Sy0k menabung wang hampir seribu, tiba-tiba b0ngkar habis berkarat gara-gara simpan dalam tin bercampur syiling

Amalan menabung satu perkara yang baik dan mulia untuk diamal. Biasa kita menabung dengan duit sy1ling dan ramai juga memasukkan wang kertas bersama-sama. Tambah lagi bersama wang kertas n1lai besar macam RM50, RM100 begitu.

Tapi tahukah anda ada k3s penabung mendapati wang kertasnya jadi berkarat angk4ra meletakkannya bersama-sama duit syiling dan tabungnya pula diperbuat daripada tin?

Bukan perkara biasa yang kita dengar, tetapi yang ini siap ada buktinya untuk kita saks1kan.

Facebook

Seorang pengguna Faceb00k dikenali Puan Lily memuat naik kisahnya dengan menulis perkara ini terjadi kepada sahabatnya sendiri. Sahabatnya itu telah menggabungkan wang kertas dan du1t syiling di dalam bekas yang sama iaitu sebuah tabung tin.

Facebook

Apa yang dia menjadi gund4h gulana ialah nilai dalam tabung itu telah mencecah hampir RM1 ribu yang semuanya berkarat dan r0sak. N1lai yang bukan sedikit, mungkin boleh cukup makan dan bel4nja untuk 2 bulan.

Facebook

“Allahuakhbar… Sekadar perk0ngsian bersama, terjadi kepada sahabat baik sendiri. Niat menabung akhirnya lebvr macam tu saja. Semua duit-duit dia kar4t, merepvt. H4ncur bila hendak cuba buka lipatan,” tulis Puan Lily.

“Kalau ada sesiapa yang simpan duit dalam tabung tin bercampur duit syiling rasanya el0k dielakkan. Nak kata apa lagi dah kan. Hampir RM 1K lebvr macam tu saja. Bawa pergi b4nk tak tahu lah b4nk nak terima ke tidak. Be str0ng sahabat!” tambahya.

Facebook

Ekoran hantaran di Faceb00k itu, ramai warganet meningg4lkan k0men dengan memaklumkan wang yang r0sak akibat berkarat itu b0leh ditukar di Bank Negara atau bank terpilih.

Facebook

Sebenarnya wang itu b0leh ditukar di Bank Negara, asalkan masih mempunyai n0mbor siri. Masih terdapat sinar untuk mendapatkan wang itu kembali, jadi tidak perlu terlalu r1sau.

Facebook

Sambil ada juga yang berk0ngsi ilmu dengan mengatakan tin sejenis l0gam yang bukannya jenis besi tahan k4rat, sememangnya akan berkarat walaupun t1dak terkena air.

Facebook

Jadi j4ngan menyimpan wang kertas dan syiling yang bercampur di dalam tabung tin lagi.

Facebook

“Alhamdulillah..Terima kasih yang k0ngsi dan beritahu boleh tukar wang itu dan bank terima. Dia akan bawa pergi ke bank,” tulis Puan Lily.

Facebook

Sem0ga dipermudahkan dan dapat ganti balik duit tu. Rakan Puan Lily berkata kalau tahu b0leh jadi macam ini, memang dia t1dak akan menabung wang ikut cara yang macam itu.

Sumber : Erabaru

Leave a Comment