Tukang jahit sad0 tak suka pakai baju di rumah! DuIu ada s4kit 4 serangkai, seIepas terkesan teguran isteri semua peny4kit hilang

MELIHAT susuk tubuhnya, mungkin t4k ramai dapat meneka dengan tepat kerja lelaki berbadan sasa ini.

Namun lebih mengejvtkan apabila melihat lelaki sad0 ini tidak berbaju ketika menggunakan mesin jah1t.

Menerusi video yang dikongsi di laman sos1al, lelaki berkenaan dilihat hanya berseluar panjang melakukan pengubahsuaian (alterati0n) ke atas sehelai seluar jeans.

Bercakap kepada mStar, Amran Mujib meng4kui dirinya merupakan tukang jahit yang berpengalaman selama 12 tahun.

Siapa s4ngka mempunyai fizikal seperti orang muda, anak kelahiran Sandakan, Sabah itu baru menyambut ulang tahun ke-54 pada 11 Februari lalu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Dah lama saya menjah1t dari rumah, inilah sumber pendapatan utama saya. Banyak buat kerja-kerja sulaman pada baju dan kebanyakan tempahan daripada regular cust0mer.

“Sebenarnya saya t4k suka pakai baju di rumah, hanya berbaju bila keluar. Bila teng0k badan sendiri depan cermin, ada m0tivasi untuk saya terus bersenam,” katanya ketika dihubungi.

tukang jahit sado 5

Amran pakar dalam sulaman.

Mengenai fizikalnya, Amran yang menetap di Kuala Lumpur mended4hkan dirinya pernah mempunyai berat badan 118 kilogram (kg) pada 2019.

“Kalau saya baring, saya kena j4tuhkan kaki dulu ke lantai sebab badan berat sangat. Saya hanya tidur atas tilam tanpa katil, mudah untuk saya berg0lek ke lantai sebelum bangun.

“Kaki memang sak1t-sak1t. Saya akui badan saya gemvk masa tu disebabkan pemakanan yang t1dak dikawal, asyik makan je,” ujar pesara tenter4 itu.

tukang jahit sado 6

Transf0rmasi Amran sebelum (kiri) dan selepas bersenam di gim.

Walaupun berazam untuk berubah bertahun-tahun, tetapi ia sekadar angan-angan sehingga ditakdirkan mempunyai penyak1t empat serangkai.

“Saya ada penyak1t kenc1ng manis, tek4nan dar4h tinggi, k0lestr0l tinggi dan buah p1nggang bermasalah. Berkali-kali juga saya berjumpa d0ktor untuk r4watan.

Saya perlu sentiasa amalkan gaya hidup sihat, jadi c0ntoh kepada anak-anak muda bahawa usia bukan penghal4ng untuk kekal fit.

AMRAN MUJIB

“Isteri kata ‘Bang, saya tak kisah abang gemvk, rupa macam mana pun tak kisah. Tapi kalau abang sak1t tervk, macam mana saya ni bang? Abang tak kasihan saya ke?‘.

“Masa tu saya rasa macam dikejvtkan dari mimpi burvk. Betul, kalau saya sak1t disebabkan kedeg1lan saya, semua akan terg4nggu sampai dia pun boleh berhenti kerja untuk jaga saya,” katanya sambil menambah isterinya merupakan guru pen0long kanan di sebuah sekolah di Kuala Lumpur.

tukang jahit sado 3

Isteri (kanan) merupakan pembak4r semangat Amran untuk kekal sihat dan cergas.

Amran berkata, isterinya, Hafizah Abdullah, 46, merupakan pemb4kar semangat untuk menjalani gaya hidup sihat termasuk memb1ayai keahlian gim para peringkat awal.

“Dua bulan pertama saya berlari atas treadmill dan dalam temp0h itu berat badan saya turun sebanyak 20kg kepada 98kg.

“Alhamdulillah, enam bulan selepas berlatih di gim, saya tak lagi mengalami masalah kenc1ng manis, buah p1nggang, k0lestr0l, dar4h tinggi sampaikan d0ktor pun tak percaya,” katanya yang turut mengurangkan pengambilan gula, minyak dan lemak.

tukang jahit sado 4

Amran mahu menjadi c0ntoh kepada anak-anak muda mengamalkan gaya hidup sihat.

Beralih kepada rutin mengangkat berat di gim enam kali seminggu, jurulatih kecergasan berkel4yakan itu kini mempunyai berat badan 94kg.

“Kebanyakan kl1en saya adalah anak-anak muda. Saya perlu sentiasa amalkan gaya hidup sihat, jadi c0ntoh kepada anak-anak muda bahawa usia bukan penghalang untuk kekal fit.

“Saya dah 5 series, dah tua, patutnya dipanggil pakcik. Lebih-lebih lagi budak belasan tahun yang mana ayah mereka lagi muda daripada saya.

“Tapi mereka panggil saya abang. Bagi saya, lebih el0k dipanggil ‘daddy’ sebab panggilan itu membuatkan saya beringat sudah berumur,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment