“air bikarb0nat pula hari-hari,”- wanita luah kekesaIan setelah hiIang sebeIah buah pinggang akibat tabiat sendiri

MELIHAT daripada luaran, siapa sangka gadis yang akt1f bersukan ini adalah pengh1dap penyak1t kr0nik.

Namun begitulah yang dialami Nuralisya Aqila Yusran yang baru berusia 21 tahun, namun sudah ‘keh1langan’ buah pinggang kanan selain disahkan mempunyai tahap k0lestr0l yang tinggi.

Bercerita kepada mStar, anak jati Segamat, Johor itu berkata, mas4lah buah p1nggang itu diketahui selepas melakukan pemer1ksaan kes1hatan wanita berkaitan ha1d.

“Pada pertengahan 2020 saya buat pemer1ksaan sebab peri0d saya t1dak berhenti selama sebulan. Saya rasa pelik dan terus ke polikl1nik dan d0ktor berikan ub4t untuk berhentikan d4rah.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Selepas beberapa bulan makan ub4t, saya dapati ia t1dak memberi sebarang kesan. Jadi dalam temp0h itu, saya ulang-alik ke polikl1nik untuk pemeriksaan lanjut dan selepas dua bulan d0ktor bagi surat untuk saya rujuk pakar sak1t puan di Hospital Segamat, Johor,” katanya.

Tambah wanita yang aktif bersukan ini lagi, dia sangat terkejvt apabila d0ktor di Hospital Segamat memaklumkan dia t1dak mempunyai buah p1nggang di sebelah kanan.

Walaupun aktif, Alisya mempunyai tahap kolestrol yang tinggi.

Walaupun aktif, Alisya mempunyai tahap k0lestr0l yang tinggi.

“Temujanji pertama ada buat scan dan d0kt0r maklumkan yang saya tiada buah p1nggang sebelah kanan. Kemudian datang beberapa orang lagi d0ktor untuk buat pemer1ksaan termasuk ultras0und dan keputusannya tetap sama, saya tidak ada buah p1nggang.

“Akhirnya, saya diminta untuk buat MRI di H0spital Muar. Keputusan MRI menyatakan saya ada buah pinggang tetapi ia sudah tidak berfungsi kerana sudah kecut,” ujarnya.

Jelas pelajar jurusan perakaunan P0liteknik Muadzam Shah di Pahang itu lagi, hasil keputusan MRI yang dilakukan Mac tahun lalu menunjukkan buah pinggangnya hanya bersaiz lima sentimeter sedangkan ukuran n0rmal adalah 12 hingga 13 sentimeter.

Belajar di Politeknik Muadzam Shah.

Belajar di Politeknik Muadzam Shah.

Namun dia bersyukur kerana buah p1nggang kirinya masih berfungsi dengan baik.

Bercerita lanjut Nuralisya berkata mas4lah yang dihadapi itu berkemungkinan berpunca daripada tabiat pemakanannya sendiri yang gemar menikm4ti makanan segera sewaktu melakukan kerja sambilan sekitar tahun 2018 hingga 2021.

Dalam temp0h seminggu tu, tiga hingga empat hari saya akan makan mi segera pula… air bikarb0nat pula hari-hari.

NURALISYA AQILA

“Saya ni suka sangat makan fastf00d, hari-hari saya makan sebab lepas habis SPM (Sijil Pelajaran Malaysia) saya kerja sambilan di rest0ran makanan segera.

“Dalam temp0h seminggu tu, tiga hingga empat hari saya akan makan mi segera pula… air bikarb0nat pula hari-hari,” luahnya.

Hiking antara aktiviti yang sering dilakukan.

Hiking antara aktiviti yang sering dilakukan.

Kini Nuralisya menyes4l dengan amalan pemakanannya itu dan sedang berusaha menurunkan tahap k0lesterol dalam dar4h selain perlu hadir ke h0spital setiap tiga bulan bagi memantau k0ndisi buah pinggang kiri.

Bagi memastikan wanita seusianya tidak mengalami situasi yang sama, dia menasihatkan supaya pemer1ksaan kes1hatan dilakukan secara berkala selain mengurangkan pengambilan makanan segera yang boleh mengakibatkan tahap kolester0l dalam dar4h tinggi.

Terdahulu video perk0ngsiannya berhubung masalah kes1hatan mendapat perhatian ramai dan dit0nton lebih 1.5 juta pelayar di TikT0k.

Sumber : mStar

Leave a Comment