Ashraf MusIim K0ngsi Rahsia P0ligami. SekaIi lsteri Kedua Tampil Lu4h Perasaan

Dilabel sebagai ‘ik0n p0ligami’ 0leh netizen gara-gara statusnya yang beristeri dua, pelak0n Ashraf Muslim sebaliknya engg4n bermegah dengan gelaran itu.

Menyedari 1su p0ligami cukup sens1tif untuk dibincang dan diperkatakan secara terbuka, si empunya diri ini meng4kui hal berkaitan rumah tangga tidak harus dicampuri p1hak luar, sebaliknya wajar diselesaikan dalam kalangan keluarga itu sendiri.

Terbuka berbicara mengenai perkara itu, Ashraf berkata, perkahwinan lebih daripada satu t1dak perlu dijadikan 1su.

“Dalam Islam pun, tindakan p0ligami dibenarkan cuma ia sering menjadi 1su kerana masyarakat belum boleh terima sepenuhnya.

“Biarpun saya b0leh menjelaskannya secara terperinci, perkara berkaitan p0ligami sesuatu yang sens1tif bagi orang kita.

“Jadi, apa yang boleh saya katakan, p0ligami akan jadi indah apabila suami mampu memimpin dengan betul,” katanya.

Ashraf pernah mengejvtkan industri hiburan tanah air apabila bernikah buat kali kedua dengan wanita pilihannya, Wan Sakinah Ahmad Saburi, 34, di Tha1land pada 7 Julai 2013. Terdahulu, Ashraf bertemu jod0h dengan isteri pertama, Noor Dayana Lokman, 31, dan mereka bernikah di Tanah Suci Makkah pada 30 Ogos 2011. Hampir lima tahun melayari kehidupan p0ligami, Ashraf dikurniakan tiga cahaya mata.

Bersama Noor Dayana, mereka dianugerahkan se0rang anak lelaki, Anas Ashraf dan dengan Wan Sakinah pula sepasang zuriat iaitu Sarah Ashraf dan Adam Ashraf

Menurut pelak0n drama Cinta Hat1 Batu di TV3 itu, sebagai suami dia juga akan pastikan selalu s0lat bersama isteri-isteri termasuk menghadiri kelas agama bersama-sama mereka.

“Penting untuk suami memb1mbing isteri-isteri supaya reda, tenang dan jalani hidup bahagia.

“Selain itu, fakt0r k0munikasi dengan isteri- isteri juga penting untuk merapatkan silaturahim.

“Apa yang pasti, dalam al-Quran sudah diberikan pelbagai petunjuk oleh Allah SWT untuk dijadikan panduan,” katanya.

Hampir sembilan tahun melayari kehidupan p0ligami, Ashraf bersama isteri-isterinya kini dikurniakan t1ga cahaya mat4. Malah, Ashraf juga dilabel ‘ik0n p0ligami’ 0leh netizen gara-gara status beristeri dua.

Bersama isteri pertama Noor Dayana, mereka dikurniakan se0rang anak lelaki, Anas Ashraf, 3 dan dengan Wan Sakinah pula memiliki sepasang cahaya mat4 iaitu Sarah Ashraf, 4, dan Adam Ashraf, 3.

Isteri kedua luah perasaan

“Semua yg terjadi telah tertulis. Samada anda memilih untuk bahagia atau der1ta, semuanya terpulang kepada anda. Jangan biar orang lain peng4ruhi kehidupan kita. Allah sudah berikan nikmat kepada saya, suami yang mencintai & anak yg sihat. Alhamdulillah”

“Jadi kenapa saya mesti tunduk kepada manusia yang membenc1 saya? Kepada isteri kedua sekalian, memang kita tiada tempat yang istimewa dihat1 perempuan diluar sana. Tak kire la kahwin kat Malaysia atau Tha1land,”

Kami lihat perkara sebegini mungkin dapat menjawab pers0alan peminat mahu pun individu di luar sana yang ingin mengetahui perasaan sebenar isteri kedua kepada pelak0n ini. Pada pengamatan kami, pengalaman Sakinah untuk melalui perkara tersebut bukanlah sesuatu yang mudah.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa K0men Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber:Harian Metro

Sumber :  Teh Tarik Kaw, Trending Sangat

Leave a Comment