“Ini satu fitn4h kepada kami semua.”- DiIabel tiada penghayatan agama, K0muniti Skateb0ard t4k puas hati gara-gara kandungan buku teks ini

KANDUNGAN sebuah buku teks yang memberi gambaran negat1f mengenai aktiviti papan selaju mengundang rasa kurang senang k0muniti sukan itu.

Ia berikutan paparan ilustrasi sekumpulan remaja yang sedang bermain papan selaju dilabelkan t1ada penghayatan agama atau t1ada kepercayaan dalam hidup.

Menurut pengendali Instagram sk8msia (Skate Malaysia) kandungan buku teks itu merupakan satu f1tnah, sekaligus memberi tanggapan negat1f kepada peminat sukan berkenaan.

“Astargf1rullahalaz1m. Apa m0tif penerbit buku teks ini sebenarnya? Apa sal4h bermain aktiviti skateb0ard?

“Sedarkah mereka skateb0ard juga telah dipertandingkan di Sukan Asia 2018 di Palembang, 2019 di Filipina dan terkini Tokyo 2020 sebagai salah satu kateg0ri sukan?

file61jszuxiowlcjwmu4ki

Permainan papan selaju turut dipertandingkan di acara-acara sukan dunia. (Gambar Hiasan)

“Kami amat sed1h kerana ini satu f1tnah dan memberi tanggapan yang negat1f kepada k0muniti kami. Malah mendidik masyarakat kita pandang ser0ng terhadap pemain skateb0ard,” ujar pengendali akaun itu.

Tambahnya lagi, adalah t1dak wajar sekiranya remaja yang terlibat dalam sukan itu digambarkan sebagai individu yang tiada penghayatan ag4ma.

Malah, dia turut memoh0n Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu serta Kementerian Belia dan Sukan (KBS) agar mengambil t1ndakan atas penerbitan buku teks berkenaan.

“Kenapa perlu mendidik cara yang sal4h? Skateb0arding adalah sukan. Bukan aktiviti tidak berm0ral lebih lebih lagi ditulis ‘t1ada penghayatan agama atau kepercayaan dalam hidup’ dan letak gambarajah remaja sedang bermain skateb0ard.

Apa m0tif penerbit buku teks ini sebenarnya? Apa sal4h bermain aktiviti skateb0ard?

SK8MSIA

“Kami moh0n Menteri Belia dan Sukan dan KBS dapat bantu menyelesaikan 1su ini. Kami bagi pihak k0muniti skateb0ard di Malaysia t1dak berpuas hat1 dan berharap semua buku teks tersebut dilupvskan dan disunting atau cetak semula.

“Ini satu f1tnah kepada kami semua. Didiklah rakyat khususnya generasi muda dengan cara yang betul dan cerdik. Sem0ga dipermudahkan buat kita semua,” tulis kenyataan itu lagi.

Dalam p0sting sama, pengendali Instagram itu turut membuat pautan kepada laman s0sial Menteri Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin berhubung 1su tersebut.

Di ruangan k0men, rata-rata netizen turut menyuarakan rasa t1dak puas hat1 atas kandungan yang dipaparkan dalam buku teks berkenaan.

WhatsApp Image 2022-04-26 at 5.26.30 PM

Tangkap layar yang kini tular di media sos1al.

“Aku skater, aku puasa, mengaji, s0lat. Jika dengar azan kami berhenti s0lat dulu.

“Siapa kata papan selaju tak berfaedah? Ia adalah sukan ekstr3m yang membawa anda keluar daripada z0n selesa dan mem0tivasikan diri sendiri.

Selain itu, sebilangan netizen turut berpendapat sebaliknya dan menganggap ia sebagai sal4h faham sahaja.

“1sunya melep4k pakai baju sek0lah kot rasanya. Atau p0nteng sekolah. Main skateboard tak 1su pun. Kalau pakai baju sek0lah main basikal tepi jalan pun jadi 1su.

“Ini p0nteng sek0lah la admin tiada kaitan dengan skateb0rding, sebab pakaian seragam sek0lah,” tulis beberapa netizen.

Sumber : mStar

Leave a Comment