk ke dalam pembentung untuk mengeluarkan s1sa minyak yang sudah mengeras.

Sumber : Twitter

Sumber :  Twitter

Sumber : Twitter

Sumber : Twitter

Lebih menyed1hkan, lelaki tersebut tidak memakai pakaian yang sesuai dan t1dak memakai perlindungan yang betul untuk membersihkan pembentung tersebut.

Berpunca daripada rest0ran yang tidak membersihkan grease trap

Dalam tweet tersebut, difahamkan s1sa minyak itu disebabkan rest0ran di sekitar Taman Kinrara S33ksyen 1, Puchong tidak menggunakan grease trap atau tidak membersihkan alat tersebut.

Ng Sze Han juga menyarankan peniaga rest0ran di sekitar kawasan tersebut untuk mengitar semula minyak-minyak yang telah dipakai.

Selain itu, rata-rata netizen menyurakan rasa r1sau kepada lelaki tersebut dan ada juga yang mempers0alkan kemana pergi P1hak Berkuasa Tempatan (PBT) di kawasan tersebut.

Jangan self1sh 0kay!

Sumber : Lobak Merah

Leave a Comment