Nyaris h4ngus RM10,000! Wanita ini hampir gad4i barang kemas gara-gara taktik baru sc4mmer… data peribadi tepat, c0nfident level pen1pu sampai ke langit

TAKTIK pen1puan atau kaki ‘sc4mmer’ sememangnya mempunyai pelbagai hel4h dengan 1001 alasan.

Setiap hari kita akan dihidangkan dengan pelbagai jenis sc4mmer yang berjaya mengaut ribuan ringgit daripada m4ngsanya.

Terbaharu, Nurhusna Said, nyaris ‘termasuk per4ngkap’ dengan m0dus 0perandi sc4mmer yang dikatakan menggunakan teknik baharu menurutnya.

Jelasnya menerusi p0sting di Faceb00k, Husna mengakui bahawa dia hampir mengg4dai barang kemas miliknya kerana terp4ksa memb4yar sejumlah RM10,000 kepada agensi dipercayai syar1kat insur4ns AI A pada hari Rabu lalu.

“Hari ni hari dalam sejarah. Sebelum ni dengar cerita-cerita daripada orang lain, rupa-rupanya hari ni nak kena pula. Hampir-hampir dit1pu RM10,000,” jelasnya.

Wanita ini menerima panggilan daripada sebuah syar1kat 1nsurans memintanya untuk memberikan butiran kepada mereka.

Menurut wanita ini lagi, dia menerima panggilan kon0nnya daripada syar1kat 1nsurans berkenaan pada Sabtu lalu menyatakan bahawa dirinya telah membuat satu tuntvtan 1nsurans sebanyak RM33,000.

Bagaimanapun setelah beliau menaf1kan, pihak agensi telah meminta agar Husna membuat lap0ran p0lis bagi mengelakkan namanya disenarai h1tamkan.

“Ni takt1k baru mereka guna. Sebelum ni kalau ada orang call beritahu aku ada hut4ng LH DN (Lembaga Hasil Dalam Negeri) atau bank, memang aku tak layan sebab boleh agak tu sc4mmer tapi yang ni lain sikit.

“Mula-mula aku dah agak men1pu sebab mana ada syar1kat 1nsurans kerja hari Sabtu tapi aku mula percaya bila dia nyatakan nama dan n0mbor kad pengen4lan aku dengan betul.

“Lepas beritahu yang aku tak ada buat tvntutan 1nsurans dan tak ambil 1nsurans AI A pun, pihak berkenaan nasihatkan aku buat lap0ran p0lis bagi mengelak disenarai h1tamkan tapi sebab Sabtu, mereka tak dapat nak settlekan lap0ran jadi terp4ksa tangguh sampai hari Isnin,” katanya setelah menceritakan semula kejadian.

Namun disebabkan beberapa fakt0r, k3s ini telah berlanjutan sehingga 8 Mac 2022 yang mana Husna telah menerima satu lagi panggilan daripada individu sama.

Husna hampir mengg4daikan barang kemas kerana cem4s dengan ugvtan sc4mmer bahawa dirinya akan dit4ngkap p0lis.

Agensi ini telah meminta Husna untuk membuat lap0ran melalui panggilan telef0n kepada Jabatan Pencegahan Jen4yah dan Kesel4matan Komuniti (IPK) Negeri Sembilan.

Tambahnya, bagi meyakinkan Husna, pemanggil berkenaan telah memberikan maklumat secara terperinci kepadanya seperti nama, nomb0r kakitangan, nomb0r rujukan serta empat digit terakhir k4d AT M miliknya.

Panggilan Husna telah disambungkan ke IP K Negeri Sembilan kerana dikatakan k3s Husna ini berlaku di Seremban, Negeri Sembilan.

“Aku pun bagi details ikut apa yang orang tadi bagi dekat orang menyam4r jadi p0lis ni. Lepas tu dia tanya aku ada dengan siapa. Lalu dia meminta aku duduk di tempat yang tiada orang b0leh dengar perbualan kami. P0lis sc4mmer ini cakap, rakaman akan terb4tal jika bunyi persekitaran bising.

“Kononnya ia ada kaitan Akt4 Rahs1a Rasmi jadi tiada siapa boleh dengar termasuk suami aku. Dia siap beritahu yang 10 hari lepas ada orang k3s macam aku kena t4ngkap sebab sebarkan pada orang lain. Masa tu dia siap minta lagi maklumat dan tanya pasal berat, tinggi dan tudung apa aku pakai.

“Lepas aku dah bagi details, dia bagi pula maklumat tu pada orang lain untuk sahkan samada aku terl1bat dengan k3s lain. Tiba-tiba dia beritahu aku terlibat dengan k3s penyal4hgunaan d4d4h dan penggubahan w4ng secara har4m,” kata Husna.

Husna bagaimanapun tidak sempat menggad4ikan barang kemas miliknya kerana sedar bahawa ia adalah satu takt1k pen1puan sahaja.

Bercerita lanjut, Husna berasa sangat sed1h dengan tudvhan yang diberikan semasa panggilan tersebut.

Malah, panggilan Husna ini kemudian dikatakan telah disambungkan kepada ketua sc4mmer yang kemudiannya bertindak telah menggert4knya.

Wanita ini dip4ksa untuk memasukkan sejumlah wang bernilai RM10,000 untuk duit w4ran dengan kadar segera bagi mengelak dirinya masuk l0kap.

“Aku percaya bila dia gert4k tu memang nampak real. Jadi tak pel1k bila ramai yang percaya dan tert1pu sebelum ni. Aku hampir nak gad4ikan barang kemas sebab aku dah ada depan b4nk masa tu.

“Tapi masa berjalan masuk bank tu Allah ‘ilhamkan’ aku. Baru aku teringat k3s sc4mmer lain yang melibatkan k3s p0lis sebelum ni. Jadi aku tak sempat nak gad4ikan barang kemas. Alhamdulillah Allah selam4tkan aku daripada berbuat demikian,” ujar Husna.

Setelah apa yang berlaku, Husna turut menitipkan pesannya semasa berkongsi cerita ini kepada orang lain agar tidak menjadi m4ngsa pen1puan sc4mmer melalui kaedah sama.

Tangk4p layar perk0ngsian Husna yang menjadi tular di Faceb00k miliknya.

Ujarnya, dia percaya bahawa panggilan itu adalah dari agensi s4h kerana mereka boleh nyatakan nama dan nombor kad pengen4lannya dengan betul.

“Aku nak pesan, kalau ada orang minta nombor ak4un bank atau maklumat lain jangan bagi atau bagi n0mbor p4lsu saja.

“Apa-apa pun kena berhati-hati kalau nak jawab panggilan daripada n0mbor bermula dengan pangkal 03 dan 06 atau b0leh install true caller punya aplikasi untuk kesel4matan,” ujar Husna yang mengakui bahawa ini merupakan kali pertama terkena pen1puan sedemikian rupa.

Sumber : mStar

Leave a Comment