Terima n0tifikasi CC TV di tengah maIam, isteri nampak 0bjek putih mencurigakan… d0kt0r dedah pernah bau b4ngkai di pintu rumah

KETIKA ini kebanyakan penghuni memilih untuk memasang kamera litar tertutvp (CC TV) di kediaman masing-masing untuk tujuan kesel4matan.

Melalui kamera tersebut, segala sudut kediaman yang dilengkapi dengan alat berkenaan akan merakamkan apa sahaja yang berlaku dan ia sangat berguna untuk rujukan kemudian hari sebagai bukti sekiranya terjadi r0mpakan, kebak4ran atau sebagainya.

Namun berbeza pula kisah yang dialami oleh d0ktor ini apabila CCT V di kediamannya merakam pergerakan objek m1steri di ruang tamu.

Menerusi satu perk0ngsian di Facebo0k, Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan berkata, kejadian yang berlaku beberapa minggu lalu disedari 0leh isterinya ketika mereka sekeluarga sedang nyenyak tidur.

“Isteri saya ni jenis tak berapa t4ksub dengan kejadian paran0rmal. Jarang sangat dia bercakap tentang gangguan paran0rmal atau m4khluk halus.

“Bukanlah dia tak percaya perkara gha1b, cuma dia lebih suka cari penjelasan yang lebih l0gik. Jadi bila dia cerita apa dia nampak, saya jadi sangat khuat1r,” tulisnya.

SERAM 1

N0tifikasi C CTV yang diterima daripada telef0n bimbit membuatkan isteri Dr Kamarul Ariffin cur1ga. Gambar hiasan.

Menurut Dr Kamarul Ariffin, kediamannya dilengkapi dengan CCT V yang b0leh dipantau menerusi telef0n pintar.

“Salah satu daripada CCT V ni diletakkan di tingkat bawah di ruangan utama. Ia dihalakan untuk paparkan pemandangan ruang tamu, termasuk satu ruangan berhampiran pintu masuk rumah.

“Pada waktu malam, lampu di tingkat bawah ni t1dak dinyalakan, menjadikannya agak kel4m dan suram. Jadi, pada waktu malam, CCT V akan ditukarkan kepada m0d pandangan malam, dan ciri pengesanan pergerakan akan dihidupkan.

SERAM 2

Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan banyak berk0ngsi hantaran mengenai isu kesihatan, hal ehwal semasa dan kisah ser4m di Faceb00k miliknya.

“Pada malam berkenaan, ketika kami semua sudah tidur, tiba-tiba telef0n isteri saya berbunyi. Bunyi itu membangunkannya. Bila dia periksa telef0nnya itu, dia lihat ia adalah n0tifikasi dari aplikasi CCT V. N0tifikasi itu memberitahu CCTV di ruang tamu mengesan pergerakan,” ceritanya.

Berasa cur1ga, dokt0r itu berkata isterinya lantas membuka paparan kamera C CTV di ruang tamu itu melalui telef0nnya.

“Kelihatan ada satu 0bjek yang tak diketahui berada di hadapan C CTV tu. Digambarkan pada saya, benda itu kelihatan putih, l0njong dan bergerak-gerak sedikit.

“Isteri saya mula-mula sangka ianya serangga yang berada di atas lensa kamera C CTV, jadi dia mengalihkan pandangan kamera CCT V itu menggunakan aplikasi di telef0nnya.

“Namun, dia dapati benda putih itu tidak bergerak bersama lensa CC TV. Ia kekal berada di p0sisi yang sama. Bermakna, benda itu bukan berada di permukaan lensa CC TV,” ceritanya.

Ternyata, selepas nyalakan lampu pun, memang t1ada apa yang 4neh di ruang tamu itu.

DR KAMARUL ARIFFIN NOR SADAN

Disebabkan berasa tidak sedap hat1 dan dalam masa yang sama ingin tahu apa yang berlaku, d0ktor itu berkata isterinya kemudian memberanikan diri untuk turun ke ruang tamu bersendirian.

“Ternyata, selepas nyalakan lampu pun, memang t1ada apa yang 4neh di ruang tamu itu. Setelah dia puas per1ksa ruang tamu, dia pun pad4m lampu dan naik semula ke bilik. Kemudian dia ambil telef0nnya, dan per1ksa aplikasi C CTV.

“Kali ni, benda tu sudah t1ada dalam paparan CCTV. Es0knya, dia beritahu apa yang berlaku. Mal4ngnya, dia tak rakam. Dia kata tak terfikir nak rakam sebab malam semalam dia separa mamai dan sangat cur1ga apa yang dia nampak dalam CCTV tu,” tulisnya.

Sungguhpun tidak mempunyai bukt1, Dr Kamarul Ariffin berkata dia percaya apa yang diceritakan oleh isterinya itu mempunyai kaitan dengan apa yang berlaku di kediaman mereka sebelum ini.

KOMEN

Antara k0men netizen terhadap perk0ngsian Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan.

“Saya tak rasa dia reka-reka cerita ni. Lagi pun, di pintu masuk rumah saya tu, dari mula kami p1ndah masuk rumah, memang dah ada sesuatu yang m1steri.

“Pada minggu pertama kami tinggal d rumah ni, di pintu hadapan tu ada bau busvk, tapi kami tak jumpa puncanya. Bau seperti haiwan m4ti. Ia berterusan selama tiga hari, dan akhirnya h1lang sendiri.

“Malah, sebelum penampakan dalam CC TV ni, kami perasan ada bau b4ngkai di pintu masuk itu. Habis kami punggah kabinet rak kasut untuk cari apa-apa yang b0leh menyebabkan bau itu, tapi tak jumpa apa-apa yang aneh. Kami cuci rak tu bagai, tapi tak h1lang bau tu. Beberapa hari selepas itu, bau tu hilang sendiri,” ceritanya lagi.

Sebagai langkah kesel4matan, Dr Kamarul Ariffin berkata mereka membuat keputusan untuk memasang satu lagi kamera CCT V tambahan.

Sumber : mStar

Leave a Comment