Bukan drama, tapi reaIiti! Anak akur, mahu berdikari kerja sendiri tapi ibu ‘p4ksa’ uruskan syarikat Iegasi keluarga

ENGGAN berg4ntung harap dan menikm4ti ‘elaun’ bulanan daripada ibu bapa mendor0ng gadis cantik m0lek ini bekerja sendiri sebagai pembantu tadbir di syar1kat kurier terkenal.

Malah, dia juga men0lak tawaran bekerja di syar1kat milik ibunya walaupun berkali-kali diminta berbuat demikian.

Berk0ngsi cerita kepada mStar, Nur Azlynn Azman memberitahu, bekerja di syar1kat milik keluarga seolah-olah dia ‘menggunakan’ du1t ibunya, yang hanya mahu dikenali sebagai Kamariah untuk berbel4nja.

Katanya, sebagai anak, dia memasang impian untuk memberi w4ng hasil titik peluhnya kepada kedua ibu dan bapanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya tak minat kerja dengan mak. Lebih gemar bekerja sendiri dan mahu berdikari.

“Tak tahu kalau hanya saya saja yang rasa macam ni tapi saya tak mahu dapat duit dari mak selagi saya mampu cari sendiri. Kerja dengan mak, ibarat pakai duit dia,” ujarnya ringkas.

Namun disebabkan melihat kesuk4ran yang dilalui ibunya, gadis berusia 22 tahun ini menuruti kemahuan keluarganya.

Azlyn bersama keluarga tercinta.

Keluarga Azlyn.

Katanya, sebagai anak b0ngsu daripada empat adik-beradik, hanya dia yang dapat memb4ntu ibu meneruskan pern1agaan yang dibina kira-kira tiga tahun lalu.

Tambahan pula, katanya, adik-beradik yang lain sudah berkahwin dan mempunyai tanggungjawab sendiri.

“Awal tahun ni, mak minta saya gantikan tempat dia sebab mak dah t4k larat nak uruskan syar1kat Eostre Berhad. Tapi saya tak mahu masa tu.

“Selepas difikirkan dan diminta berkali-kali, saya rasa kasihan melihat mak. Jadi, bulan lepas saya tekad untuk membantu menguruskan pern1agaan ibu.

Adik-beradik Azlynn sudah berumahtangga dan mempunyai tanggungjawab masing-masing.

Adik-beradik Azlynn sudah berumahtangga dan mempunyai tanggungjawab masing-masing.

“Buat masa ini, saya jadi pemb4ntu per1badi mak. Bila mak ada kerja lain, saya akan gantikan termasuk hadir mesyuarat bersama kakitangan bawahan yang lain,” ujar anak kelahiran Kluang Johor itu.

Menurutnya yang kini menetap di Kajang, Selangor, keputusan drastik dibuat selepas dia mengenangkan kesus4han yang terp4ksa dilalui ibunya dahulu.

Mengimbau kembali kisah tersebut, ujarnya yang senang disapa Azlynn, ibunya bermula sebagai penju4l nasi ambeng di tepi jalan sebelum diberi peluang menceburkan diri dalam pern1agaan pr0duk kesihatan.

Ujarnya, pada ketika itu, bapanya Azman Adi bekerja sebagai pemandu seorang figura terkenal.

Sentiasa mengikut ibunya ke syarikat pada masa ini.

Sentiasa mengikut ibunya ke syar1kat pada masa ini.

“Setiap hari mak akan bangun seawal jam 4 pagi untuk sediakan semua barang bern1aga nasi ambeng. Waktu petang pun bern1aga dan pada masa sama buat COD (penghantaran pembel1an).

“Setiap hari, sebelum bern1aga kami kena pasang khemah sebab t4kut pihak majlis bandaraya akan kac4u… yelah bern1aga tanpa lesen.

“Pada masa tu, saya dengan kakak akan pr0mosi nasi ambeng di Instagram dan Faceb00k supaya dapat lebih ramai pel4nggan. Abang pula akan buat penghantaran ke pel4nggan yang buat pesanan.

Saya pernah melihat ibu menang1s kerana tidak ada seorang pun datang membel1 ju4lannya

NUR AZLYNN AZMAN

“Bila hujan lebat langsung t1ada pelanggan bel1 nasi ambeng tapi nasib kami sedikit baik sebab buat COD cuma kadang-kadang se0rang saja yang 0rder.

“Waktu malam pun mak bern1aga dengan abang. Mereka akan ju4l kerepek depan kilang secara car-b00t sale.

“Saya pernah lihat ibu menang1s kerana tidak ada seorang pun datang membel1 jualannya,” ceritanya s4yu.

Antara reaksi netizen di videonya.

Antara reaksi netizen di vide0nya.

Menurut Azlynn, dia begitu bangga memiliki ibu yang kuat semangat dan sabar malah t1dak pernah sesekali merungvt pen4t atau menang1s di hadapan anak-anak.

Namun katanya, di waktu lapang, dia akan melakukan kerja sambilan kerana dengan cara itu dia boleh mendapat gaj1 daripada titik pelvh sendiri.

Perk0ngsian yang diceritakan dalam vide0 menjadi tular di aplikasi TikT0k sehingga dit0nton lebih 1.8 jut4 pelayar aplikasi tersebut selain menerima 168,000 tanda suka.

Kebanyakan netizen menyamakan kisanya dengan siri n0vel dan drama televisyen, malah mereka juga meningg4lkan k0men jenaka pada vide0nya itu.

Sumber : mStar

Leave a Comment