“waktu makan mesti sama-sama”- Bapa bekas kapten dedah cara b0nding sampai ada yang iri lihat anak mel0mpat-l0mpat teruja kena sakat

MELIHAT kepada reaksi gad1s ini, ramai yang menelah dia adalah anak kesay4ngan kepada bapanya.

Telahan itu dibuat netizen berdasarkan satu perk0ngsian vide0 di media sos1al memaparkan gelagat si bapa menyak4t anak gadisnya yang bertugas di kaunter pandu lalu sebuah rest0ran makanan segera.

Menerusi vide0 berdurasi 14 saat itu, kelihatan gadis tersebut terkejvt dan menjer1t kegembiraan apabila menyedari pel4nggan yang mahu mengambil pesanan makanan merupakan bapanya sendiri.

Berk0ngsi cerita dengan mStar, Zulkifle Mohd Rosli berkata vide0 tersebut dirakam secara sp0ntan ketika dia singgah untuk membel1 ayam g0reng di rest0ran makanan segera tempat anaknya bekerja.

“Vide0 itu dirakam petang Ahad lalu, ketika itu saya dalam perjalanan pulang dari kampung halaman di Melaka menuju Kuala Lumpur.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Ibu saya ada bekalkan sedikit lauk pauk untuk berbuka termasuk sambal tumis. Saya terfikir, sedapnya kalau makan sambal tumis dengan ayam g0reng, jadi saya pun singgah di rest0ran tersebut dan masuk kaunter pandu lalu.

“Anak saya memang kerja di rest0ran tersebut cuma pada hari itu, saya tak tahu dia bertugas bahagian apa dan tak tanya dia pun. Tiba-tiba dari jauh nampak dia di kaunter serahan pesanan.

mcd 1

Zulkifle meng4kui dia se0rang yang tegas dalam mendidik anak-anak.

“Itu yang saya sp0ntan rek0d… saja nak sakat anak tengah bekerja. Sekejap saja sebab ada kereta di belakang tunggu giliran. Selepas tiba di rumah, baru saya upl0ad,” ujarnya yang merupakan se0rang perunding hartanah.

Menurut Zulkifle, anak sulungnya, Puteri Dania Batrisyia, 18, bekerja di rest0ran makanan segera berkenaan secara sambilan bagi mengisi masa lapang sebelum melanjutkan pelajaran di institusi pengajian tinggi.

Berk0ngsi mengenai perwatakan dirinya sebagai se0rang bapa, Zulkifle berkata dia sebenarnya sangat tegas apatah lagi dia merupakan bek4s pegawai pasukan berunif0rm berpangkat kapten.

mcd 2

Zulkifle sering meluangkan masa dan bercuti bersama-sama keluarganya sebagai satu cara mengukuhkan ikatan kekeluargaan.

“Saya dengan anak-anak memang tegas. Disipl1n memang n0mbor satu tapi seiring dengan kasih sayang. Biasalah, apabila bapa gar4ng, anak-anak akan berk0ngsi cerita atau mas4lah kepada ibu mereka.

“Dan isteri akan berk0ngsi pula dengan saya… sebagai bapa, saya bertindak untuk selesaikan jika ada mas4lah.

“Tapi apabila anak-anak dah besar, saya layan mereka seperti kawan-kawan. Kalau ditanya mengenai bagaimana kami b0nding, saya sangat tek4nkan waktu makan mesti sama-sama.

Saya rasa bersal4h apabila baca k0men segelintir netizen. Ada yang beritahu mereka ir1 hati sebab tak dapat kasih sayang daripada ayah sejak kecil.

ZULKIFLE MOHD ROSLI

BAPA

“Apabila kita semeja, tak ada lebih dan tak ada kurang. Saya juga macam bapa lain, apabila ada masa terluang, pasti bawa keluarga berjalan-jalan,” ujar bapa kepada dua cahaya mata ini.

Zulkifle dalam pada itu berkata dia sama sekali tidak menyangka vide0 santainya meraih lebih 3.2 jut4 jumlah tont0nan.

“Mula-mula niat nak share dalam WhatsApp gr0up keluarga saja. Tapi saya fikir, vide0 tu lucu juga jadi sajalah share di TikT0k. Tak sangka pula jadi v1ral.

“Tapi saya rasa bersal4h apabila baca k0men segelintir netizen. Ada yang beritahu mereka ir1 hati sebab tak dapat kasih sayang daripada ayah sejak kecil sebab dah meningg4l dun1a ataupun berp1sah dengan ibu.

komen

Antara k0men netizen yang kagum dan memuji keakraban hubvngan Zulkifle dan anaknya.

“Ada juga yang k0men, dia tak pernah merasa gurauan se0rang ayah. Saya pula yang jadi sed1h dan serba sal4h.

“Apapun daripada sudut pandang saya sebagai bapa, anak-anak ini amanah Allah. Sayangkan anak tangan-tangankan. Tapi niat itu biarlah untuk mendidik, bukan untuk lepas ger4m.

“Mar4h anak untuk mendidik supaya apabila kita dah tak ada nanti, mereka menjadi 0rang yang berguna,” katanya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment