Sistem imuniti berkurang, sunt1kan d0s keempat perlu – CE0 Pfizer

KEBANYAKAN masyarakat perlu mendapatkan d0s keempat vaks1n c0vld-19 supaya mereka terus dilindungi daripada pelbagai var1an v1rus berkenaan.

Kata Ketua Pegawai Eksekutif Pf1zer Albert Bourla, ia berikutan dua sunt1kan awal dan d0s penggalak yang diberikan sebelum ini tidak dapat melindungi masyarakat daripada var1an yang ada selain tidak bertahan lama dalam s1stem imuniti badan.

“Pada masa ini, perlindungan yang diper0leh daripada sunt1kan ketiga sudah cukup baik. Tapi untuk k3s kemasukan ke h0spital dan kem4tian, ia tidak begitu baik kerana t1dak bertahan lama,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Ahad (13 Mac) semasa temu bual di ‘Face The Nation’ CBS apabila ditanya sama ada rakyat Amerika boleh mendapatkan sunt1kan penggalak c0vld-19 secara tahunan pada setiap mus1m gugur.

Ketua Pegawai Eksekutif Pfizer Albert Bourla.

Ketua Pegawai Eksekutif Pf1zer Albert Bourla.

Pf1zer dan syarikat lain sedang mengusahakan d0s vaks1n yang akan melindungi masyarakat daripada sebarang var1an pada masa hadapan.

“0micr0n adalah varian pertama yang dapat mengelak daripada ‘ser4ngan’ sistem imunisasi yang kami berikan,” kata Bourla kepada h0s Margaret Brennan.

“Apa yang kami cuba lakukan sekarang ini adalah untuk membuat vaks1n yang akan melindungi masyarakat daripada semua varian, termasuk 0micr0n. Sekurang-kurangnya setahun,” katanya. – nypost

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Sumber : mStar

Leave a Comment