Bukan saja-saja… Pihak TV jemput Kak L0ng 7E untuk beri teguran, tangguh siaran seIepas teruk dikec4m

SELEPAS menerima kec4man hebat netizen gara-gara menjemput wanita yang dikenali sebagai Kak L0ng 7E sebagai tetamu sebuah pr0gram, pihak TV AlHijrah memaklumkan ia bertujuan sebagai memberi teguran.

Dalam satu kenyataan rasmi yang dikeluarkan, p1hak stesen televisyen berkenaan memberitahu pr0gram tersebut turut menampilkan penceramah iaitu Ustazah Isfadiah Mohd Dasuki sebagai tetamu yang bertujuan memberi nasihat kepada Kak L0ng 7E.

Susulan itu juga, AlHijrah membuat keputusan untuk menangguhkan siaran epis0d tersebut.

“Pr0gram Trending merupakan sebuah pr0gram perk0ngsian yang membincangkan 1su-1su terkini yang tular di media sos1al.

“Kehadiran Kak L0ng 7E di studi0 juga disertai oleh Ustazah Isfadiah sebagai penalis yang mengambil peranan memberi teguran agar lebih peka dan bertanggungjawab sebelum berk0ngsi apa sahaja 1su di mana-mana platform khususnya di media sos1al,”

“TV Alhijrah juga mengambil kira kegel1sahan yang tercetus dan mengambil keputusan untuk menangguhkan penyiaran epis0d tersebut.

Terdahulu, stesen TV AlHijrah dan Pencetus Ummah (PU) Amin menjadi sas4ran kec4man netizen apabila tular satu pr0m0si yang menjemput Kak Long 7E sebagai tetamu pr0gram.

Rata-rata meluahkan rasa t1dak berpuas hat1 apabila pr0duksi pr0gram itu memberi ruang kepada wanita yang dianggap bersikap b1adap terhadap pekerja kedai serbaneka berkenaan.

Segelintir netizen juga menganggap tindakan PU Amin selaku pengacara mempr0m0si Kak L0ng atau nama sebenarnya Wan Nor Baizura sebagai tidak wajar.

“PU Amin ini selalu tegur orang kalau buat sal4h, akhirnya dia yang pr0m0te Kak Long 7E tu.

“G1lalah, kakak yang mak1 pekerja 7E tu dijemput masuk televisyen. Par4h benda macam ini diangkat.

“Yang kena mak1 h4mun itulah patut dijemput kerana tinggi adab mereka. Bukan wanita yang t1dak beradab dijemput,

“Bukan ke PU Amin se0rang yang l4ntang bersuara, takkan benda macam ini tak boleh fikir,” k0men netizen Twitter.

pu amin 2

K0men pendakwah dan pensyarah Dr. Rozaimi

Malah, pendakwah dan pensyarah Dr Rozaimi Ramle menerusi Faceb00knya turut membuat teguran terbuka kepada stesen televisyen Al Hijrah yang sepatutnya memberi peluang kepada individu berakhlak baik.

“Kecew4 dengan TV AlHijrah dengan jemputan mereka. Sepatutnya panggil pihak yang dipr0v0kasi kerana akhlak mereka yang baik. Sekadar meluahkan perasaan,” tulisnya.

Bagaimanapun, menerusi semakan mStar, PU Amin atau nama sebenarnya Mohamad Amirul Amin Maulana Lokman Hakim, 31, telah mem4dam status mempr0m0sikan rancangan tersebut di platf0rm media sos1al miliknya selepas beberapa jam dimuat naik.

Bukan ke PU Amin se0rang yang lant4ng bersuara, takkan benda macam ini tak b0leh fikir

NETIZEN

mStar juga cuba mendapatkan maklum balas PU Amin namun belum berjaya kerana mesej dan panggilan tidak dijawab.

Pada 2 Mac lalu, Kak L0ng 7E menjadi tular kerana mem4rahi seorang pekerja kedai 7 Eleven akibat tidak berpu4s hati anaknya ditudvh mencur1.

Dia sengaja merak4m kejadian tersebut secara live menerusi laman TikT0k miliknya.

Dia kemudian tampil membuat perm0h0nan maaf secara terbuka selepas menerima kec4man daripada netizen.

Sumber : mStar

Leave a Comment