PU Syed Tegur Pakwe lmamkan Makwe S0lat Jemaah 0nline “Siap HuIur Tangan SaIam Depan Kamera”

Di laman sos1al Instagram (IG) dan aplikasi TikT0k sejak beberapa hari lalu kec0h apabila ramai pengguna laman sos1al mempers0alkan tentang video ‘s0lat jemaah 0nline pakwe makwe’.

Video tersebut yang pernah dimuat naik di aplikasi TikT0k pertengahan tahun lalu kembali tular sehingga mendapat perhatian ramai.

Rakaman vide0 berdurasi 24 saat itu memaparkan seorang remaja lelaki menjadi imam secara ‘0nline’ ketika solat berjemaah bersama kekasihnya menerusi panggilan vide0.

Tindakan tersebut turut mendapat perhatian pendakwah bebas, Furqan Fawwaz yang menganggap ia se0lah-olah mempersendakan agama lslam.

“Ada orang Islam berani buat macam ni? Tak kisahlah negara mana pun yang buat c0ntent macam ni tapi kita kena tegur sebab ini adalah s0lat penghubung antara kita dengan Allah.

“Kita solat untuk minta pada Allah supaya dijauhkan daripada mus1bah tapi korang buat pula c0ntent pergi mintak mus1bah. View makin banyak.

“Kita tegur supaya anak-anak kita tidak terikut-ikut dengan c0ntent-c0ntent nak kejar p0pulariti sampai sanggup buat apa saja,” katanya.

Di ruangan k0men rata-rata pengikut Furqan turut meluahkan rasa m4rah terhadap pasangan remaja terbabit kerana yang dianggap ‘lap4r perhatian’ dengan memuat naik kandungan sedemikian.

Turut mengulas mengenai perkara tersebut ialah Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Ahmad Marzuk Shaary.

Ahmad Marzuk berkata, perbuatan sebegitu secara jelas mempermain lslam serta hukvm-hakam agama.

Tegas beliau, ia tidak boleh dibiarkan dan wajar diambil tindakan und4ng-und4ng.

“Saya nasihatkan, berpada-padalah dalam media sos1al, jangan terbawa-bawa sampai buat c0ntent berbentuk keagamaan, yang kemudian tular hingga menjejaskan keharmonian masyarakat.

“Perbuatan itu bukan sahaja menyentuh sens1tiviti umat lslam, malah mereka juga boleh dikenakan tindakan mengikut enakmen atau und4ng-und4ng.sedia ada jika didapati bersal4h,” katanya.

PU Syed tegur jangan kejar ‘likes’, t4kutlah b4la Allah

TINDAKAN pasangan kekasih mengerjakan s0lat berjemaah secara dalam talian seperti yang tular di media sos1al baru-baru ini mengundang keres4han ramai.

Rata-rata b1mbang ia akan menjadi ikutan golongan remaja tanpa mengetahui hukvm bagi perbuatan tersebut.

Menurut pendakwah bebas Syed Mohd Bakri Syed Ishak atau PU Syed, s0lat berjemaah secara dalam talian adalah bertentangan dengan hukvm syar4k.

Justeru dia berharap perkara tersebut segera dihentikan dan tidak menjadi ikutan.

Tak b0leh s0lat Jumaat dalam talian – Mufti Perlis

KANGAR: S0lat Jumaat tidak boleh didirikan secara bersendirian atau mengikut imam secara dalam talian termasuk rakaman secara langsung disiar aplikasi media sos1al sepanjang pelaksanaan Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP).

Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin, berkata perkara itu dilihat t1dak munasabah, sekali gus t1dak menzahirkan sifat s0lat Jumaat itu sendiri.

Katanya, 1su ini mula timbul apabila ia dicadang dilakukan beberapa pihak di Er0pah sehingga majlis fatwa negara berkaitan terpaksa mengeluarkan fatwa melar4ng ia dilaksana atas beberapa faktor.

“Terdapat ayat di dalam al-Quran menerangkan s0lat Jumaat memerlukan individu membuat persediaan dengan bergerak ke masjid awal dan lain-lain untuk menunaikannya.

“Jika seseorang menunaikannya berseorangan di rumah, maka ia seakan t1ada makna dan t1dak menepati tuntvtan al-Quran dalam mendirikan s0lat Jumaat.

“Ulama juga berpendapat bahawa keutamaan asal bers0lat adalah mendirikan s0lat Zohor dan empat waktu lain, manakala s0lat Jumaat dikhususkan pada hari Jumaat,” katanya ketika menyampaikan kuliahnya di sini, semalam.

Mohd Asri berkata, sekiranya ada p1hak menggunakan alasan d4rurat bagi melaksanakan s0lat Jumaat berjemaah secara dalam talian, dikhuat1ri orang t1dak lagi ke masjid.

“Akhirnya nanti orang t1dak berjemaah di masjid atas alasan boleh berjemaah dari rumah sahaja melalui siaran langsung dalam talian.

“Ahli fiqh meletakkan syarat bahawa s0lat berjemaah terlaksana apabila imam dan makmum berhimpun pada satu tempat dan masa yang sama selain makmum boleh melihat pergerakan imam yang t1dak terhalang dinding besar mahupun sungai.

“Maka apabila t1mbul masalah atau situasi seperti ketika ini, maka kembali kepada hukvm yang asal iaitu mendirikan s0lat Zohor,” katanya.

SUMBER: MSTAR, BHARIAN

Sumber : Trending Sangat

Leave a Comment