“Perjalanan anak2 masih jauh”- Syuib buka cerita sambil menangis apa yang dia dah buat pada Sarah, siap bagi pesanan padu lagi

Kuala Lumpur – Biarpun sudah sembilan bulan isteri tercinta, Allahy4rham Siti Sarah Raissuddin pergi menghadap Ilahi namun pelawak Shuib akui masih suk4r untuk dia m0veon ke hadapan.

Ketika ditemui, Shuib menyatakan luaran diri nampak kuat namun hakikatnya dia masih terlvka dengan kehilangan arw4h.

Kata pemilik nama pemilik nama Shahmira Muhamad, perasaan itu ada pas4ng surut bagaimanapun dia yakin satu hari nanti keadaan akan kembali pulih.

Turun naik itu ada. Ada masa kita kuat, bangun pagi rasa best ja. Saya t4k reti nak cakap m0veon tu macam mana. Padahal dah sembilan bulan.

Macam waktu saya balik kampung haritu. Dada rasa lapang dan happy teng0k anak-anak berpuasa di sana. Dalam masa sama, saya ajak juga kawan-kawan di Kuala Lumpur untuk turut bersama.

Semuanya 0key, semuanya happy. Tapi bila saya balik semula ke sini, langkah ke pintu rumah, dia jadi aut0ingat pada arw4h. Semua datang macam mana hari pertama keh1langan dulu.

Mungkin begitulah. Ada masa 0key, ada masa tak 0key. Bila kita teringat dekat dia, kita sedekahkan Al-Fatihah dan mengaji untuk dia. Jadi, hadap saja, insya-Allah mesti 0key nanti.

Dalam pada itu, usahawan terkenal ini risau akan terus h4nyut dibawa perasaan sedangkan dia masih ada tanggungjawab dengan empat 0rang cahaya mata yang masih kecil.

Ikhtiar sendiri juga untuk lalui semua ini. Memang saya akui terbawa-bawa t4kut terlarut dalam rindu. Sedangkan perjalanan anak-anak masih jauh.

Pukvl Dua Pagi Minta Nasi Puteh, Telur Kicap

Andai ada satu perkara yang terbuku dihati Shuib sehingga kini adalah rasa terk1lan tidak dapat mem0hon maaf pada arw4h isteri kesayangannya, Siti Sarah Raissuddin.

Kata Shuib, dia berasa terk1lan kerana termar4h pada isterinya di dalam hat1 hanya kerana arw4h meminta dan teringin untuk menikm4ti nasi putih bersama telur g0reng dan kicap pada jam 2:30 pagi.

“Dia kejvt saya dekat jam dua lebih, saya es0k ada kerja, dia tengah sarat ni. Dia kata B I nak makan nasi putih telur mata dengan kicap.

“Saya mar4h. Tidur… Tengah-tengah tidur saya bangun dalam keadaan mar4h, saya cakap aduh 2:30 pagi bu.

“Saya ingat lagi m0men tu, saya masak telur tu. Saya naik atas, masih lagi dengan mar4h. Saya bagi dekat dia, dia dapat, seron0k sangat dengan nasi tu.

“Walaupun nasi ni dengan kicap dengan telur. Saya nampak dia tengah duduk makan. Dan saya tidur tak teman dia makan,” k0ngsinya sambil mengalirkan air mat4.

Shuib mended4hkan kisah itu menerusi pr0gram RIA X In Person.

Disebabkan itu, Shuib berpesan untuk berbuat baik terutamanya pada ahli keluarga dan 0rang tersayang kerana tidak tahu bila m0men bersama mereka akan berakhir dalam sekelip mata.

“Itu yang saya rasa. Allahuakhbar… Saya cakap. Banyak-banyak benda lah itu satu saya nak cakap, saya nak minta maaf sangat dengan dia.

“Jadi kita kena hargai lebih-lebih lagi 0rang yang kita sayang. Kita tak tahu tau bila m0men Allah nak ambil 0rang itu,” ujarnya seb4k.

Terdahulu, Allahy4rham Siti Sarah men1nggal dunia pada 9 Ogos tahun lalu selepas melahirkan anak keempatnya, Ayash Affan dalam keadaan dij4ngkiti v1rus C0vid 19.

Hasil perkahwinan bersama pada tahun 2011, mereka dikurniakan empat 0rang cahaya mata, Uwais Alqarni, 10, Dzahira Talita Zahra, 8, Ariq m4tin, 6, dan Ayash Affan yang kini berusia tujuh bulan.

Kredit : SSY/FB/OB

Sumber : Limau Asamboi

Leave a Comment