Berkat sayang anak tiri, Madammu Iive Faceb00k sampai jadi jutawan… lni 5 fakta ahli perniagaan cantik penaja AJL36

NAMA usahawan k0smetik Madammu menjadi sebutan netizen di media sos1al selepas kejayaannya menaja pr0gram nyanyian Anugerah Juara Lagu ke-36 (AJL36), baru-baru ini.

Memiliki raut wajah jelita dan sikap merendah diri membuatkan ramai terp1kat untuk mengenali figura berusia 33 tahun ini.

J0m kita semak fakta menarik mengenai Madammu atau nama sebenar Eriyca Baiduri Abdul Rashid ini!

1. Asal Terengganu, anak kedua dari tiga beradik

Madammu dilah1rkan di Besut, Terengganu. Dia merupakan anak kedua daripada tiga beradik. Dia mempunyai se0rang kakak bernama Datin Dahlia Baiduri Abd Rashid dan adik Dayana Baiduri Abd Rashid.

Madammu membesar bersama ibunya, Normah Dollah selepas kedua orang tuanya bercera1 ketika dia berusia dua tahun. Ibunya disahkan mengh1dap k4nser tahap empat kira-kira 17 tahun lalu.

madammu 3

Madammu berasal dari Besut dan merupakan anak kedua dari tiga beradik perempuan.

Semasa ibunya berhijrah ke Kuala Lumpur bagi mencari rezeki, Madammu tinggal bersama nenek di kampung sehinggalah dia berusia 13 tahun barulah dia berp1ndah mengikuti ibunya.

2. Kahwin muda dan miliki tiga anak t1ri

Madammu memiliki Dipl0ma Penjagaan Kesihatan dan merupakan graduan ijazah sarjana muda dalam bidang k0munikasi massa. Dia pernah bercita-cita untuk menjadi seorang pembaca berita.

Dia berkahwin dengan duda anak tiga yang sudah kem4tian isteri iaitu Muhammad Azri Che Noh di usia 25 tahun selepas tamat pengajian universiti. Madammu menggel4rkan suaminya sebagai TP iaitu Tuan Penasihat. Tiga orang anak t1rinya bernama Zahara, Qally dan Ahmadhi.

madammu 5

Madammu bersama suami dan tiga anak mereka.

Dalam siaran langsung di Faceb00k, Madammu meng4kui dia bersetuju berkahwin muda kerana terlalu menyayangi anak-anak suaminya itu.

Melayan anak t1ri seperti anaknya sendiri membuatkan ramai kagum dan memuji cara Madammu.

3. Memulakan pern1agaan secara online

Selepas dua tahun berkahwin, Madammu berkata dia b0san hanya duduk di rumah kerana anak-anak sudah bersekolah.

Bermula daripada situlah timbulnya idea untuk menjalankan pern1agaan kecil-kecilan menerusi laman sos1al.

madammu 6

Madammu raih kejayaan menerusi pern1agaan yang diusahakan.

Kata Madammu, kali pertama dia men1aga di Faceb00k adalah dengan menju4l baju preloved miliknya, kemudian barulah dia menju4l pr0duk k0smetik milik pengasas lain.

Pada tahun 2017, Madammu tampil dengan jenama k0smetik sendiri, Noir Health & Beauty. Hasil kerja keras selama beberapa tahun, Noir sudah mempunyai 21 orang staf dan hampir 20,000 ej3n serta berjaya meraih ju4lan mencecah RM32 juta.

4. Aktif live di media sos1al

Sebelum menaja AJL36, Madammu menggunakan live di Faceb00k menjalankan pern1agaan diusahakan termasuklah berk0ngsi perjalanan kisah hidupnya dengan pengikut.

Madammu 2

Madammu taja AJL36.

Menerusi temubual bersama mStar, Madammu meng4kui pengikutnya semakin bertambah selepas dia menjadi penaja AJL36.

Rata-rata pengikut menyukai karakternya yang tenang, merendah diri dan tidak l0kek dengan senyuman.

5. Miliki kecantikan semulajadi

Sesuai dengan pern1agaan yang diusahakan, penampilan Madammu sering mencur1 tumpuan pengikut. Rata-ratanya memuji kecantikan Madammu sebagai pengasas pr0duk kecantikan.

Sehinggakan ada yang menyamakan dia dengan selebriti Tha1land iaitu mend1ang Tangmo Nida.

madammu 8

Ramai puji Madammu cantik dan merendah diri.

“Saya tak ada dar4h kacuk. Saya Melayu asal Besut,” katanya dalam l0ghat Pantai Timur.

Berk0ngsi rahsia kecantikannya, Madammu meng4kui dia mengamalkan pengambilan sayur-sayuran dan ulam bagi mengekalkan kesihatan tubuh.

Sumber : mStar

Leave a Comment