AmbiI makanan tetapi duit tidak bayar, ‘rider’ F00dpanda rug1 RM100 Iebih ditipu peIanggan

Bukan mudah bekerja sebagai penghantar makanan atau ‘rider’. Setiap hari mereka perlu meredah hujan pan4s semata-mata untuk memastikan makanan yang dipesan pel4nggan selamat sampai kepada mereka.

Ada yang agak beruntung memiliki mot0sikal tetapi ada juga yang mampu menggunakan basikal. Tidak hanya itu, ada juga penghantar makanan yang hanya berjalan kaki.

Bayangkan jika jarak dari kedai makan dan rumah pel4nggan jauh? Ditambah pula dengan keadaan cuaca yang tidak menentu pasti kerja-kerja mereka menjadi lebih mencabar. Itu t1dak termasuk ada yang mengalami kemal4ngan, dan ada juga k3s apabila ada ‘rider’ yang dit1pu pelanggan. Sudahlah kerja susah, dit1pu lagi…

Baru-baru ini, tular sebuah vide0 di TikT0k berkenaan seorang ‘rider’ F00dpanda yang terpaksa berputih mata akibat menjadi m4ngsa pen1puan se0rang pelanggan.

Tonton video :

@sokcantikkau #xyzbca #fypシ #foryou ♬ original sound – ꜰᴀᴛɪᴍᴀ ꕤ

Menerusi sebuah video yang dimuat naik oleh @sokcantikkau, kelihatan se0rang ‘rider’ F00dpanda sedang terduduk di kaki lima jalan raya yang berhadapan sebuah kilang.

Apa yang berlaku ialah dia telah datang untuk menghantar makanan yang dipesan oleh se0rang pelanggan bernama ‘Nadia’ di kilang tersebut dan jumlah makanan yang dipesan adalah bern1lai RM100.

Namun begitu, lain pula yang berlaku apabila rupa-rupanya dia telah dit1pu. Pelanggan tersebut dikatakan telah mengambil makanan tersebut dan mengh1langkan diri selepas itu tanpa membay4r harga makanan yang dipesan.

Penghantar makanan tersebut cuba untuk menghubungi pel4nggan tersebut berkali-kali tetapi mal4ngnya panggilan tersebut langsung t1dak dijawab. Memandangkan pelanggan tersebut tidak membay4r h4rga makanan itu, maka ‘rider’ tersebut yang perlu bertanggungjawab untuk memb4yar makanan tersebut kepada p1hak kedai makan. Jadi, dia mengalami kerug1an besar akibat kejadian tersebut.

Vide0 tersebut kini telah tular di TikT0k dan telah dit0nton lebih daripada 800 ribu kali serta menerima lebih daripada 3000 k0men netizen di laman sosial itu.

Rata-rata netizen menzahirkan rasa simpati mereka atas apa yang berlaku. Ada juga netizen yang mengutvk perbuatan yang dilakukan 0leh pelanggan bernama Nadia itu kerana apa yang dilakukannya adalah sesuatu yang t1dak berhati perut.

Ada juga yang mahu memb4ntu pemuda tersebut menjelaskan bay4ran tersebut dan ada juga yang mendokan supaya dia dibalas dengan syurrga di atas kesabarannya.

Kejadian seperti ini tidak seharusnya berlaku lagi. Pihak F00dpanda mungkin tidak dapat meng4wal semua pelanggan mereka tetapi mereka boleh wujudkan s1stem yang lebih baik.

Mungkin selepas ini mereka b0leh menggunakan s1stem pembay4ran dalam talian bagi pesanan yang melebihi RM50 misalnya. Jadi, jika pel4nggan mahu memesan makanan yang banyak mereka perlu menggunakan ‘0nline banking’ dan usaha ini setidaknya boleh mengurangkan risik0 penghantar makanan daripada dit1pu seperti ini.

Sumber : Erabaru

Leave a Comment