“tak ada apa yang mencurigakan”- MenggigiI rasa nak gugur j4ntung sampai 30 ribu Iesap angkara heIah Iicik sc4mmer

KEC0H ins1den se0rang perunding takaful yang menjadi m4ngsa pen1puan sc4mmer yang berselindung di sebalik serv1s mengemas rumah, hingga keh1langan duit Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang dikeluarkannya mencecah r1buan ringgit.

Terbaharu, se0rang lagi individu menjadi m4ngsa kepada serv1s yang sama, namun kali ini kerug1an yang dit4nggungnya jauh lebih besar iaitu kira-kira RM30,000!

Nasib mal4ng individu tersebut dik0ngsikan oleh se0rang pelayar, Fiq Ahmad, yang juga rakan m4ngsa menerusi bebenang di laman Tw1tter.

“Dalam minggu ni aku dan isteri survey partime cleaner yang available hujung minggu ni. Kemudian kami jumpa iklan di Faceb00k part time maid yang menawarkan h4rga murah. Kemudian mulalah k0munikasi seterusnya,” demikian kata m4ngsa mengenai ins1den pada 28 April lalu, seperti yang diceritakan semula oleh Fiq Ahmad.

Menurut m4ngsa, syar1kat yang menawarkan perkhidmatan mengemas rumah itu memintanya supaya membuat tempahan temu janji (app0intment) pada pautan yang diberikan dan membuat bay4ran dalam pautan sama.

scam maid 1

Kejadian yang menimpa pas4ngan berkenaan dik0ngsikan oleh rakan mereka menerusi satu bebenang di Tw1tter.

“Aku pun l0g in dan install apps (aplikasi). Bila dah l0g in kemudian pr0ceed butt0n payment online. Aku pilih logo Maybank2u untuk bay4r dep0sit.

“Masa tu tak ada apa yang mencur1gakan sebab kaedah bay4ran sama macam trans4ksi yang lain.

“Bila masuk username dan passw0rd saja err0r. Dua, tiga kali cuba tapi tak b0leh juga. Jadi, aku terus resp0ns ke syar1kat tu yang apps dia pr0blem dan p4yment rejected.

“Es0knya 29 April 2022 jam 3.30 petang, syar1kat tu resp0ns dia tak b0leh l0ck sl0t cleaning selagi tak terima payment,” k0ngsinya.

maid 1

Iklan serv1s yang ditawarkan (kiri) dan tangk4p layar perbualan m4ngsa menerusi aplikasi Whatsapp.

Disebabkan mahu meneruskan tempahan sl0t, m4ngsa cuba melakukan trans4ksi menerusi akaun b4nk lain milik isterinya, namun mas4lah sama berlaku.

“Aku inf0rm syar1kat tu yang aku masih tak b0leh akses untuk p4yment. Dia setuju untuk kami bay4r c4sh sahaja selepas cleaning serv1ce.

“Tak lama selepas itu dalam 15 hingga 20 minit, isteri dapat n0tif1kasi dekat inb0x ada pengeluaran akaun.

“Selang dua minit sebanyak enam kali trans4ksi yang mana setiap trans4ksi berjumlah RM5,000 lebih. Isteri jer1t ‘B….. duit sayang!’.

Sc4mmer ni tr4nsfer duit aku lebih RM16,000 ke akaun CIMB 1steri aku. Dia s0nglap semua duit hampir RM30,000. Fuh masa tu nak gugvr rasanya j4ntung.

M4NGSA

“Bila aku teng0k inb0x SMS tu, duit akaun isteri dah p1ndah masuk ke akaun 0rang lain. Isteri dah nang1s masa tu, tangan dia mengg1gil,” imbasnya.

Berdepan situasi mencem4skan itu, m4ngsa segera menyemak ak4un bank miliknya dan ternyata apa yang dikhuat1rinya menjadi kenyataan.

“Aku terus check, kemudian teng0k ak4un tinggal RM20 je… sc4mmer ni tr4nsfer duit aku lebih RM16,000 ke akaun CIMB isteri aku. Dia s0nglap semua duit hampir RM30,000. Fuh masa tu nak gugvr rasanya j4ntung. Sed1h tak b0leh nak cakaplah,” cerita m4ngsa lagi.

Tambahnya lagi, dia dan isteri segera berhubung dengan b4nk untuk membuat advan dan kemudian membuat lap0ran p0lis agar s1asatan dijalankan.

“Mula-mula kena kami berdua memang d0wn dengan uj1an ni. Bila kami bincang-bincang balik dan muhasabah. Maybe ini teguran Allah dekat kami.

maid 2

Tangkap layar trans4ksi dari akaun m4ngsa pada 29 April lalu.

“Isteri cakap, tak apa kalau Allah tetapkan duit tu rezeki kita Insya-Allah kita akan dapat balik. Tapi kalau bukan rezeki kita, Insya-Allah Allah akan gantikan dengan rezeki yang sama atau lebih untuk kita dari pelbagai sumber.

“Masa tu baru aku c00l sikit, mana taknya du1t claim k0m1syen aku tu. Mahunya tak men4ngis, nak raya plak tu.

“Aku nak ingatkan kau 0rang. Ingat dengan macam-macam sc4mmer sekarang. Alert dengan sc4mmer ‘h0mecleaningMY’ ni. Aku tahu mereka guna nama lain juga tapi m0dus 0perandi yang sama,” k0ngsinya lagi.

Sehingga kini perk0ngsian tersebut meraih lebih 2,400 retweet.

Sumber : mStar

Leave a Comment