Br0k0li harga ‘kayangan’! PeIanggan dakwa tak masuk akaI, ada yang minta jangan pertikai l0kasi T20 berbeIanja

KEC0H di laman sos1al baru-baru ini apabila seorang wanita membuat kenyataan ringkas tentang h4rga bagi sayur br0k0li di sebuah pasaraya terkemuka.

Menerusi ciapan ringkasnya itu, dia menyatakan sebungkus sayur tersebut diju4l pada h4rga RM21 kerana diimp0rt dari Australia.

Malah, dia turut membandingkan h4rga bagi sayuran yang sama di pasaraya lain.

“H4rga semasa RM2.99. Mungkin bukan dari Australia, tapi brokoli dari Camer0n Highland pun bukan harga sama di pasaraya tersebut,” ciapnya pada 14 Mac.

Bagaimanapun, rata-rata netizen meningg4lkan k0men kurang senang terhadapnya dan kebanyakan memihak kepada pasaraya berkenaan.

Namun, t1dak kurang juga yang bersetuju dengan pandangannya tentang h4rga brokoli yang t1dak munasabah itu.

Antara netizen yang bersetuju dengan kenyataannya.

Antara netizen yang bersetuju dengan kenyataannya.

“Ada dua bahagian sayur di sana. 0rganik dan biasa… h4rga untuk sayur 0rganik sangat m4hal tapi kalau yang biasa tu okay saja.

“Kalau h4rga sayur brokoli dari Australia tu di luar bajet awak bel1 sahaja yang biasa, import dari China,” kata salah se0rang netizen.

Seorang lagi netizen menyatakan: Tidak semua sayur mah4l… ada lagi murah dari kedai biasa tetapi bergantung kepada saiz bungkusan. Kalau ke pasaraya tersebut, saya selalunya beli sayur luar negara yang jarang ditemui.

Bagi se0rang lagi pelayar Twitter, dia menyatakan bahawa peningkatan h4rga tersebut adalah disebabkan benc4na banjir yang melanda Australia.

“H4rga tinggi juga mungkin disebabkan masalah l0gistik dari ladang ke pelabuhan. Lagipun, dah habis mus1m brokoli di sana.

Seorang netizen membuat perbandingan kenapa harga yang ditawarkan lebih mahal.

Seorang netizen membuat perbandingan kenapa h4rga yang ditawarkan lebih mah4l.

“Kawasan berbeza, kehidupan pun berbeza. ‘Balik kampung’ bagi 0rang United Kingdom adalah perbezaan tempat tinggal.

Bagi se0rang pengguna yang dikenali sebagai Iffah, dia turut meng4kui h4rga pasaran brokoli di pasaraya tersebut sangat tinggi.

“I perasan juga, br0koli paling ketara beza julat h4rga kalau banding dengan pasaraya biasa. Pernah terbel1 dalam aplikasi Happy Fresh sebab ingat dapat banyak,” k0mennya balas.

Husna Husin juga menyatakan perkara sama ‘Betul, tapi barang lain 0kay h4rganya kecuali sayur’.

Punca bel1 RM300++ sebab bel1 tak teng0k harga. Tadi tengok sikit sahaja bunga kobis tapi harganya RM15.

FARHAN

Berk0ngsi kisah yang sama, pelayar bernama Elien memberitahu, jika membel1-belah di pasaraya tersebut kena selalu teng0k tanda harga.

“Bukan sebab nak bandingkan 4arga dengan pasaraya lain tapi sebab nak tahu barang imp0rt atau tempatan dan harga yang ditawarkan masuk akal atau t1dak. Tapi memang seron0k bel1 sayur dan buah di sana,” katanya.

Sementara itu, seorang lagi netizen yang dikenali Farhan memberitahu, dia pernah membel4njakan lebih RM300 di pasaraya tersebut.

“Punca bel1 RM300++ sebab beli tak teng0k harga. Tadi tengok sikit sahaja bunga kobis tapi harganya RM15,” katanya yang terkejvt dengan tanda harga tersebut.

Brokoli merupakan antara sayuran pilihan kerana khasiatnya yang pelbagai.

Brokoli merupakan antara sayuran pilihan kerana khas1atnya yang pelbagai.

Bagaimanapun, terdapat segelintir yang membuat jenaka dengan statusnya itu.

“Sok0ng makcik sayur tempatan.”

“Untuk h4rga tu, saya harapkan brokoli tu b0leh bercakap dengan saya dalam l0ghat Australia.”

“Lepas makan autom4tik keluar l0ghat Australia ‘hey mate‘.”

“Yang pergi ke pasaraya tu mesti T20. Jangan pert1kaikan.”

Sumber : mStar

Leave a Comment