“Buta bahasa tapi gigih l0ntar pandangan”- Individu tudvh lagu ‘sesuci Lebaran’ t0ksik teruk di sek0lahkan warganet

SUDAH lebih 20 tahun Sesuc1 Lebaran dendangan Datuk Seri Siti Nurhaliza memeriahkan sambutan Aidilfitri, maka t1dak hairanlah ia digel4r lagu ‘berh4ntu’.

Namun baru-baru ini tul4r di media sos1al seorang lelaki mempert1kaikan lirik lagu penyanyi ters0hor itu.

Menerusi vide0 berdurasi 15 saat yang dimuatnaik individu terbabit, dia mend4kwa bait lirik ‘bantulah m1skin h1na’ sebagai pengh1naan kepada gol0ngan rentan.

“H1na ke jadi m1skin? Aku se0rang sahaja ke yang rasa lagu ni t0ksik?” demikian tulis individu terbabit.

Perk0ngsiannya itu menyebabkan dia dikec4m tervk warganet sehingga terp4ksa mem4dam video tersebut dari akaun aplikasi TikT0k miliknya.

Bagaimanapun, beberapa netizen telah menul4rkan vide0 berkenaan di Tw1tter sejak 26 April lalu.

Ada yang memintanya untuk kembali ke alam persek0lahan kerana tidak memahami erti ‘h1na’ yang ingin disampaikan dalam lagu tersebut.

Video komen netizen :

Sumber : Youtube

Ciapan Lita di laman Twitter.

Ciapan Lita di laman Twitter.

“0rang celik teng0k lirik betul-betul, bermesra tua muda… tua muda tu dua entiti berbeza.

“Bantulah miskin h1na. Miskin satu pihak, yang h1na satu pihak. Bukannya dia cakap miskin itu (adalah) h1na.

“Kenapa bahagian tua muda tu b0leh bezakan dua entiti,” luah se0rang pelayar Tw1tter yang dikenali sebagai Lita.

Lirik Sesuci Lebaran ditulis Pak Ngah dan komposer, Hairul Anuar Harun.

Sesuci Lebaran adalah lagu ciptaan Pak Ngah bersama penulis lirik Hairul Anuar Harun.

Ciapannya itu menyebabkan warganet mula ‘berkumpul’ dan berdiskusi mengenai perkataan-perkataan yang digunakan dalam lirik Sesuci Lebaran ciptaan Allahy4rham Datuk Suhaimi Mohd Zain atau Pak Ngah.

Ada juga yang t1dak memahami maksud sebenar selain mempers0alkan kriteria gol0ngan yang dipanggil h1na.

“Gol0ngan m1skin faham la, yang gol0ngan h1na tu macam mana ya? Apa kriteria golongan h1na?

Sed1hnya teng0k anak muda but4 bahasa tapi gigih nak l0ntarkan pandangan.

NETIZEN

Pertanyaan tersebut kemudiannya dijawab Lita yang turut menyertakan gambar petikan maksud daripada kamus.

Jelasnya, h1na bukanlah hanya bermaksud perkara kej1 semata-mata sebaliknya merangkumi individu yang bertaraf rendah.

“Kalau dahulu, 0rang tahu maksud h1na ini sebagai orang yang rendah tarafnya. Jadi lirik ‘bantulah miskin h1na’… h1na yang dimaksudkan adalah orang yang rendah taraf,” ulasnya lanjut.

Dalam pada itu, sekumpulan netizen pula mengaitkan lagu Kelep0k Raya dalam perbincangan tersebut dan menyifatkan ketidakfahaman erti sebenar perkataan mend0rong kepada kemunculan lirik lagu sebegitu.

Netizen menjawab maksud hina.

Netizen menerangkan k0nteks penggunaan perkataan h1na.

“Patut la lirik lagu sekarang banyak yang kubang. Lirik lagu lama macam ni mereka suk4r nak faham rupanya.

“Sed1hnya tengok anak muda but4 bahasa tapi gigih nak l0ntarkan pandangan.

“Sebab tu lagu dulu-dulu best! Lirik dia sangat mendalam dan bermakna. Yang tidak faham pastu putar bel1tkan maksud ni, tahu-tahu saja la tahap kefahaman masing-masing kat mana.

“Lagu Malam Semalam nyanyian Slam pun guna pakai lirik ‘miskin h1na’ untuk menceritakan keadaan manusia yang dibezakan taraf dan darjah disebabkan harta. Macam-macam la adik-adik zaman sekarang ni, nama Melayu tapi kiasan seperti itu pun t1dak tahu,” ujar beberapa netizen.

Secara ringkas, Sesuci Lebaran mengajak pendengar membersihkan j1wa, berd0a kepada Ilahi, memoh0n restu ayah dan ibu, memb4ntu gol0ngan susah selain bergembira.

Jom dengar dah hayati lagu ni, best kan…

Sumber : Youtube mStar

Leave a Comment